Judecătorul Elena Turcu, la Parchet, pentru a afla că este urmărit penal

Judecătorul dâmboviţean Elena Turcu, acuzat că ar fi condus sub influenţa alcoolului, s-a prezentat, marţi dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că faţă de ea s-a început urmărirea penală şi pentru a da o declaraţie în acest dosar.

143 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Elena Turcu, la Parchet, pentru a afla că este urmărit penal

Judecătorul Elena Turcu, la Parchet, pentru a afla că este urmărit penal (Montaj foto)

În 7 ianuarie, soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Elenei Turcu a fost infirmată de procurorul ierarhic superior de la Parchetul instanţei supreme, care a dispus reluarea şi completarea cercetărilor.

Unul dintre motivele pentru care procurorul ierarhic superior, Marius Iacob, a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul judecătorului a fost acela că primul anchetator care s-a ocupat de acest caz şi care a dispus neînceperea urmăririi penale în cauză nu ar fi folosit toate probele pe care le avea în această anchetă, au declarat, marţi, surse judiciare.

Astfel, procurorul a dispus reluarea şi completarea cercetărilor pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicule având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 0,78 grame pe litru. De asemenea, anchetatorul a dispus cercetarea judecătoarei pentru părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie care efectuează ancheta la locul faptei.

În 20 august 2008, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus neînceperea urmării penale în cazul judecătorului Elena Turcu, deoarece probele prelevate de anchetatori nu erau legale şi conforme.

Potrivit rezultatelor buletinului de analiză toxicologică a alcoolemiei, emis de Serviciul de Medicină Legală Prahova, Elena Turcu avea un gram de alcool la o mie mililitri de sânge.

Împotriva soluţiei de neîncepre a urmării penale au făcut plângere agenţii de poliţie Constantin Marius Marin, Sorin Mutu şi Mihail Alexandru Simion, precum şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. Iniţial, plângerea lor a fost respinsă, însă în noiembrie 2008 ei au cerut redeschiderea dosarului.

"Examinând din oficiu cauza penală s-au constat următoarele: la data de 15.05.2007, Turcu Elena - judecător în cadrul Tribunalului Dâmboviţa, cu grad profesional de curte de apel, în timp ce se deplasa cu autoturismul proprietate personală marca Dacia Logan, cu numărul de înmatriculare DB - 55- XXX, pe strada Constantin Brâncoveanu din municipiul Târgovişte, cu oglinda retrovizoare stânga a acroşat oglinda retrovizoare dreaptă a unui taxi staţionat, aceeaşi marcă, cu numărul DB-12-GBH", se arăta în ordonanţa de infirmare a soluţiei.

În data de 7 mai 2007, judecătoarea Elena Turcu a fost oprită de un echipaj al Poliţiei Rutiere Dâmboviţa după ce a fost implicată într-un accident rutier uşor. Magistratei i s-au prelevat probe de sânge, iar medicii legişti au stabilit că aceasta avea în momentul accidentului o alcoolemie în sânge de unu la mie. Astfel, judecătoarei i s-a întocmit dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, în 25 februarie, de demisia Elenei Turcu din funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa, după ce, în 17 decembrie 2008, CSM luase act de cererea de pensionare a magistratului. CSM, consemnând faptul că nu îndeplineşte condiţiile de pensionare, a înaintat decizia sa către Preşedinţie. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze decretul de pensionare a judecătorului dâmboviţean Elena Turcu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici