Justiţia franceză autorizează extrădarea opozantului kazah Abliazov la Moscova

Justiţia franceză s-a pronunţat joi în favoarea extrădării în Rusia a oponentului şi oligarhului kazah Muhtar Abliazov, acuzat de deturnare de fornduri şi reţinut din iulie anul trecut în Franţa.

35 afișări
Imaginea articolului Justiţia franceză autorizează extrădarea opozantului kazah Abliazov la Moscova

Justiţia franceză autorizează extrădarea opozantului kazah Abliazov la Moscova (Imagine: Shutterstock)

De asemenea, justiţia franceză a autorizat extrădarea în Ucraina, a doua ţară care a făcut o solicitare la Paris din aceleaşi motive privindu-l pe omul de afaceri kazah. Moscova şi Kievul susţin că Muhtar Abliazov ar fi pus la cale în perioada 2005-2009 o deturnare de fonduri la scară largă, în calitate de patron şi principal acţionar la banca BTA.

Avocaţii apărării vor depune recurs în termen de cinci zile.

"O astfel de decizie nu onorează justiţia franceză. Fie a dat dovadă de o mare naivitate faţă de state cunoscute de toată lumea ca fiind corupte, fie este semnul unei dependenţe puternice a justiţiei faţă de politic, ceea ce este foarte îngrijorător pentru un stat democratic", a declarat Bruno Rebstock.

La audierile din decembrie, avocaţii au denunţat caracterul politic al cererilor de extrădare, bazate, în opinia lor, pe "o serie de acuzaţii fără nicio dovadă" şi şi-au exprimat convingerea că Rusia şi Ucraina "s-au înţeles" pentru a-l extrăda ulterior pe clientul lor în Kazahstan, unde îl aşteaptă ce este mai rău.

Franţa şi Kazahstanul nu au o convenţie de extrădare.

"Este o ruşine pentru justiţia franceză", a reacţionat Madina Abliazov, una dintre fiicele oligarhului, prezentă la tribunal.

Abliazov este considerat unul dintre principalii oponenţi ai preşedintelui kazah Nazarbaiev, ale cărui derive autocrate şi acte de corupţie le-a denunţat în repetate rânduri, iar ulterior s-a numărat printre co-fondatorii partidului Alegerea democratică, în 2002, ceea ce i-a adus disgraţia din partea preşedintelui şi o condamnare la închisoare, în 2003.

"A-l condamna la extrădare înseamnă a-l condamna la moarte", a adăugat şi soţia sa, Alma Şalabaieva, care a fost expulzată, la rândul său, din Italia în Kazahstan, în mai, iar ulterior a revenit la Roma.

Muhtar Abliazov a fost arestat la 31 iulie de către poliţia franceză în vila sa luxoasă de pe Costa de Azur. El este acuzat de o deturnare de fonduri în valoare de cinci miliarde de dolari în Rusia şi 400 de milioane în Ucraina.

Apărătorii săi susţin că Abliazov ar fi încercat doar să-şi protejeze acţiunile, pentru a nu le lăsa în mâinile regimului kazah în momentul naţionalizării sistemului bancar, în 2009, când a fugit din Kazahstan în Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici