Kelemen: Oriunde trăiesc maghiari în România, pot păşi cu capul sus pentru a comemora 15 martie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că maghiarii din România pot să comemoreze în libertate ziua de 15 martie şi Revoluţia de la 1848, având dreptul să fie "maghiari liberi" şi să arboreze drapelul naţiunii maghiare.

87 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Oriunde trăiesc maghiari în România, pot păşi cu capul sus pentru a comemora 15 martie

Kelemen: Oriunde trăiesc maghiari în România, pot păşi cu capul sus pentru a comemora 15 martie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Kelemen a declarat, sâmbătă seară, în comuna Baciu, judeţul Cluj, că 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, este importantă pentru că aminteşte atât de Revoluţia de la 1848, cât şi de libertăţile obţinute de comunitatea maghiară din România după 1989.

"Ziua de 15 martie este comemorată liber în România de 20 de ani. Pentru noi, a fost normal să arborăm drapelul naţiunii maghiare, iar comunitatea română s-a obişnuit cu acest lucru, să comemorăm astfel Revoluţia de la 1848 şi să putem folosi liberi simbolurile naţionale. Ziua de 15 martie e foarte importantă pentru noi pentru că nu ne aduce aminte numai de Revoluţia paşoptistă, ci şi de libertatea noastră de după 1989. Oriunde trăiesc maghiari în România, pot păşi cu capul sus pentru a comemora 15 martie. Este un lucru firesc", a spus preşedintele UDMR.

Acesta a arătat că maghiarii din Transilvania au nevoie de aceleaşi scopuri care îi strâng împreună şi care îi poartă înainte, dar şi de ţeluri care îi întăresc şi le dau speranţă într-un viitor mai bun.

"Dragostea noastră, a maghiarilor, de libertate nu poate fi nimicită de către nimeni. Nici atunci, în 1848, nu s-a putut, nici azi nu se poate. Speranţa şi libertatea ne unesc întotdeauna pe noi, maghiarii. Maghiarii pot conta doar pe ei înşişi, lupta noastră nu poate fi dusă de alţii, ci numai de noi. Ca şi tineretul de la 1848, şi noi trebuie să privim înainte pentru identitatea naţională, pentru a avea ţeluri clare, şi avem nevoie de toţi maghiarii în această muncă, avem nevoie să păstrăm tradiţiile noastre istorice, culturale, pentru că fără acestea nu avem viitor. Avem nevoie de tineri şi de copii care asigură viitorul maghiar în Transilvania", a mai spus Kelemen.

Kelemen Hunor va participa în 15 martie la manifestările care vor fi organizate de UDMR în Miercurea Ciuc, unde vor mai fi prezenţi europarlamentarul Laszlo Tokes şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici