Kim Jong-un ar împlini azi 40 de ani. Cinci lucruri care nu se ştiu despre liderul suprem al Coreei de Nord

  • Liderul nord-coreean Kim Jong-un împlineşte 40 de ani pe 8 ianuarie.
  • Cel puţin aşa cred majoritatea experţilor şi surselor, stabilind anul naşterii ca fiind 1984.
  • Nepotul fondatorului ţării, Kim Il Sung, a devenit unul dintre cei mai tineri lideri din istorie când a preluat puterea, în 2011, după moartea tatălui său, Kim Jong-il.
  • Al treilea din dinastia Kim, el s-a impus ca o figură majoră în geopolitică atât în ​​regiunea Asiei de Nord-Est, cât şi la nivel global.
2451 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un ar împlini azi 40 de ani. Cinci lucruri care nu se ştiu despre liderul suprem al Coreei de Nord

Kim Jong-un ar împlini azi 40 de ani. Cinci lucruri care nu se ştiu despre liderul suprem al Coreei de Nord

Moştenitor şi adept al politicii „songun” a tatălui său, care acordă prioritate dezvoltării militare, el are un arsenal nuclear pe care regimul îl consideră garanţia de supravieţuire şi încearcă să îl folosească ca monedă de schimb în diplomaţia internaţională.

Relatiile sale cu Coreea de Sud, cu care se află în stare de razboi tehnic din 1953, au trecut prin faze de tensiune, gesturi de reconciliere, dar şi dese ameninţări şi ciocniri militare care nu au escaladat niciodată serios până acum.

Kim a profitat de relaţiile reci pe care Statelor Unite le avea cu doi aliaţi ai săi din regiune, Rusia şi China, pentru a-şi îmbunătăţi legăturile cu aceştia, în special cu Moscova, căreia guvernul ucrainean spune că i-a furnizat arme în ciuda faptului că i-a fost interzis de sancţiuni internaţionale.

Coreea de Nord a lui Kim Jong-un, la fel ca cea a predecesorilor săi, se caracterizează prin sărăcie şi foamete, precum şi secretul extrem cu privire la toate informaţiile care intră şi ies din ţară, în special referitoare la elita sa politică.

Sunt câteva întrebări-cheie despre liderul suprem al Coreei de Nord şi administraţia sa asupra ţării nu oferă răspunsuri clare. Iată-le:

Când s-a născut Kim Jong-un?

În realitate, nu ştim cu certitudine absolută. „Există multe dezbateri despre anul în care s-a născut, 1982, 1983 sau 1984”, a declarat Edward Howell, profesor de politică la Universitatea Oxford şi unul dintre marii experţi în Coreea de Nord, pentru BBC. 8 ianuarie este o zi de lucru normală în Coreea de Nord, spre deosebire de aniversările tatălui şi ale bunicului său. Ziua de naştere a lui Kim Jong-il este sărbătorită pe 16 februarie în fiecare an drept, în timp ce ziua de naştere a lui Kim Il Sung pe 15 aprilie - Ziua Soarelui. Ambele sunt sărbători importante în ţara comunistă. În orice caz - şi ca şi în vremurile predecesorilor săi, în special Kim Jong-il - multe detalii despre familia sa sunt învăluite în mister. Se ştie că Kim Jong-un are fraţi de partea tatălui său, dintre care unul, Kim Jong-nam, care a fost asasinat în Malaezia în 2017. Experţii cred că liderul nord-coreean ar fi ordonat execuţia. Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un, a fost creditat cu cel puţin patru partenere diferite, deşi relaţiile lor au fost în mare parte ţinute secrete, departe de ochii publicului. Mama actualului lider, Ko Young-hui, se crede că s-a născut în Japonia şi a venit în Coreea de Nord în anii 1960, pentru a lucra ca dansatoare. În 2018, au fost găsite fotografii cu Ko Young-hui făcute în timpul unei vizite în Japonia în 1973. Ziarul sud-coreean „Korea Times” a speculat că Coreea de Nord nu a dezvăluit mai multe informaţii publice despre mama lui Kim Jong-un din cauza carierei sale de dansatoare şi istoria familiei ei legate de Japonia. „Dacă te naşti în Japonia, care a ocupat Peninsula Coreeană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în mod normal asta retrogradează o persoană în clasa socială inferioară din Coreea de Nord. Dar pentru că Ko Young-hui s-a căsătorit cu Kim Jong-il, ea a avut un stil de viaţă bogat”, spune Howell.

Cine este soţia lui Kim Jong-un?

Informaţiile complete nu sunt disponibile. Soţia sa, Ri Sol-ju, este cunoscută şi apare la ceremonii şi în presa de stat, dar nu se ştie când s-au căsătorit (sunt speculaţii că s-ar fi întâmplat în 2009). Se ştiu puţine lucruri despre „însoţitoarea Ri Sol-ju” şi se crede că a fost o cântăreaţă care i-a atras atenţia lui Kim în timpul unui spectacol. Există o artistă nord-coreeană cu acest nume, se crede că este ea, deşi nu a fost niciodată confirmat oficial că este aceeaşi persoană. Un parlamentar sud-coreean a citat surse de informaţii potrivit cărora Ri Sol-ju a vizitat Coreea de Sud în 2005, ca parte a unei echipe de majorete nord-coreene pentru Campionatele din Asia de atletism şi a studiat cântatul în China. Coreea de Nord nu a oferit alte detalii decât prezentarea ei drept soţia lui Kim.

Câţi copii are Kim Jong-un?

În 2016, au existat speculaţii că Ri Sol-ju ar fi rămas însărcinată, după ce nu a mai apărut public, dar zvonurile nu au fost niciodată confirmate oficial. Se crede că cei doi copii anteriori s-au născut în 2010 şi 2013, dar nu se ştie dacă unul dintre ei este bărbat şi, prin urmare, un potenţial succesor. În realitate, se ştiu puţin despre ei. Liderul nord-coreean a apărut în faţa camerelor cu o fiică, Kim Ju-ae, despre care se crede că este al doilea copil al cuplului. Are vreo 10 ani şi este singura cunoscută. Ea a apărut în public de cel puţin cinci ori în 2023. „Are alţi copii, dar se ştiu foarte puţine despre ei. Nu ştim cine sunt mamele lor”, explică Howell. Spre deosebire de ceea ce cred mulţi analişti (şi chiar şi un raport recent al serviciilor secrete din Coreea de Sud), Howell nu crede că Kim Ju-ae este gata să-l înlocuiască pe lider atunci când se iveşte ocazia. Este încă tânără şi Kim Yo-jong, sora influentă a lui Kim Jong-un, are mai multă experienţă şi legături mai bune cu elita, ceea ce ar putea face din ea cea mai probabilă candidată pentru a-i urma fratelui ei. „Liderul nord-coreean apare împreună cu fiica lui la lansări de rachete, la banchete sau la meciuri de fotbal pentru că vrea să fie văzut ca un om de familie şi un lider binevoitor”, spune Howell.

Cum reuşeşte Kim Jong-un să obţină fonduri, în ciuda sancţiunilor şi izolării economice?

Coreea de Nord s-a confruntat de ani de zile cu sancţiuni dure impuse de Naţiunile Unite şi mai multe ţări occidentale pentru dezvoltarea armelor nucleare şi a rachetelor balistice. Dar Howell spune că Kim Jong-un face tot ce poate pentru a se sustrage de la aceste sancţiuni. „Ţara are un fond dedicat, special conceput pentru a fi folosit de regim. Kim vrea să continue aşa pentru că vrea ca el şi familia lui să continue să aibă un stil de viaţă luxos”, spune el. Există reţele în ţări din întreaga lume care oferă fonduri Coreei de Nord, spune Howell, şi există acuzaţii că liderul ar putea obţine fonduri şi în alte moduri ilicite. „Oamenii cred adesea că Coreea de Nord este o ţară izolată, fără internet. În realitate, are un internet administrat de stat, iar războiul cibernetic a devenit o strategie majoră: regimul Kim sparge sistemele informatice ale altor ţări pentru a fura bani şi pentru a-şi alimenta economia şi a-şi finanţa programul nuclear”, spune Howell.

Cum face faţă crizei economice din Coreea de Nord?

În timpul unei parade militare din 2020, liderul suprem şi-a arătat o latură necunoscută anterior a caracterului său. După ce a mulţumit trupelor sale pentru eforturile lor împotriva pandemiei şi a dezastrelor naturale recente, el şi-a şters lacrimile în timp ce a vorbit despre provocările ţării. A fost o demonstraţie de empatie nemaivăzută până acum de la liderul nord-coreean. Unii observatori au sugerat că ar putea încerca să-şi exprime umilinţa, într-un moment de criză economică în creştere. Cu toate acestea, o privire asupra stilului de viaţă aparent luxos al liderului nord-coreean ar putea indica contrariul. Kim Jong-un continuă tradiţia începută de bunicul său, Kim Il-sung, de a călători pe distanţe lungi cu trenuri de lux. Un comandant militar rus care l-a însoţit pe Kim Jong-il, tatăl actualului lider, într-un turneu în 2001, a vorbit despre opulenţa sa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici