Kovesi la bilanţul Poliţiei: Să ne oprim din numărat beţe şi să ne raportăm la finalitatea dosarelor

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a afirmat, marţi, la bilanţul activităţii Poliţiei Române, că evaluarea activităţii poliţiei şi a procurorilor trebuie făcută similar, apreciind totodată că trebuie depăşită faza de numărat "beţe", întrucât finalitatea dosarelor este importantă.

127 afișări
Imaginea articolului Kovesi la bilanţul Poliţiei: Să ne oprim din numărat beţe şi să ne raportăm la finalitatea dosarelor

Kovesi la bilanţul Poliţiei: Să ne oprim din numărat beţe şi să ne raportăm la finalitatea dosarelor (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Procurorul general a arătat că trebuie schimbat sistemul. "Dacă vom continua să numărăm beţe, riscăm să acordăm o atenţie prea mare unor cifre care nu spun nimic, uitând care ne este scopul final", a spus Codruţa Kovesi, în contextul în care a arătat că activitatea Poliţiei Române trebuie compatibilizată cu cea a Ministerului Public, prin stabilirea de priorităţi de politică penală comune şi alocarea aceloraşi resurse.

"Dacă Ministerul Public îşi stabileşte ca prioritate creşterea numărului de rechizitorii şi a sechestrelor instituite în cauze de evaziune fiscală, iar prioritatea poliţiei juridiciare este scăderea numărului de dosare cu autor necunoscut, există riscul ca nici unii, nici alţii să nu ne atingem obiectivele", a spus Kovesi.

Procurorul general a mai apreciat că este esenţial ca activitatea instituţiilor să fie evaluată în acelaşi mod.

"Urmărirea penală este unică şi trebuie să ne raportăm cu toţii la finalitatea dosarului şi nu la diferitele etape ale acestuia. Numai în acest mod putem evita situaţiile în care inspectorate de poliţie raportează că au identificat într-un an sute sau mii de infracţiuni economice, iar parchetele din acelaşi loc întocmesc în aceeaşi perioadă două sau trei rechizitorii în asemenea cauze", a mai spus procurorul general.

Codruţa Kovesi a arătat că în ultimii ani s-a constat o scădere a numărului de rechizitorii şi a inculpaţilor arestaţi, situaţia fiind remediată în ultimii doi ani, însă, pentru ca să exite rezultate bune, este nevoie de sprijinul Poliţiei, de "fermitate" în propunerile pe care le adresează procurorilor.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la bilanţul activităţii Poliţiei Române pe anul 2009, că 80 la sută din dosarele finalizate de Ministerul Public (MP) sunt soluţionate de ofiţerii de poliţie judiciară.

"Un an bun al Poliţiei Române înseamnă un an bun al Ministerului Public", a declarat Codruţa Kovesi, care a arătat că reuşitele şi eşecurile Poliţiei influenţează direct rezultatele MP.

Kovesi a mai arătat că numărul de dosare la nivelul anului 2009 a fost de peste 1,3 milioane de cauze penale, de şase ori mai multe decât în 1989 şi dublu faţă de anul 2004. Ea a criticat faptul că numărul mare de cauze penale se datorează unui număr mare de plângeri nefondate.

Procurorul general a sugerat reprezentanţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor să se implice, împreună cu Ministerul Public, în implemnetarea Codului de procedură penală, dar şi pentru a avea o strategie comună în privinţa combaterii infracţionalităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici