Lazăr îi răspunde lui Tăriceanu pentru "aroganţa" delegării lui Kovesi la Parchetul General: Atacul afectează principiul separaţiei puterilor în stat

Procurorul general, Augustin Lazăr, avertizează asupra pericolului pe care îl generează atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, pe care le cataloghează drept atacuri de natură a afecta principiul separaţiei puterilor în stat, transmite Parchetul General.

2702 afișări
Imaginea articolului Lazăr îi răspunde lui Tăriceanu pentru "aroganţa" delegării lui Kovesi la Parchetul General: Atacul afectează principiul separaţiei puterilor în stat

Lazăr, despre atacurile la Ministerul Public: Afectează principiul separaţiei puterilor în stat

În acest sens, Augustin Lazăr arată că delegarea procurorilor se realizează de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în temeiul articolului 57 alineatul 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, respectiv ”În interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni”.

Totodată, arată Parchetul General, repartizarea procurorilor se face în conformitate cu articolul 95 alineat 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv ”Conducătorul fiecărui parchet repartizează procurorii pe secţii, servicii şi birouri, în funcţie de pregătirea, specializarea şi aptitudinile acestora”.

Augustin Lazăr mai explică că, pentru perfecţionarea legislaţiei penale, Ministerul Public are atribuţia legală de a studia cauzele şi factorii favorizanţi ai criminalităţii şi de a face propuneri în vederea eliminării acestora, astfel cum este prevăzut în articolul 63 litera i din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv ”Ministerul Public (…) studiază cauzele care generează sau favorizează criminalitatea, elaborează şi prezintă ministrului justiţiei propuneri în vederea eliminării acestora, precum şi pentru perfecţionarea legislaţiei în domeniu”.

În final, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General, Constituţia României, în articolul 131 alineatul 1 consfinţeşte rolul Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară ”interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a acuzat pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, că se implică în politică şi că nu îşi înţelege bine atribuţiile, considerând numirea Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General drept o aroganţă.

"Mie mi se pare că, în legătură cu Augustin Lazăr, decizia pe care a luat-o de a o numi pe Kovesi într-o funcţie la Parchetul General, este un gest de aroganţă, de sfidare. Adică ea e revocată pentru nişte motive foarte serioase, printre care o decizie CCR, plus alte motive prezentate în cererea de revocare a ministrului Tudorel Toader şi tu o numeşti în altă funcţie. Procurorul Lazăr de multă vreme are apentenţă pentru politică. Are discursuri politice, ne atrage atenţia ce trebuie să facem. Asta ca să vedem că nu-şi cunoaşte bine statutul şi atribuţiile pe care le are. Gesturile acestea mi se par anormale şi nu am văzut în alte ţări astfel de gesturi prin care să interfereze în latura politică. Nu înţelege ce înseamnă statul de drept într-o ţară democratică, probabil că îl vede ca în comunism. Dacă îi aduce pe ăştia din perioada comunistă la ce să ne aşteptăm?", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici