Legea pentru protejarea arborilor seculari, adoptată de Parlament

Mii de arbori seculari din România nu vor mai ajunge mobilă de lux, spun reprezentanţii USR, după ce legea pentru protecţia arborilor remarcabili a fost adoptată săptămâna aceasta de Parlament.

299 afișări
Imaginea articolului Legea pentru protejarea arborilor seculari, adoptată de Parlament

Legea pentru protejarea arborilor seculari, adoptată de Parlament

„România are încă mulţi arbori seculari, în păduri şi în afara lor, cu o valoare inestimabilă, dar ei sunt permanent în pericol şi mult prea mulţi au devenit, în ultimii ani, mobilă de lux sau lemne de foc. Legea nou adoptată îşi propune să îi protejeze. Mai sunt şi alţi paşi de făcut pentru protejarea pădurilor şi naturii din România şi vom continua să depunem iniţiative în acest sens”, declară Diana Buzoianu, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor.

Legea, iniţiată de parlamentarii USR Diana Buzoianu şi Aurel Oprinoiu, prevede înfiinţarea unui registru oficial şi posibilitatea ca fiecare cetăţean să facă cerere pentru înregistrarea arborilor seculari din localitatea sa. Odată înregistraţi, arborii seculari nu vor mai putea fi tăiaţi decât în cazuri cu totul şi cu totul excepţionale.

Conform unei statistici recente, aproximativ 5.000 de arbori s-ar încadra pentru înregistrare în viitorul Catalog al arborilor remarcabili. Odată ce legea va intra în vigoare, tăierea lor va fi permisă în condiţii deosebit de stricte.

„Mă bucur că am reuşit să îi convingem pe colegii noştri din Parlament de necesitatea acestei legi şi că, trecând peste diferenţele de culoarea politică, au votat favorabil. Împreună am reuşit, astfel, să le asigurăm arborilor remarcabili protecţia necesară, dar şi copiilor noştri un exemplu de respect pentru trecutul acestei ţări”, precizează senatorul USR Aurel Oprinoiu.

Iniţiativa legislativă a fost propusă în urma discuţiilor şi consultărilor purtate cu specialiştii Tibor Hartel şi Arghius Viorel de la Universitatea Babeş-Bolyai, coordonatorii iniţiativei Arborii Remarcabili din România, Florin Stoican şi Laura Bouriaud.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici