Legea privind accelerarea proceselor în justiţie, adoptată de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 279 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri, proiectul de lege privind accelerarea proceselor în justiţie.

107 afișări
Imaginea articolului Legea privind accelerarea proceselor în justiţie, adoptată de Camera Deputaţilor

Legea privind accelerarea proceselor în justiţie, adoptată de Camera Deputaţilor (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, în timpul dezbaterilor, că acest proiect de lege are scopul de reaşezare a competenţelor între instanţele sistemului judiciar astfel încât aceste competenţe să permită scurtarea termenelor procedurale. Predoiu a mai spus că acest proiect duce la degrevarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie astfel încât aceasta să-şi exercite rolul său de unificare a jurisprudenţei.

Poriectul este menţionat în raportul privind starea justiţiei al CE ca fiind un deziderat pentru o mai bună funcţionare a sistemului judiciar, a adăugat Cătălin Predoiu.

Deputaţii PSD au anunţat că nu vor vota acest proiect de lege, în timp ce reprezentanţii PDL, UDMR şi ai minorităţilor au pledat în favoarea acestuia.

Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

După vot, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că acest proiect este al Executivului, Legislativului şi sistemului judiciar. "Adoptarea acestui proiect este un semnal politic limpede pentru Comisia Europeană, pentru statele membre, că există în Parlamenul României voinţa politică de a sprijini reforma în justiţie", a afirmat Predoiu.

Deputatul PNL Tudor Chiuariu a apreciat, după votul asupra proiectului de lege, că "bolnavul cronic care este justiţia nu primeşte medicamentul de care are nevoie, în schimb, primeşte un ceai". El a spus că nu ştie dacă prin adoptarea acestui proiect se face un bine justiţiei, dar s-a reuşit să nu se facă mai rău.

"Priorităţile sistemului judiciar sunt acum punerea în aplicare a Codurilor, luarea măsurilor pentru personal şi bază materială", a adăugat Chiuariu.

Deputatul PSD Ruxandra Jipa a spus că proiectul de lege este un pas înainte pe calea înfăptuirii justiţiei în România şi a reducerii termenelor de judecată.

Deputatul PDL Cezar Preda a afirmat că adoptarea acestui proiect de lege demonstrează că "programul de toamnă al Cabinetului Boc se respectă", considerând că acelaşi lucru se va întâmpla cu toate proiectele din programul de guvernare.

În replică, deputatul PNL Cristian Adomniţei a ţinut să precizeze că Preda nu a înţeles nimic din această zi şi a arătat că adoptarea acestui proiect nu are legătură cu competenţa celor de la putere. "Votul dat nu are legătură cu aprecierea dumneavoastră şi cu competenţa dumneavoastră de a face proiecte legislative, are legătură cu efortul depus de toate puterile statului pentru un produs mai bun", a apreciat Adomniţei.

Acest lucru l-a nemulţumit pe Cezar Preda care i-a solicitat lui Adomniţei să-i ceară scuze pentru jignirile pe care i le-a adus. "Vă rog, să nu mă jignească nimeni de la această tribună. Accept sfaturi de la oameni care au anvergură, nu de la oameni care nu au nicio carieră profesională în spate. Aştept scuze", a spus Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici