Legişti: Numărul expertizelor medicale psihiatrice a crescut în 2013 cu aproape 2.000

Legiştii au efectuat, anul trecut, 15.423 de expertize medico-legale psihiatrice, cu aproape 2.000 mai multe faţă de 2012, arată raportul Reţelei Naţionale de Medicină Legală, avizat de Consiliul Superior de Medicină Legală..

137 afișări
Imaginea articolului Legişti: Numărul expertizelor medicale psihiatrice a crescut în 2013 cu aproape 2.000

Legişti: Numărul expertizelor medicale psihiatrice a crescut în 2013 cu aproape 2.000 (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

În pondere de 60 la sută, expertizele au fost făcut în cauze penale, iar restul, în cauze civile.

Din totalul celor 9.215 expertize în cauze penale, 5.008 au fost făcute pentru minori, iar 4.207, pentru adulţi.

În toate cazurile când se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, trebuie puse la dispoziţia comisiei un istoric cât mai detaliat din care să rezulte: fapta, mobilul, modul de
săvârşire al acesteia, comportamentul ante şi post-faptic, antecedentele penale şi medicale etc. "Aceste informaţii sunt extrem de importante, în lipsa acestora efectuarea expertizei este mult îngreunată, putând constitui o importantă sursă de eroare în concluziile acesteia. În cazul în care comisia de expertiză este obligată să solicite dosarul cauzei, atunci în finalizarea expertizei survin întârzieri mari", se arată în raport.

Potrivit aceluiaşi raport, în multe cazuri, organul judiciar ce dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice nu pune la dispoziţia comisiei actele medicale şi medico-legale anterioare.

"Aceste documente sunt extrem de importante şi, de aceea, comisia de expertiză este obligată să solicite copii după aceste documente de la diferite instituţii sanitare. Această corespondenţă poate dura săptămâni si chiar luni, întârziind considerabil realizarea expertizei solicitate. Mai mult decât atât, multe unităţi sanitare refuză eliberarea documentelor solicitate, motivând că nu au nici o obligaţie faţă de instituţiile medico-legale", se mai arată în documentul citat.

În opinia reprezentanţilor Reţelei Naţionale de Medicină Legală, soluţia pentru aceste situaţii "este evidentă: organul judiciar, care este cel mai în măsura să cunoască toate internările anterioare, precum şi toate expertizele efectuate persoanei în cauză, trebuie să le puna integral şi de la bun început la dispoziţia comisiei de expertiză".

"Se constată, totuşi, o îmbunătăţire a colaborării cu instituţiile beneficiare, mai ales datorită demersurilor făcute de noi, prin care am încunoştiinţat cu orice ocazie instanţele şi parchetele despre metodologia de efectuare a expertizelor medico-legale psihiatrice", mai spun reprezentanţii Reţelei Naţionale de Medicină Legală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici