Leoaica Elsa, care a murit tranchilizată, avea 17 ani şi era bolnavă de cancer

Leoaica Elsa de la Zoo Băneasa, moartă în urma unui stop cardiac după ce a fost tranchilizată pentru a fi pregătită pentru o operaţie, suferea de cancer şi avea 17 ani, iar intervenţia chirurgicală trebuia făcută tocmai din cauza bolii.

90 afișări
Imaginea articolului Leoaica Elsa, care a murit tranchilizată, avea 17 ani şi era bolnavă de cancer

Leoaica Elsa, care a murit tranchilizată, avea 17 ani şi era bolnavă de cancer (Sursa: www.ici.ro)

Administraţia Zoo Băneasa explică, într-un comunicat de miercuri, motivele care au dus la moartea animalului. Astfel, leoaica trebuia să fie sterilizată atât din motive de logistică - toţi cei trei lei trebuia să fie mutaţi într-un amplasament comun, ce ar fi dus la o reproducere necontrolată - dar şi din cauza faptului că avea cancer (adenocarcinom mamar).

Leoaica, diagnosticată în octombrie anul trecut cu cancer, trebuia operată de o echipă de specialişti în obstetrică – ginecologie de la Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti. Aceiaşi medici au fost cei care, în octombrie 2007, au operat-o pentru a-i extirpa tumoarea diagnosticată.

Specialiştii i-au administrat animalului un anestezic intramuscular. Animalul a fost transportat apoi în sala de chirurgie, unde au fost prelevate probe de sânge pentru un examen în funcţie de rezultatele căruia urma să se decidă oportunitatea operaţiei.

Până la sosirea rezultatelor la analiza cerută de medici, leoaica a făcut stop cardiaorespirator. Veterinarii au încercat să o resusciteze timp de zece minute, dar nu au reuşit să o salveze. Animalul a fost declarat mort miercuri dimineaţă, la ora 08.55.

Rezultatele examenului medical, obţinute după moartea animalului, au arătat că operaţia nu s-ar fi putut face, valorile obţinute fiind "mult diferite de valorile normale".

Cadavrul animalului a fost sigilat şi transportat la instituţia de specialitate, unde va fi supus unui examen anatomo-patologic pentru determinarea cauzei morţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici