Liderii sindicatelor, invitaţi să discute despre salarii cu miniştrii implicaţi

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a dispus constituirea unui grup de dialog format din miniştrii Muncii, Finanţelor, Educaţiei, Sănătăţii, Internelor şi Reformei Administrative, pentru a purta discuţii cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale pe tema salarizării.

21 afișări
Imaginea articolului Liderii sindicatelor, invitaţi să discute despre salarii cu miniştrii implicaţi

Liderii confederaţiilor sindicale, invitaţi să discute despre salarii cu miniştrii implicaţi (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a fost desemnat coordonator al grupului de dialog din partea Guvernului, informează Executivul.

Liderii confederaţiilor sindicale reprezentative au fost invitaţi să poarte discuţii cu miniştrii desemnaţi în grupul de dialog, vineri, 31 octombrie, la ora 12.00, la sediul Ministerului Muncii, pe temele aflate în atenţia confederaţiilor sindicale.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că membrii confederaţiei nu vor apela momentan la forme de protest, soluţia fiind un dialog constructiv şi nu ieşirile în stradă, însă consideră că legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată.

"Singura soluţie este un dialog constructiv, nu ieşirile în stradă. Dacă legea nu se va aplica vor fi proteste. Dacă legea se va aplica şi se va construi prin procedură de urgenţă o lege unitară, nu vor fi proteste", a precizat Hossu.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a anunţat, joi, că vor participa la acţiunile de protest anunţate de ceilalţi sindicalişti dacă se ajunge la un punct de vedere comun, altfel îi vor reprezenta singuri pe salariaţii afiliaţi la confederaţie.

Dumitru Costin spune că nu susţine o creştere a salariilor în sectorul bugetar cu 50 la sută. În opinia acestuia, este "imoral" să ceri 50 la sută în sectorul bugetar şi pentru cei care au salarii mici, şi pentru cei care au salarii foarte mari.

CNSLR Frăţia a stabilit, miercuri, un program de acţiuni succesive, "pentru presiune graduală pe Guvern", bugetarii afiliaţi la la confederaţie urmând să intre toţi în grevă generală pe 20 noiembrie pentru majorarea salariilor cu 50 la sută.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a decis, joi, să declanşeze greva de avertisment în 10 noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat.

Totodată, sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" intră în grevă de avertisment pe 3 noiembrie, fără a stabili încă data grevei generale.

Sindicaliştii Sed Lex au anunţat că din13 noiembrie intră în grevă generală, urmând ca în 20 noiembrie, odată cu declanşarea protestului şi de către cei de la Sanitas, să se afle în grevă generală toţi bugetarii afiliaţi la CNSLR Frăţia.

Guvernul a decis, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici