Liderul CNS: Organizaţia "64 de Comitate" nu a fost invitată la manifestaţia de la Târgu Mureş

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, spune că la manifestaţia de la Târgu Mureş nu i-a invitat pe reprezentanţii organizaţiei "64 de Comitate", care au fost implicaţi în incidentele din oraş, şi că în cazul celor care încalcă legea "răspunderea este individuală".

96 afișări
Imaginea articolului Liderul CNS: Organizaţia "64 de Comitate" nu a fost invitată la manifestaţia de la Târgu Mureş

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs (Imagine: Tibor Russu/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, marţi, că a aflat de la ziarişti că ar fi fost înregistrate incidente la "marşul secuilor", care a avut loc luni seară, după comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, şi că el nu i-a invitat la manifestaţie pe cei de la organizaţia "64 de Comitate" (HVIM), care au fost implicaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Eu n-am nicio relaţie cu cei de la HVIM. De la ziarişti am aflat că au fost incidente. Chiar dacă sunt izolate, acestea sunt absolut străine de obiectivele noastre. Deci, vin nepoftiţi şi se folosesc de popularitatea CNS, că, dacă ar organiza ei, n-ar avea nici 10 participanţi. Unde se adună mii de oameni se pot infiltra tot felul de elemente care să facă asemenea gesturi, deci e foarte greu de prevenit. Nu ei au fost importanţi, majoritatea covârşitoare a fost paşnică, a răspuns solicitării organizatorilor, altfel nu am fi reuşit să golim centrul municipiului aşa repede", a declarat Izsak Balazs.

Întrebat dacă crede că va fi tras la răspundere pentru incidente, în calitatea sa de organizator al manifestaţiei, Izsak Balazs a spus că în cazul celor care încalcă legea răspunderea este individuală.

"Eu cred că responsabilitatea, conform legii, a unor elemente, a unor participanţi care încalcă legea, e individuală, pe baza Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice", a mai arătat el.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore şi jumătate, în faţa Monumentului Secuilor Martiri, după care preşedintele CNS i-a îndemnat pe manifestanţi să se deplaseze pe trotuar spre centrul oraşului. Participanţii au pornit în marş strigând "Hungaria", "Să piară Trianonul" şi "Autonomia".

În timpul manifestaţiei, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizaţiei "64 de Comitate" (HVIM) s-au certat şi îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.

"Conform legii, după ce vom identifica persoanele care au încercat să comită anumite acte neconforme legii, vom sancţiona. Deocamdată, n-am dat nicio sancţiune. Legea ne permite să identificăm întâi persoanele, ca să le putem sancţiona. Au fost filmări, există filmări şi vom analiza imaginile şi vom identifica persoanele", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş, Daniel Manea.

El a precizat că la manifestaţie au fost mobilizaţi aproximativ o sută de jandarmi, care nu au fost nevoiţi să intervină în forţă.

La rândul său, prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a declarat, tot marţi, că unii dintre participanţii la "marşul secuilor", respectiv reprezentanţi ai organizaţiei "64 de Comitate", au încercat să provoace forţele de ordine, adăugând că astfel de "plimbări prin oraş cu solicitări de rupere a pământului românesc" ar trebui interzise.

Prefectul a spus că este "nepermis" ca persoane din afara judeţului "să strice liniştea şi să conturbe populaţia de la Târgu Mureş", iar "seara, când vin de la serviciu", locuitorii oraşului să îi asculte pe manifestanţi "când urlă ca disperaţii".

Grosu a apreciat că au fost peste 2.000 de oameni din afara judeţului, din totalul celor aproximativ 4.000 care au luat parte la manifestări, ceea ce demonstrează un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de participanţi.

De asemenea, preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, că incidentele de luni de la Târgu Mureş au fost minore, el precizând, totodată, că UDMR respinge orice fel de manifestare de extremism.

Mitingul de la Târgu Mureş a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti - 10 martie, când sunt comemoraţi trei secui martiri executaţi în 1854. CNS a cerut şi aprobare pentru un marş de la monument şi până la Prefectură, însă acesta nu a fost autorizat de Primăria Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici