Liviu Popa: Acţiunile din vămi le-am discutat încă din 2009, într-un cerc restrâns la DGA

Şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a declarat, vineri seară, că a discutat despre anihilarea "corupţiei sistemice" din vămile din ţară încă din decembrie 2009, într-un cerc restrâns pe când lucra la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

195 afișări
Imaginea articolului Liviu Popa: Acţiunile din vămi le-am discutat încă din 2009, într-un cerc restrâns la DGA

Liviu Popa: Acţiunile din vămi le-am discutat încă din 2009, într-un cerc restrâns la DGA (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Liviu Popa a spus, la Realitatea TV, că a iniţiat acţiunea DGA şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din vămi de la începutul anului, arătând că încă din 2009 a discutat despre "luarea unor măsuri sistemice, ca singura soluţie pentru combaterea corupţiei sistemice".

Popa a mai spus că acţiunea de la frontiere a costat mai puţin de 100.000 de euro şi că a dovedit o corupţie de patru milioane de euro.

Şeful IGPR a precizat că apreciază munca investigatorilor sub acoperire, "care şi-au lăsat familiile, copiii" pentru a dovedi faptele de corupţie ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră.

Întrebat dacă ofiţerii sub acoperire au instigat vreodată suspecţii să ia mită, Popa a spus că "nu trebuiau să instige pe nimeni ca să ia mită, era felul lor de-a fi, este un fenomen perpetuat de pe vremea comuniştilor".

Totodată, întrebat dacă în prezent se mai ia mită în vămi, Popa a spus că nu are certitudinea că nu se mai ia mită, însă crede că acţiunea autorităţilor a avut efect.

"Efortul colegilor de la DGA merită apreciat. Am plecat desculţi pe zăpadă, ca să folosesc o metaforă, au fost eforturi personale fantastice", a mai spus Liviu Popa.

El a precizat că o problemă este şi atitudinea cetăţenilor faţă de corupţie, motivând astfel folosirea multor investigatori sub acoperire şi a arătat că "românul este schimbător, spune un lucru la poliţie, la procurori, apoi îşi schimbă declaraţia, o retrage şi aşa mai departe". De asemenea, Popa a subliniat că "românul vorbeşte despre corupţie în biserică, la cârciumă, peste tot, dar nu la poliţie" şi că oamenii ar trebui să vină să sesizese faptele de corupţie la care sunt martori.

În luna februarie, în urma unei ample operaţiuni a DGA şi DNA, au fost arestaţi aproape 200 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la punctele de trecere a frontierei Moraviţa (Timiş), Naidăş (Caraş-Severin), Siret (Suceava) şi Albiţa (Vaslui), alţi câteva zeci fiind cercetaţi în stare de libertate de procurorii anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici