Ludovic Orban spune că şomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate: Ne apropiem de finalul stării de urgenţă/ Capacitatea de testare este de 8.000 de teste/zi

  • Premierul Orban a declarat joi că trimiterea în şomaj tehnic a bugetarilor nu mai este de actualitate. Şeful Guvernului renunţă astfel la ordonanţă pe motiv că România se apropie de finalul perioadei de urgenţă.
  • Despre redeschiderea scolilor, Orban a spus că aceasta decizie va fi luata de contextul epidemiologic. „As prefera sa nu va prezint niciun plan acum”.
  • Orban a fost la Institutul Cantacuzino, locul unde se prelucrează teste pentru COVID-19. El a menţionat că în prezent capacitatea României este de 8000 de teste/zi.
7572 afișări
Întrebat despre ordonanţa care ar fi impus bugetarilor să lucreze 15 zile pe lună şi ar fi fost plătiţi cu 75% din salariu, idee vehiculată chiar de premier, acesta a spus acum că măsura nu mai este de actualitate. 
 
„Pentru că ne apropiem de finalul stării de urgenţă pentru că o mare parte dintre cei care lucrează în instituţii publice sunt implicaţi în prima linie a bătăliei, cum este ministerul Sănătăţii, nu pot să operez niciun fel de(..), nu pot să renunţ la nimeni din zona Ministerului Sănătăţii, dimpotrivă mai avem nevoie de specialişti suplimentari, Ministerul apărării, Ministerul afacerilor interne, Ministerul muncii care este implicat în derularea tuturor programelor de şomaj tehnic. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat şi ne apropiem oricum de finalul perioadei stării de urgenţă care va fi pe 15 mai şi nu mai este contextul necesar. Sigur, am gândit, am analizat, nu mai este de actualitate”, a răspuns şeful Guvernului la întrebarea unui reporter. 
 
Premierul a mers joi la Institutul Cantacuzino, împreună cu miniştrii Apărării şi Sănătăţii, pentru a afla capacitatea de testare pentru Covid-19 a institutului.
 
Declaraţii LIVETEXT, premierul Orban:
 
Am efectuat o vizita la Institutul Cantacuzino pentru a vedea situatia de la institut. Ne-am pus la curent cu proiectele institutului. In privinta laboratorului, acesta are o capacitate de 500 de teste pe zi şi poate fi crescuta in functie de necesitati.

Am vizitat laboratorul de biosecuritate care e functional. Unele aparate sunt in curs de montare. Exista mai multe proiecte. Reluarea productiei vaccinului antigripal. Este in curs de pregatire un nou produs care va fi lansat pe piata. Un imuno modulator care regleaza nivelul de anticorpi din organism. E un proiect mare care urmeaza sa fie finantat din fonduri europene.

Apreciez activitatea care se desfasoara aici, activitatea noului manager de aici. Am incredere ca echipa de aici are capacitatea sa ii redea institului misiunea pe care a avut-o si pe care trebuie sa o aiba in Romania.

(Pana la cat ar putea creste capacitatea de testere?) Ar putea creste pana la 1000 de teste.

Capacitatea nominala e de 8000 de teste pe zi in 61 de locatii. Vom creste aceasta capacitate de testare.

(E in proiect un vaccin impotriva covid?) Se vor efectua cercetari cu privire la acest virus.

(S-a facut o suplimentare de personal pentru marirea capacitatii de testare?) Nu am vazut toate aparatele de PCR. E in continua miscare laboratorul. Va creste capacitatea. Ei au solicitat MS sa intre in programul de training. S-au angajat oameni chiar la linia de productie. E necesar la laboratorul de biosecuritate sa fie angajati oameni. Numarul angajatilor e de aproximativ 600. Exista o mobilizare pentru a intari capacitatea institutului.

(Dupa 15 mai vom purta masti obligatirii. Vom avea suficiente masti?) Cu siguranta, am discutat aceasta chestiune de aprox 1 saptamana. Purtarea mastii in spatiul inchis e foarte utila. Preocuparea noastra a fost sa sustinem producatori romani care sa introduca in fabricatie aceste masti. Vom incerca sa asiguram capacitatea deplina.

Eu sper sa crestem aceasta capacitate. Pana la 15 mai trebuie sa producem cantitati suficiente. UNIFARM are cantitati mari, peste 4 milioane de masti.  La ora actuala suntem mult mai bine in privinta asta. Vreau sa multumesc emag pentru efortul facut pentru achizitonarea de masti.

(Directorul Mircea Macovei se va intoarce in functie) Sunt convins ca domnul Nelu Tataru va lua cea mai buna decizie.

(Ce prevede planul de repornire al economiei si care sunt pasii pentru revenirea la o viata normala?) Suntem in curs de elaborare a acestui plan. Stabilim un mecanisc de evaluare a fiecarei masuri.

(In ce stadiu e aplicatia de monitorizare penrru cei care sunt in carantina?) Exista o dezbatere foarte serioasa in societatea romaneasca. Ne indreptam spre finalul starii de urgenta. Urmeaza sa se faca analize cu privie la contextul epidemiologic. Si daca vor exista aplicatii ele nu vor fi folosite decat cu acordul cetateanului.

(Va exista un pasaport de sanatate pentru cei care au dobandit anticorpi?) N-am luat o decizie in privita asta. Orice decizie trebuie privita in context european. Noi trebuie sa ne uitam cu mare atentie la celelate tari.

(De ce nu mai e in actualitate somajul tehnic?) Pentru ca ne apropiem de finalul starii de urgenta. Nu mai e contextul necesar. Vom vedea.

Sunt bani suficienti pentru a acoperi toate cererile? Avem resursele. Ele sunt prevazute in buget, O parte din ele vor fi decontate. Pregatim masurile de relansare a economiei. Trebuie sa avem o radiografie exacta pe fiecare domeniu.

Pretul mastilor va fi plafonat? Ne gandim la acest subiect.

Vaccinul antigripal ar putea sa fie plafonat? Nu va fi produs anul asta. Aici e vorba de o serie de proceduri. Cel mai probail va fi gata anul viitor.

Va pregatiti pentru un al doilea val? Urmarim cu foarte mare atentie parerile specialistilor. Ne pregatim pentru orice varianta posibila

Sunt probleme cu plata pensiilor? Avem ca prioritati plata pensiilor, plata salariilor.Vom asigura resurse financiare. Toata gandirea noatra e pentru revenire. Prognozele indica o scadere economica pe anul asta si o crestere pe anul viitor.

Redeschiderea scolilor. Aceasta decizie va fi luta de contextul epidemiologic. As prefera sa nu va prezint niciun plan acum. Se analizeaza care sunt nevoile. Va trebui sa asiguram masti pentru toti copii si pentru toate cadrele didactice.

Plafonarea pretului la masti. Eu cred ca aici rebuie sa asiguram o oferta la nivelul cererii. Obiectivul e sa producem cat mai mult in Romania.

Despre planul lui Adrian Streinu Cercel. La aceasta intrebare va poate da raspunsul domnul Tataru. Dar aia este o stupiditate. Zici ca e facut in anii 50'. Aia e o nebunie. Nici nu trebuia luat in serios.

Ce se va intampla exact dupa 15 mai? Sigur se va intampla ce a anunta presedintele Iohannis. Vor fi ridicate restrictiile de circulatie. Romanii nu vor mai fi obliigati sa stea in casa. Vor fi liberi sa se deplaseze. In privinta fiecarei activitati economice s face o analiza. In functie de aceasta analiza se va lua o decizie. Suntem in analiza. Pregatim un plan. Fiecare ridcare de restrictie va fi insotita de un ghid de masuri.

Despre programul IMM invest. Va fi operational cat de curand. Au fost cateva probelme. Se construieste o aplicatie care sa fie bine certificata, functionala. Ministrul Finantelor va spune cand va fi functionala plaltforma. Toate firmeele care se califica vor beneficia de acest program.  Exista o determinare din partea bancilor de a se implica in acest program.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici