MAE: 41 de români, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 sârbi, la bordul aeronavei HERCULES, la Tripoli

Un număr de 41 de români, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 sârbi se află la bordul unei aeronave militare româneşti care urmează să decoleze sâmbătă seară spre România, în cadrul operaţiunii de evacuare coordonate de ministrul de Externe, a declarat Doris Mircea, director general de comunicare în MAE.

51 afișări
Imaginea articolului MAE: 41 de români, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 sârbi, la bordul aeronavei HERCULES, la Tripoli

MAE: 41 de români, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 sârbi, la bordul aeronavei HERCULES, la Tripoli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consulul român aflat în zonă a reuşit să înregistreze 41 de români, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 cetăţeni sârbi, care se află deja la bordul aeronavei care va decola de la Tripoli", a declarat Doris Mircea.

Ea a reamintit că operaţiunea de repatriere a cetăţenilor români din Libia este coordonată de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi se desfăşoară pe două paliere: un canal de evacuare militar românesc în coordonare cu MApN şi un altul consular, organizat la nivel UE.

"Până în prezent, am reuşit evacuarea a 278 de români şi avem 471 de noi cererei de repatriere", a spus Doris Mircea.

Potrivit oficialului MAE, pe lângă cele 471 de cereri nou apărute, se depun eforturi susţinute, prin cooperarea consulară europeană, pentru a face posibilă evacuarea pe cale maritimă a încă 44 de cetăţeni români care se află la Benghazi (între care se află şi 23 de angajaţi ai companiei Rompetrol/exploatarea Amal, 8 Sirte, 4 Liseco, 9 diverse firme).

De asemenea, ministerul a contactat reprezentanţi ai mai multor firme, printre care şi pe cea a companiei canadiene SNC Lavalin şi a stabilit, împreună cu aceasta, diferitele variante de evacuare în siguranţă a 79 de cetăţeni români de la Ghademeş, precum şi a 71 de cetăţeni români de la Sarir Wellfield şi 36 de la Sarir Plant.

Sunt luate în calcul două posibilităţi de evacuare, pentru locaţia Sarir - terestru către Egipt, iar pentru locaţia Ghademeş terestru, fie către Algeria, fie către Tunisia, iar ulterior pe calea aerului către România.

MapN a anunţat sâmbătă după-amiază că aeronava C-130 HERCULES, care se afla în aşteptare în Malta, va decola către Aeroportul din Tripoli (Libia), de unde va evacua un grup de aproximativ 50 de cetăţeni români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici