MAE face precizări în cazul părinţilor români arestaţi după ce bebeluşul lor a ajuns la spital

  • Bebeluşul părinţilor români arestaţi în Danemarca este în afara pericolului de moarte, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.
  • Reprezentanţii Ambasadei României la Copenhaga o vor vizita, duminică, pe mamă.
2684 afișări
Imaginea articolului MAE face precizări în cazul părinţilor români arestaţi după ce bebeluşul lor a ajuns la spital

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Copenhaga a fost notificată, pe 2 februarie 2022, de către un cetăţean român, cu privire la situaţia deosebită în care se află alţi trei cetăţeni români, membri de familie ai acestuia, în Danemarca.

În dialogul cu reprezentanţii ambasadei, apelantul a menţionat că doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Danemarca, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze şi se află în custodia a două centre de detenţie diferite. Copilul minor al celor doi soţi a fost internat, la data de 29 ianuarie 2022, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate ulterior informaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia.

„În acest context, reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile daneze, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale cu privire la situaţia juridică a celor doi cetăţeni români reţinuţi şi starea de sănătate a minorului, precum şi detalii suplimentare cu privire la acest caz. Potrivit datelor preliminare comunicate ambasadei de către poliţia daneză, minorul este în prezent internat în spital, fiind însoţit şi supravegheat de o persoană desemnată de către municipalitatea daneză. La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital. Părinţii minorului au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de 4 săptămâni, fără dreptul de a vedea minorul, fiindu-le desemnaţi avocaţi din oficiu”, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

MAE informează că Ambasada României la Copenhaga a continuat demersurile oficiale pe lângă poliţia daneză, pentru obţinerea unor informaţii suplimentare cu privire la unitatea medicală unde a fost internat minorul şi starea de sănătate a acestuia, pentru a fi în măsură să intermedieze contactul direct cu persoana desemnată de către municipalitate să-l însoţească pe perioada spitalizării şi pentru stabilirea unui contact, respectiv vizitarea celor doi cetăţeni români reţinuţi.

Ca urmare a acestor demersuri, poliţia daneză a comunicat informaţii suplimentare cu privire la spitalul unde a fost internat minorul pentru acordarea de îngrijiri medicale, acesta fiind, în prezent, în afara pericolului de moarte. Reprezentanţii misiunii diplomatice au contactat ulterior unitatea spitalicească în care se află internat minorul, pentru a se interesa despre situaţia acestuia, şi menţin permanent legătura cu personalul medical referitor la îngrijirile acordate şi evoluţia stării de sănătate a copilului.

Ambasada României la Copenhaga a formulat, totodată, solicitări de vizitare a celor doi cetăţeni români aflaţi în detenţie. Ca urmare a acestor demersuri, duminică, reprezentanţii ambasadei se vor deplasa la penitenciarul unde se află mama minorului, pentru a discuta cu aceasta.

Totodată, Ambasada României la Copenhaga continuă demersurile necesare în vederea obţinerii acordului autorităţilor daneze pentru vizitarea tatălui.

De asemenea, reprezentanţii misiunii diplomatice au stabilit contactul cu avocaţii din oficiu ai părinţilor şi sunt în dialog cu membrii familiei extinse a cetăţenilor români, punând suplimentar la dispoziţia familiei o listă cu avocaţi danezi specializaţi în domeniul instituţionalizării de minori.

MAE menţionează că „Ambasada României la Copenhaga a iniţiat, de asemenea, demersurile necesare pentru înscrierea certificatului de naştere danez în registrele de stare civilă române şi eliberarea certificatului de naştere românesc pentru minor. De asemenea, misiunea diplomatică a transmis informaţii despre acest caz către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii. Ambasada României la Copenhaga continuă dialogul cu autorităţile daneze şi cu familia cetăţenilor români, acordând asistenţă consulară conform competenţelor”.

Presa olandeză scrie că bebeluşul de 5 săptămâni, născut în a 2-a zi de Crăciun, a fost internat luni şi apoi transferat la Spitalul Universitar Odense, unde medicii au fost de părere că viaţa i-a fost pusă în pericol, deoarece avea mai multe răni. Cuplul, 25 şi 27 de ani, a negat că şi-ar fi expus copilul la violenţă şi a cerut ajutor.

Potrivit unei sesizări pe pagina Facebook „Voluntari în Europa”, cuplul locuia în Danemarca de 2 ani, dar fericirea s-a transformat în coşmar pe 31 ianuarie 2022, când după multe apeluri telefonice ale mămicii disperate, cauzate de plânsetele copilului şi ignorării din partea moaşei care susţinea că „aşa plâng bebeluşii”, copilul a ajuns la spital, iar medicii după ce au pus diagnosticul de hemoragie craniană, au anunţat poliţia pentru a stabili dacă copilul s-a născut cu ceva probleme sau s-a întâmplat ceva pe parcurs.

Unchiul bebeluşului împreună cu logodnica sa au încercat să afle informaţii despre starea de sănătate a nou-născutului, însă s-au izbit de tăcerea instituţiilor daneze, se arată pe pagina Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici