MAE urmăreşte evoluţia situaţiei din Ucraina. Situaţia comunităţii româneşti, monitorizată permanent

MAE urmăreşte "în permanenţă şi cu atenţie" evoluţia situaţiei din Ucraina, iar situaţia membrilor comunităţii româneşti este monitorizată permanent, nefiind în acest moment semnalate situaţii de risc faţă de aceasta, potrivit unui comunicat al ministerului.

296 afișări
Imaginea articolului MAE urmăreşte evoluţia situaţiei din Ucraina. Situaţia comunităţii româneşti, monitorizată permanent

MAE urmăreşte evoluţia situaţiei din Ucraina. Situaţia comunităţii româneşti, monitorizată permanent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministerul Afacerilor Externe al României urmăreşte în permanenţă şi cu atenţie evoluţia situaţiei din Ucraina. Monitorizarea se face de către Centrala MAE, prin oficiile diplomatice şi consulare ale României de pe teritoriul Ucrainei, dar şi prin informările transmise de către Oficiile şi Reprezentanţele diplomatice din lume. În acelaşi timp, MAE este implicată activ în dezbaterile pe această temă din cadrul instituţiilor şi organizaţiilor europene şi euro-atlantice, inclusiv contribuind la procesul continuu de conturare a unor poziţii sau linii de acţiune, funcţie de dinamica situaţiei din teren", se arată în comunicatul transmis de MAE.

Conform sursei citate, la nivelul ministrului de externe şi al conducerii MAE, situaţia din Ucraina este printre temele prioritare abordate "în mod intensificat", în ultima perioadă, în dialogul cu omologii din statele partenere direct interesate în asigurarea unui climat de stabilitate şi predictibilitate în vecinătatea României, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice, iar dialogul purtat în ultimele două zile de către Titus Corlăţean cu şefii diplomaţiilor din Olanda şi Italia este un exemplu în acest sens.

"În acelaşi spirit, transmis în spaţiul public şi în dialogul cu partenerii ţării noastre, MAE se pronunţă pentru utilizarea dialogului ca unică modalitate de soluţionare a actualei crize şi subliniază necesitatea abţinerii de la utilizarea forţei şi a oricăror măsuri sau acţiuni cu potenţial agravant", se mai arată în comunicat.

Una dintre principalele preocupări ale reprezentanţelor diplomatice şi consulare ale României din Ucraina este situaţia membrilor comunităţii istorice româneşti din această ţară. "Există o monitorizare permanentă a situaţiei acestora şi o informare promptă a Ministerului de către Consulatele generale de la Cernăuţi şi Odessa şi Ambasada de la Kiev, nefiind în acest moment semnalate situaţii de risc faţă de aceasta ca efect al situaţiei interne din ţara vecină", precizează MAE.

Ultimele evoluţii de la Kiev - abrogarea controversatului pachet legislativ adoptat recent în Radă, rundele de negocieri putere-opoziţie din 25 şi 26 ianuarie, demisia premierului - "confirmă poziţia exprimată anterior de MAE în sensul utilităţii de a se urma calea dialogului pentru soluţionarea acestei profunde crize din statul vecin", menţionează sursa citată. În acest sens, MAE consideră că este "benefică şi oportună" consolidarea tendinţei de transfer, gradual, al exprimării voinţei politice din stradă în cadrul dezbaterii parlamentare şi al celorlalte mecanisme democratice.

În plus, diplomaţia română susţine eforturile instituţiilor UE de sprijinire a iniţierii unui dialog eficient între puterea şi opoziţia politică de la Kiev. De asemenea, MAE susţine demersurile şi declaraţiile oficialilor UE, Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Stefan Füle şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Catherine Ashton.

"Dat fiind dinamismul permanent al crizei din Kiev şi alte oraşe din Ucraina, pe baza informaţiilor primite şi a evaluărilor, Ministerul Afacerilor Externe va contribui la poziţionarea României faţă de situaţia din vecinătatea sa imediată, inclusiv prin colaborarea cu instituţiile competente ale statului român, prin punerea în mod constant la dispoziţie informări şi analize curente", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici