Magistrala M5, nou termen amânat. Orban, despre data inaugurării: „Nu dau pronosticuri”

  • Noul termen asumat, respectiv darea în folosinţă pentru 30.06.2020, nu poate fi respectat, a anunţat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
  • Deşi a evitat să prezinte un termen clar pentru finalizarea magistralei de metrou M5, Orban a susţinut că acest lucru va avea loc în cursul acestui an.
  • Bode a precizat că sunt probleme la centrala de ventilatie si evacuare a apei, în zona pieţei Moghioros. Astfel lucrările tehnice vor fi întârziate.
  • Ministrul şi-a cerut scuze pentru întârzieri în numele celor 17 miniştri care s-au perindat pe la Ministerul Transporturilor din 2011, de la începutul lucrărilor.
  • In 2017 ar fi trebuit recepţionată magistrala M5, lucrare începută în 2011.
4294 afișări
Imaginea articolului Magistrala M5, nou termen amânat. Orban, despre data inaugurării: „Nu dau pronosticuri”

Magistrala M5, nou termen amânat. Orban, despre data inaugurării: „Nu dau pronosticuri”

Premierul Ludovic Orban a evitat, luni, să prezinte un termen clar pentru finalizarea magistralei de metrou M5, însă a dat asigurări că acest lucru va avea loc în cursul acestui an.

„Cine se frige cu ciorbă, suflă şi-n iaurt. Când va fi, din punct de vedere tehnic, posibil de pus în circulaţie, va fi pus în circulaţie. Acest termen va fi cel mai rapid termen posibil”, a declarat premierul Ludovic Orban, după vizita de lucru la şantierul Magistralei M5 de metrou, împreună cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

„Nu dau pronosticuri”, a spus Orban care a ţinut să precizeze totuşi că nu există riscul ca magistrala M5 să nu fie inaugurată în acest an.

„Eu zic că nu există acest risc. Nu există cu siguranţă. Va fi gata din punct de vedere tehnic. Am evaluat, am analizat care sunt problemele… de fapt sunt două probleme tehnice care pot fi realizate. Din păcate nu se poate aplica o tehnologie mecanică de săpare pentru gura de ventilare. După părerea se poate realiza într-o lună şi jumătate, maxim două”, a mai spus Orban.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a spus că, „din păcate, termenul asumat neforţat, darea în folosint pentru 30 iunie, nu poate fi respectat”.

„Suntem în iunie 2020 şi constatăm următoarele – structurile şi finisajele pentru M5 sunt finalizate. Eventual putem vorbi de mici retuşuri. Din păcate, termenul asumat, neforţat, de către antreprenori, consultanţi şi beneficiari, anume darea în folosinţă cu călători la 30 iunie 2020 nu poate fi respectat. Vreau să-mi cer scuze în numele celor 17 miniştri şi opt directori generali care au condus MT şi Metrorex din 2011 până în prezent”, a spus Bode.
 
 
 
 
Declaraţii de presă susţinute de ministrul Transporturilor Lucian Bode. LIVE TEXT:
 
- In 2017 ar fi trebuit recepţionată magistrala M5. In 2019, Guvernul de dinaintea noastra a dat asigurări că până în decembrie poate fi recepţionată.
 
- Iată că suntem în iunie 2020 şi constatăm: structurile şi finisajele pentru magistrala M5 sunt gata. Din pacate termenul asumat, neforţat, de antreprenori, benenficiar, adica darea in folosire pentru 30.06.2020, nu poate fi respectată.
 
- Din acest motiv îmi cer scuze in numele celor 17 ministri care au condus Metrorex din 2011. La preluarea mandatului am afirmat clar ca magistrala M5 e foarte importanta. Saptamanal am avut sedinte de progres, am avut sapte intalniri la are am participat si eu. 
 
- Sunt mulţi care doar dau explicaţii de ce nu s-a întamplat ce trebuia să se întâmple. Cred ca e momentul ca acesti oameni să nu mai lucreze in acest minister. La sfarsitul lunii mai am fost informat referitor la problemele de la centrala de ventilatie si evacuare a apei, in zona pietei Moghioros. Astfel lucrările tehnice vor fi intarziate. Legat de aceste probleme invit pe domnul director Mustetea sa prezinte cateva detalii referitoare la probele tehnologice. Dupa dansii il invit pe domnul Orban sa se adreseze:

Musteţea:

-Trebuie sa lasam apa sa se depresioneze sa curga de pe lentila de argila, in asa fel incat nisipul sa nu fie antrenat de apa, sa nu patim vreun accident. Totul va fi pentru siguranta constructiilor si a calatorilor. Am avut o intarziere de peste doua saptamani din cauza unui caz de COVID.

- Problemel tehnologice sunt foarte complexe, de la escalatoare, probe functionare, continuand cu instalatiile vazute in statia Favorit, care sunt testate separat, au parte de probe tehnologice, instalatii sanitare, tot ce inseamna componente ale retelei de metrou. Cea mai importanta proba se realizeaza cu trenul, cu sistmeul de automatizare si siguranta a traficului. 

 

Declaraţii de presă susţinute de Ludovic Orban LIVE TEXT:

 

- Dezvoltarea metroului reprezinta o prioritate pentru mine. Ca ministru al transporturilor am reluat lucrarile la tronsunul 1 mai- Laromet. Instalatiile au fost aproape gata in scurtul meu mandat.

- Acest proiect al magistralei 5, spre Drumul Taberei, e pornit din perioada respectiva, desi nu am apucat sa lansam licitatia. A durat mult pana la faza de executie. magistrala va fi data in folosinta cat de repede e posibil.

Investitiile facute aici au utilitate, lucrarea este foarte complexa, cu multe elemente de noutate. Numarul de scari rulante este cu aproape 50% mai mare decat cel din restul de statii. Sistemele autopmatice, de comunicatii, de comanda, sunt ultramoderne. Sunt detalii tehnice care reprezinta o noutate pe aceasta magistrala, care cresc siguranta de exploatare si asigura confort si vitreza de deplasare superioara. Intentionam sa investim in continuare in metrou.

- Tronsonul spre Otopeni trebuie sa intre in linie dreapta, sa gaseasca proiectanti si constructori. Reteaua de metrou e foarte importanta pentru asigurarea unei infrastructuri urbane rapide si nepoluante. Va multumesc.

- Referitor la metroul din Drumul Taberei, acesta va fi pus in circulatie cand se poate, nu dau pronosticuri. Am analizat problemele tehnice, pentru care nu se poate aplica o tehnologie mecanica de sapare, ci e nevoie de sapare manuala. Tehnic se poate realiza in maxim doua luni. Important e ca metroul sa fie pus in functiune cat mai repede posibil, cand va fi finalizat tehnic, fara riscuri pentru deplasare.

 


 

Premierul Ludovic Orban efectuează o vizită de lucru la şantierul Magistralei de metrou M5. Alături de premier este prezent şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
 
Ludovic Orban va susţine o conferinţă de presă la staţia ”Eroilor”. Conferinţa va putea fi urmărită LIVE pe www.mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici