Maior: Au fost mai multe expulzări de cetăţeni pe motiv legat de terorism, e bine să procedăm aşa

Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, că au avut loc în ultimul timp mai multe expulzări de cetăţeni străini pe motive legate de fenomenul terorist, arătând că aceste acţiuni au fost în beneficiul securităţii naţionale a României.

230 afișări
Imaginea articolului Maior: Au fost mai multe expulzări de cetăţeni pe motiv legat de terorism, e bine să procedăm aşa

Directorul SRI, George Maior (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Maior a participat, joi, la Bookfest, la lansarea a două cărţi, ocazie cu care a fost întrebat şi despre recentele cazuri de cetăţeni străini suspecţi de terorism acare u fost declaraţi indezirabili.

"N-am să intru în chestiuni operative. Au fost mai multe expulzări, într-adevăr, de cetăţeni, pe motivul legat de terorism. Eu cred că este bine să procedăm aşa. Într-un regim preventiv există şi o anumită latură critică asupra acestor lucruri, în sensul că adesea am auzit «De ce nu sunt trimişi în justiţie?». Sigur că justiţia este transnaţională şi internaţională în aceste cazuri, iar pe teritoriul României este mai bine aşa să procedăm", a precizat Maior.

Directorul SRI a dat ca exemple ceea ce s-a întâmplat în alte ţări cum ar fi Marea Britanie. "Vedeţi ce s-a întâmplat în Marea Britabie, ce s-a întâmplat în Franţa, ce s-a întâmplat în Bulgaria recent. Acţiunea noastră, chiar dacă este făcută în acest registru, cred că este în beneficiul securităţi naţionale a României", a adăugat Maior.

El a fost întrebat de ziarişti de ce în ultima perioadă au apărut "multe cazuri de terorism".

"Pentru că diverşi factori au făcut din această ameninţare o ameninţare în creştere. Factori referitori la circulaţia persoanelor, la circuitele financiare internaţionale, la modul în care România se implică în anumite acţiuni internaţionale, o fac din ce în ce mai mult nu doar o ţintă generică, ci o ţintă explicită, şi am spus şi repet: încercăm la nivelul serviciului şi în cooperare cu alte instituţii să ţinem departe de graniţele ţării acest fenomen care ne poate lovi şi pe noi. Şi cum alte state foarte puternice cu servicii de informaţii foarte puternice, cu sisteme de securitate bine puse la punct, nu au scăpat de acest fenomen, nu cred că trebuie să fim niciun moment lipsiţi de vigilenţă", a precizat George Maior.

Doi cetăţeni străini au fost declaraţi persoane indezirabile în România pentru 15 ani ca urmare a implicării în activităţi de sprijin financiar şi propagandistic pentru grupări de orientare jihadistă care activează în Orientul Mijlociu, declara, pentru MEDIAFAX, pe 24 mai, purtătorul de cuvânt al SRI.

"Doi cetăţeni străini au fost declaraţi persoane indezirabile în România pentru o perioadă de 15 ani, ca urmare a implicării în activităţi de sprijin financiar şi propagandistic în favoarea unor grupări de orientare jihadistă care activează în Orientul Mijlociu. Cei doi s-au implicat în facilitarea intrării ilegale în România a unor persoane provenite din zone cu problematică teroristă activă şi Serviciul a stabilit că cei în cauză au sprijinit inclusiv financiar prezenţa în România a unor persoane cu atitudine radicală", a spus Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

El a precizat că aceştia au avut activităţi în urma cărora unele persoane aflate în România şi-au manifestat acceptul de a deveni martiri, intenţionând să participe la luptele armate alături de grupări teroriste care activează în Orientul Mijlociu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici