Martor în procesul lui Adrian Năstase: Îmi era frică de Irina Jianu, reprezenta interesele familiei Năstase

Martorul principal din dosarul în care Adrian Năstase este judecat privind achiziţiile de bunuri din China a fost audiat miercuri de instanţa supremă şi a recunoscut în faţa judecătorilor că a făcut mai multe ilegalităţi întrucât îi era teamă de Irina Jianu, de soţii Năstase şi de Sergiu Sechelariu.

350 afișări
Imaginea articolului Martor în procesul lui Adrian Năstase: Îmi era frică de Irina Jianu, reprezenta interesele familiei Năstase

Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Instanţa supremă a reluat, miercuri, dezbaterile în procesul în care soţii Adrian şi Dana Năstase şi Irina Paula Jianu sunt judecaţi pentru fapte de corupţie privind achiziţionarea mai multor containere de bunuri din China.

La termenul de miercuri al procesului au fost prezenţi mai mulţi martori, între care şi martorul cheie din proces, care a făcut şi denunţ împotriva acestora, respectiv Cristina Popa.

Martorul a fost audiat timp de mai bine de patru ore, perioadă în care a povestit despre frica pe care aceasta o resimţea faţă de Irina Paula Jianu, în contextul în care ştia că Jianu este apropiată familiei Năstase şi că se ocupă de lucrările din Zambaccian pentru aceştia.

"În perioada importurilor din China şi a lucrărilor din strada Cristian Tell, de la Cornu sau Zambaccian eram acţionar majoritar la firma Vertcon. Firma Vertcon SA era acţionar majoritar la Vertcon Regal Glass. Eu eram şi în Consiliul de Administraţiei a societăţii Conimpuls. Niciunul dintre noi, directorii acestor firme, nu îndrăzneam să ieşim din cuvântul Irinei Paula Jianu, fostul director al societăţilor", le-a explicat femeia judecătorilor.

Motivul acestei frici generalizate existente la nivelul celor trei firme, potrivit martorei Popa, era acela că "în anul 1999 sau 2000, Sergiu Sechelariu, în calitatea sa de acţionar din Conimpuls a desemnat-o expres pe Irina Paula Jianu să se ocupe de lucrările din Zambaccian şi Cornu şi că noi trebuia să ascultăm de ea în acest context".

"Atunci au avut loc primele discuţii despre Zambaccian. Totul se discuta în mare discreţie, la secret şi reprezentau subiecte tabu ... . Primeam dispoziţii pe care nici eu nici ceilalţi directori nu le puteam refuza", a mai arătat Cristina Popa în declaraţia sa.

Întrebată concret ce anume îi genera teamă şi frică referitor la persoana Paulei Jianu, Cristina Popa a arătat că temerea ei era generată de faptul că Paula Jianu era cunoscută a familiei Năstase, context în care "se lăuda". Martorul a declarat instanţei că Jianu nu se ferea să afirme că iese la cafea cu Dana Năstase, soţia fostului premier, sau că ea se ocupă de proiectul Zambaccian la cererea soţilor Năstase.

Întrebată insistent de avocaţi în legătură cu mai multe falsuri în acte şi ilegalităţi comise privind importul bunurilor din China şi a lucrărilor de la Zambaccian, Popa le-a recunoscut integral, a oferit detalii despre situaţiile amintite de apărători şi a pus totul pe seama temerii profunde pe care o resimţea faţă de Jianu şi familia Năstase.

Popa a precizat că în 2005, o persoană necunoscută a întrebat-o dacă o cunoaşte pe Jianu, dacă îi datoarează bani acesteia, după care a ameninţat-o să returneze o sumă de bani Paulei Jianu şi a stropit-o cu o substanţă pe haină. Femeia a arătat că ulterior a făcut o plângere penală.

"Nu am verificat modalităţile de efectuare a lucrărilor de la Cornu făcute de Regal Glass pentru că ştiam pentru cine sunt efectuate şi nu ne permiteam să punem întrebări. Exista această temere. Irina Paula Jianu s-a impus prin presiuni psihice şi violenţă verbală. Temerea noastră venea din faptul că ştiam că ea reprezintă interesele familiei Năstase", a mai arătat Popa.

Instanţa supremă a decis să audieze restul martorilor prezenţi miercuri, în 14 septembrie, procesul urmând să aibă loc în incinta Tribunalului Bucureşti, ca urmare a unui protocol recent dintre cele două instituţii, privind punerea la dispoziţie a unor săli de judecată.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, în 5 mai 2008, trimiterea în judecată a lui Adrian Năstase, pentru luare de mită şi şantaj, a Danei Năstase pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, dar şi a Irinei Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru dare de mită şi spălare bani.

Procurorii au stabilit că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru, Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de 22.155.985.853,08 de lei vechi, adică aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti, de pe strada Cristian Tell.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici