Mărturia unui specialist în ritualurile şamanice: ce simţi când bei ayahuasca şi cât costă o experienţă. VIDEO

O persoană care cunoaşte ritualurile şamanice a explicat, pentru MEDIAFAX, care sunt exact aceste practici, în contextul arestării fostului şef DIPI Gelu Oltean, ce rol are un şaman şi cum se poate ajunge la afacere înfloritoare de pe urma celor care caută liniştea interioară. “Sunt mulţi şamani falşi în România”, avertizează cei din domeniu.

16845 afișări
Imaginea articolului Mărturia unui specialist în ritualurile şamanice: ce simţi când bei ayahuasca şi cât costă o experienţă. VIDEO

Sursă foto: Profimedia

Redăm interviul acordat:

Ce sunt şamanii? Ce este ayahuasca, despre care am tot auzit discutându-se?

Şamanismul vine de undeva din Siberia, mulţi antropologi au făcut acest studiu. În România, există şamanismul dacic, care ne conectează cu partea zamolxiană. În partea din America Latină, şamanul este preotul satului, adică cel care căsătoreşte, care vindecă, care are grijă de armonia tribului să fie bine. Ei, în acea zonă, au această băutură milenară, ayahuasca, care, da, poate să fie acuzată în unele zone că conţine DMT sau dimetyltriptamină. Ceea ce nu ştie lumea este că DMT-ul îl secretăm noi în timpul visului, la naştere, la moarte, este practic “lumina albă” pe care o văd toţi şi, în anumite situaţii de stres, este substanţă naturală. Altă chestie extraordinară este că este substanţa care conectează plantele cu pietrele, adică este substanţa universală care ne conectează pe noi ca fiinţe acestei planete.

Ce este un şaman?

Şamanul este preotul spiritual, adică el te ghidează spiritual, în lumea spiritelor. Ei, în general, se conectau la pământ, se conectau la urs, la lup, se dictau după natură şi cunoscând atât de mult natură au ajuns la o cunoaştere ca să îi aducă şi pe oameni să se vindece.

Cum poate fi transformat şamanismul într-un business, mai ales poate chiar să ajungă la traficanţi de droguri?

Cum acest trend spiritual este la modă şi, din nefericire, sunt foarte mulţi „ghizi şamani” falşi, care se duc în Peru, că în Peru iar este un trend, este deja un business foarte mare, şi dai de tot felul de vrăjitori, de alte ritualuri foarte periculoase.

Ritualuri foarte periculoase care pot să pună în pericol viaţa cuiva?

Da, care pot să pună în pericol viaţa cuiva şi atunci fiind acest trend spiritual, ei profită de asta. Tu, ca şaman, vii de pe line bunic-străbunic, adică vii din tată-fiu, pe linie. Nu poţi să te transformi în şaman dacă stai de 30 de ani în Amazon lângă şamanul entitate. În Peru, au făcut un ritual în care tu poţi să înveţi roata medicinii, care este foarte la modă în România, roata medicinii care este pe puncte cardinale, cu anumite cristale, te transformi în aşa zisul şaman. În România este plin de „şamani”.

Aceşti şamani din România ce oferă sau de ce îi caută românii sau caută românii şamani şi aceste ritualuri?

În România este foarte căutată. Foarte mulţi fac retreat-uri care îi duc afară, îi duc în Peru, îi duc în Columbia, în Brazilia se mai face un pic, în Chile, în zona de Amazon, la preţul de 2.000-3.000 de euro şi, mai mult, pentru vindecare spirituală, pentru căutare, pentru a afla ce este mai încolo de noi. În general, este o căutare foarte mare spirituală şi mulţi profită de asta.

Ce poţi să ne zici despre ritualul propriu-zis în cazul acesta, ai o idee cum s-au desfăşurat lucrurile?

În România, am auzit că sunt tot felul de oameni pe internet care oferă aceste servicii de ayahuasca, dar nu înţeleg, pentru ca să culegi aceste două plante, chacruna şi (…), tu trebuie să te duci în Amazon, să tai liana, să cauţi chacruna, care chacruna a fost descoperită de un jaguar. Iniţial, au studiat un jaguar când îi era rău, se ducea să mănânce din această plantă, stătea 4-5 ore pe sol şi după se ridica şi era bine, la fel şi în cazul maimuţei. Aşa au descoperit ei această băutură milenară, acest amestec. DMT-ul, sub formă cristalizată, cum îl fac unii, dar nu înţeleg procesul chimic cum s-ar face, nu poate să stea în corp mai mult de 10-20-30 minute. Ayahuasca are un inhibitor, una dintre aceste plante este inhibitor  şi atunci te face să ai experienţa de visezi cu ochii deschişi şi te ajută să-ţi rezolvi traumele, să te duci în copilărie, să conştientizezi cine eşti, unde eşti în univers, îţi deschide foarte mult conştiinţa.

Spuneai că există excursii organizate în America Latină, dar în România, din câte ştii, există astfel de şamani care practică sau care vând treaba asta?

Ca să ai adevărată băutură trebuie să ai un culegător din Amazon, care să i le aducă şamanului sau şamanul propriu-zis şi cum au fost aceste incidente din Amazon, nu ştiu câtă ayahuasca se mai găseşte şi trebuie culeasă, ea trebuie pregătită timp de 3-4 zile cu alţi 3-4 şamani care îi cântă acestei băuturi şi ea practic este un spirit sacru, adică are ceva ce o activează şamanul, adică pot să-ţi fac eu o ciorbă în România şi să-ţi zic că e orice, atunci este periculos. Foarte mulţi şi în America Latină au murit, foarte mulţi străini căutând aceste experienţe. Îţi dau tot felul de băuturi, tot felul de amestecuri. Este complicat şi cu şamanii, să-l găseşti pe ăla adevărat.

Adică ceea ce spui tu, practic, este că în România în momentul de faţă nu prea avem cum să avem această ayahuasca reală?

Este una din multe, adică mai sunt multe alte amestecuri de plante. Mai este tutunul, sunt şi frunzele de coca, decocainizate, care te ajută să ai o stare foarte aware, ca să creezi anumite chestii. Mai vin în România, da, la noi fiind protejată această băutură prin UNESCO, pentru că de exemplu în Columbia este patrimoniu naţional. Că noi în România gândim că poate să fie într-o formă şi punem o ştampilă, da, dar în acea zonă, şamanul dacă are ştampila de la statul columbian şi de la UNESCO, el poate să vină şi să aducă această medicină ancestrală.

Cât ar costa o astfel de experienţă? Ai povestit de 2.000-3.000 de euro pentru cei care merg acolo.

Numai avionul este 1.000, 1.000 şi ceva, dacă vrei experienţa trebuie să stai cel puţin 3-4 săptămâni, pentru că trebuie să mergi, este o pregătire prealabilă, o dietă vegetariană, o pregătire spirituală, ce vrei să obţii de la această experienţă, care este scopul, şi atunci este o pregătire. De curând am văzut pe (…) în România tot felul de trenduri care zic că nu este neapărat necesar să ai un şaman, pentru că tu îi dai, cum să zic, puterea spirituală şamanului şi atunci tu poţi să bei oricât că o să fii bine. Ceea ce nu prea sunt de acord, pentru că e o experienţă foarte dificilă pentru unii şi şamanul e persoană care te poate ghida în dimensiuni superioare sau inferioare şi să fie acolo cu ţine, deci nu recomand nepregătire, necunoaştere. Şi în România vin şi au făcut-o ca pe un patern medical, pentru că glanda hipofiză se calcifică şi cu ayahuasca se decalcifică această glanda şi în scop medical se poate folosi.

Cât ar costa în România, pentru o experienţă, o dată, cum a fost poate în acest caz în care se încuraja, se ghida acest consum?

Dacă, în acest caz, din informaţiile mele şi din studiile mele, pot să fie anumite persoane care zic că au nişte amestecuri de ierburi, dar nu aş crede că dacă, sunt greu de obţinut, poate să inventeze o formulă românească. Este foarte periculos şi poate ajunge undeva la 100-200 de euro cu asistenţă sau fără. Dacă sunt bine organizate ajunge la 350-400 de euro şi unii chiar la 1.000 de euro, în România.

Cum se manifestă această soluţie? Sau o fumezi după caz? Ce simptome sunt?

Fumatul, nu e cazul în ritualul şaman. Fumatul doar în cazul în care chiar vrei să te droghezi şi nu în formă ei de amestecul lichid de plante.

Şi dacă o bei care e efectul?  Ce simţi?

Dacă o bei, există o formă de beţie uşoară, deci bei, e un purgan natural, deci o să vizitezi foarte mult baia şi pot să fie 2-3 dozaje pe noapte după o oră, două, trei, poţi să ai anumite viziuni, curăţări fizice. Depinde, dacă vreodată te-a muşcat un căţel şi tu ai o frică acută de muşcătura de căţel, undeva la nivelul creierului legătură neuronală s-a întrerupt şi atunci există o cicatrizare prin această băutură şi vezi undeva situaţia de sus, te pune în faţă faptului împlinit şi tu ajungi să conştientizezi această traumă şi o eliberezi.

Adică, practic, e o terapie vindecătoare?

Da, e o terapie internă, pe care ţi-o faci tu cu tine însuţi, doar că, în anumite momente, când ai întrebări şi nu ştii că, uite, mulţi spun că suntem îngeraşi, dar avem multe emoţii noi pe care nu vrem să le  arătăm şi  atunci ies toate aceste emoţii negative, pozitive, la suprafaţă că să analizezi şi să poţi să ai o ridicare de conştiinţă.

De ce totuşi acest DMT este considerat un drog foarte periculos?

Ce să zicem, guvernele, ţările, ştii că dacă ar fi aşa să o luăm de la medicament la tot ce bem, tot ce consumăm e un drog. Adică tot ce bagi în gură e un drog. Ştampila asta de „drog” poate să fie aplicată la orice.

Ai putea spune că aceste tipuri de ritualuri câştigă teren în România?

Câştigă de ani buni teren în România, dar recomandarea mea este să se studieze foarte bine cu cine, să fie un şaman de la mama lui, adică să verifice foarte bine informaţiile, să fie într-un cadru foarte bine organizat şi foarte safe, să se pregătească ei personal dacă o să aibă acces la aşa ceva. Şi sper pe viitor să se poată face o formă mai amiabilă, dar nu pe partea de drog.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici