Mazăre: Sunt interceptat de când este Băsescu pe scaun. Interceptările sunt scoase din context

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, joi după-amiază, că este interceptat "de când este Băsescu pe scaun" şi că interceptările din dosarul în care este acuzat de luare de mită sunt scoase din context, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1478 afișări
Imaginea articolului Mazăre: Sunt interceptat de când este Băsescu pe scaun. Interceptările sunt scoase din context

Radu Mazăre (Imagine: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)

Întrebat despre conţinutul interceptărilor din dosar, Mazăre a spus că nu are voie şi nu vrea să dea date din dosar. La insistenţele unei jurnalişte de la B1 Tv, Mazăre a declarat că, dacă "procurorii au scos şi au dat interceptările jurnaliştilor la B1", atunci va "discuta puţin şi despre interceptări", precizând că procurorii "nu au putut convinge instanţa" cu acestea pentru a-l putea menţine în arest.

"Sunt interceptat permanent de când este Băsescu pe scaun. Am fost interceptat şi în 2007, şi 2008, în 2009, 2010, 2011. Interceptările din dosar au fost scoase din context. Procurorii au spus că am discutat de cinci ori cu omul de afaceri. Păi normal, că el lucra de zece ani pe programul de asfaltare".

Radu Mazăre a precizat că a avut astfel de întâlniri "cu toţi contractorii care sunt ai Primăriei".

"Am şi spus onoratei instanţe că eu sunt un primar atipic. Eu lucrez pe plajă. Cu directorii şi cu cei care au contracte cu primăria mă întâlnesc acasă, mă întâlnesc la restaurant, mă întâlnesc seara. Spre exemplu, cartierul pentru săraci şi cel pentru tineri le-am pus la cale seara la cafea, cu prietenii şi cu colaboratorii. Seara la ora 10. Domnul Avi (n.r. - omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat că i-ar fi dat mită 175.000 de euro primarului Mazăre) lucra în momentul respectiv la trei blocuri din cartierul pentru tineri, unde s-a substituit unor contractori care nu au mai avut bani. Pentru că în cartierul pentru tineri constractorii finanţau blocul. Şi atunci, când constructorii au dat faliment, el a venit şi a preluat lucrările. Era normal să mă intâlnesc. Interceptarea unde îl cert pe viceprimar este anterioară şi e vorba despre autorizaţiile pentru blocurile pentru tineri", a explicat Mazăre.

Întrebat dacă i-a ameninţat pe angajaţii Primăriei Constanţa, Radu Mazăre a răspuns afirmativ, spunând că mereu face acest lucru, ca ei să-şi facă treaba.

"Asta fac de 14 ani, de când sunt primar, că altfel nu arăta Constanţa cum arată", a spus primarul.

La întrebarea dacă în anul 2012 s-a întâlnit cu Elan Schwartzenberg în Israel pentru a discuta despre deschiderea unui cont, Radu Mazăre a confirmat că s-a întâlnit cu acesta, însă nu pentru cont, ci pentru că omul de afaceri îi este prieten. Iritat de insistenţele unei jurnaliste privind motivul vizitei sale în Israel, Radu Mazăre a răspuns: "Am fost la măciuci".

El spune că este "culmea" că după ce a fost acuzat de mai multe ori ca fiind antisemit acum să fie cercetat pentru că ar fi primit mită de la un evreu.

"Ştii care este culmea? Că procurorii români m-au anchetat de trei ori că sunt antisemit. Îmi clasau dosarul, iar îl deschideau, iar îl clasau... Şi acum mă acuză că am luat şpagă de la nişte constructori israelieni, ca să construiesc un cartier pentru săraci. (...) Ştii proverbul ăla românesc «Şi aşa şi cu banii luaţi»? Uite aşa este şi evreul. A şi pierdut bani când a construit cartierul, îl şi bagă jos", a declarat Mazăre.

Radu Mazăre a mai precizat că toate interceptările prezentate în dosar nu au legătură cu construcţia cartierului pentru nevoiaşi, pe care îl apreciază ca fiind cea mai mare realizare a sa.

"Tot ce au înregistrat securiştii ani de zile au fost trei interceptări amărâte, care nu au nicio legătură cu dosarul. Am discutat şi explicat completului. I-am spus şi onoratei instanţe aşa. Sunt nevinovat, este o absurditate să fiu acuzat că am luat şpagă. (...) Iar în încheiere am spus un singur lucru: sunt mândru de cartierul pe care l-am făcut. Este realizarea mea cea mai mare, pentru că am băgat atâţia oameni amărâţi în case", a afirmat primarul constanţei.

Mazăre a făcut aceste declaraţii joi după-amiază în faţa locuinţei sale din Mamaia, fiind prima sa apariţie publică de la eliberarea din arestul Poliţiei Capitalei.

Cu această ocazie, primarul Constanţei a precizat şi că nu va mai merge în cartierul Henri Coandă, aşa cum anunţase miercuri, la ieşirea din arest, pentru că procurorii ar putea spune că a făcut astfel presiuni asupra justiţiei.

"Nu mai merg la cartier pentru că m-am gândit mai bine, am analizat pe drum, deşi aş vrea să fac lucrul ăsta pentru că oamenii de acolo au fost remarcabili şi probabil că mă aşteaptă. La mulţumesc încă o dată, o să meargă din partea mea viceprimarul să le mulţumească. Nu vreau să merg acolo până în momentul când se va judeca recursul fiind că nu vreau să fie interpretat de procuror cumva că fac presiuni pe instanţe, cu oamenii de acolo, că vreau să scot lumea în stradă şi aşa mai departe", a mai spus Mazăre.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, care i-ar fi dat mită 175.000 de euro pentru a-şi asigura câştigarea contractului pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă", au fost eliberaţi din arestul poliţiei Capitalei miercuri seară, după ce instanţa supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nefiind definitivă, ea putând fi contestată la aceeaşi instanţă.
Reprezentanţii DNA au precizat, pentru MEDIAFAX, că vor contesta decizia de miercuri seară.

Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Mazăre şi Morgenstern au fost reţinuţi marţi seară, după audieri la sediul central al DNA.

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la Mazăre pentru că se bucura de încrederea celor doi.

Primirea mitei prin "intermediar", similară cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale, ar fi fost propusă chiar de Radu Mazăre, care îi dezvăluia lui Elan Schwartzenberg preferinţa pentru un astfel de cont: "Eu, de când am învăţat să fac businesş am învăţat să lucrez cu contul escrow", mai susţin anchetatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici