MEDIAFAX TALKS - Scutaru: Scleroza multiplă, urgenţă socială. Sper să avem registru electronic la finalul lui 2014

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat luni, la conferinţa "Trăind cu scleroză multiplă în România", că această boală ar trebui considerată o urgenţă socială, precizând că România ar putea avea un registru electronic al persoanelor cu handicap la sfârşitul anului viitor.

877 afișări
Imaginea articolului MEDIAFAX TALKS - Scutaru: Scleroza multiplă, urgenţă socială. Sper să avem registru electronic la finalul lui 2014

Codrin Scutaru (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Secretarul de stat pe asistenţă socială din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Codrin Scutaru, a spus că scleroza multiplă, aşa cum ar trebui să fie o urgenţă medicală, ar trebui considerată şi o urgenţă socială.

"Acest număr important de persoane diagnosticate merită toată atenţia şi conştientizarea noastră, pentru că este un fenomen care se întâmplă la nivel european. În Uniunea Europeană, aproape jumătate de milion de oameni au acest diagnostic, dar numărul celor afectaţi este mult mai mare, pentru că în jur ei au familie, prieteni, colegi de serviciu care şi ei sunt afectaţi de acest fenomen, pentru că trebuie să se implice", a adăugat Codrin Scutaru.

Secretarul de stat a mai spus că speră ca la sfârşitul anului 2014 să fie posibilă colectarea datelor statistice cu referire la codurile de boală ale persoanelor cu handicap, prin realizarea şi implementarea Registrului Electronic al Persoanelor cu Handicap, ceea ce ar permite să se ştie cu exactitate ce segment din persoanele cu handicap din România este afectat de scleroză muliplă şi cum se poate interveni.

Potrivit articolului 58, alineatul 4, din Legea 448/2006, persoanele cu handicap pot beneficia de următoarele prestaţii sociale: indemnizaţie lunară, indiferent de venituri (202 lei pentru adultul cu handicap grav şi 166 de lei pentru adultul cu handicap accentuat) şi buget personal complementar lunar, indiferent de venituri (91 de lei pentru adultul cu handicap grav, 68 de lei pentru adultul cu handicap accentuat, 33,5 lei pentru adultul cu handicap mediu).

De bugetul complementar beneficiază şi familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere. De asemenea, articolul 42 din lege prevede că adulţii cu handicap grav sau reprezentanţii legali ai acestora beneficiază de asistent personal sau de o indemnizaţie lunară de 610 lei.

Conferinţa-masă rotundă cu tema "Trăind cu scleroză multiplă în România", organizată de agenţia de presă Mediafax şi Societatea de Scleroză Multiplă din România, are ca scop identificarea soluţiilor, având alături toate părţile implicate, astfel încât să se găsească metodele prin care terapia adecvată tuturor pacienţilor care suferă de această boală să fie aplicată imediat ce aceştia au fost diagnosticaţi, precum şi includerea lor cât mai rapid şi eficient în programul Casei Naţionale de Asigurări.

Poblemele cu care se confruntă pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă în România sunt analizate în cadrul conferinţei împreună cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice Codrin Scutaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Laurenţiu Lazăr, Vasile Cepoi, consilierul premierului Victor Ponta, Mihaela Bardoş, director de programe în Ministerul Sănătăţii, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Gheorghe Iana, şi europarlamentarii Petru Luhan şi Cristian Buşoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici