MediaSind TVR cere Parchetului să cerceteze "eventuale fapte de corupţie" în SRTv

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala TVR a depus, joi, mai multe plângeri şi denunţuri penale la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, solicitând cercetarea eventualelor fapte de corupţie atribuite conducerii Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

118 afișări
Imaginea articolului MediaSind TVR cere Parchetului să cerceteze "eventuale fapte de corupţie" în SRTv

MediaSind TVR cere Parchetului să cerceteze "Eventuale fapte de corupţie" în SRTv

În baza Rezoluţiei votate în unanimitate de membrii MediaSind TVR pe 17 iulie, conducerea filialei a depus mai multe plângeri pentru a fi cercetate următoarele presupuse acţiuni ilegale întreprinse de actuala conducere a SRTV şi prevăzute în legislaţia penală ("Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică"; "Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi"; "Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care: foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect"), potrivit unui comunicat publicat pe site-ul MediaSind.

Astfel, sindicaliştii solicită cercetatea existenţei unui presupus abuz în serviciu prevăzut de art. 297 Cod Penal "în cazul încălcării de către preşedintele-director general SRTV, Doina Gradea, şi de către coordonatorii Departamentelor Resurse Umane şi Juridic a Convenţiilor OIM şi Directivelor UE în privinţa relaţiilor de muncă, a legislaţiei interne privind dialogul social, a Hotărârii Consiliului de Administraţie nr 69/24.06.2019 prin împiedicarea în data de 12 iulie 2019, cu ajutorul jandarmilor, a accesului reprezentanţilor FAIR - MediaSind abilitaţi de lege să participe la şedinţa Consiliului de Administraţie în care se discutau probleme de interes profesional, social şi economic pentru angajaţii instituţiei publice. Contrar Sentinţei TMB nr. 7 FED/2017 şi a Hotărârii CA nr. 69/2019, cele trei persoane ce ocupă funcţiile de conducere menţionate mai sus au hotărât, de la sine putere, că «participarea reprezentanţilor Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind sau ai Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la şedinţele consiliului de administraţie al SRTv sau la cele ale comitetului director SRTv/comitetelor directoare din cadrul studiourilor teritoriale ale SRTv este nelegală» - conform adresei nr. C/499 timisă de SRTv organizaţiei noastre".

Accesul la acea şedinţă a reprezentanţilor MediaSind a fost blocat de jandarmii instituţiei, care au susţinut că au primit ordin de la cabinetul preşedintelui-director general să nu fie lăsaţi în incinta instituţiei.

"În momentul în care reprezentanţilor noştri li s-a permis, după aproximativ 90 minute de proteste, accesul la şedinţa CA, Preşedintele-Director General a supus la vot Revocarea Hotărârii nr. 69/2019 privind constatarea reprezentativităţii FAIR-MediaSind în SRTV. După expunerea argumentelor FAIR-MediaSind susţinute cu documente oficiale, Consiliul de Administraţie a respins propunerea de revocare, singurul vot «pentru» fiind doar al preşedintelui-director general Doina Gradea".

Filiala TVR a MediaSind mai solicită Parchetului cercetarea existenţei "unui presupus abuz în serviciu prevăzut de art. 297 Cod Penal prin discriminarea organizaţiei noastre în raport cu celelalte organizaţii apropiate/controlate de către actuala conducere".

A fost depusă şi o plângere privind "existenţa unui presupus abuz în serviciu prevăzut de art. 297 Cod Penal în cazul încălcării, în mai multe cazuri, de către conducerea SRTV, a prevederilor HG nr 714/2018 privind drepturile personalului instituţiilor publice în cazul delegărilor şi detaşărilor. În pofida numeroaselor adrese din partea MediaSind TVR adresate instituţiei, privind acordarea drepturilor financiare prevăzute de către actul normativ, conducerea a semnat împreună cu sindicatul SPUSTv un act aditional la CCM SRTV prin care sunt diminuate aceste drepturi, fiind încălcate, în mod flagrant, prevederile HG. Conform art. 5 din HG 714/2018 potrivit cărora «nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri atrage, după caz, în condiţiile legii, răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală a celor vinovaţi»".

De asemenea, sindicaliştii solicită cercetarea "existenţei unui presupus abuz în serviciu prevăzut de art. 297 Cod Penal prin nerespectarea transparenţei decizionale, a prevederilor Legii nr. 544/2001 şi a prevederilor Ordonanţei nr. 26/2012 care interzic expres instituţiilor publice să achiziţioneze servicii juridice dacă au înfiinţate compartimente de profil".

Pe rolul Tribunalului Bucureşti există mai multe cauze privind nerespectarea de către conducerea TVR a legii privind informaţiile de interes public, printre care se află şi cea privind contractele încheiate cu diverse case de avocatură. Pe fond, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SRJ MediaSind privind punerea la dispoziţie a contractelor cu casele de avocatură, iar SRTV a făcut recurs, susţinând că SRJ Mediasind nu are personalitate juridică. "De fapt, este o stratagemă puerilă a Departamentului Juridic de a întârzia trimiterea către plătitorii de taxe a informaţiilor privind modul în care s-au cheltuit cele peste 1,3 milioane de euro în procesele cu proprii angajaţi. Totodată, se vor solicita instituţiei abilitate să verifice şi corectitudinea procedurilor de executare silită iniţiate de către conducerea SRTV", se arată în comunicatul MediaSind.

Filiala TVR a MediaSind mai reclamă presupuse abuzuri privind cheltuielile alocate organizării Festivalului Cerbul de aur 2018 şi a altor evenimente, folosirea în interes propriu a bunurilor instituţiei, privind organizarea unor concursuri de angajări cu "dedicaţie", fără participarea reprezentanţilor organizaţiei sindicale, sau angajări suspecte a unor membri CA, dar şi privind pierderea unor contracte pentru organizarea unor evenimente-etalon pentru Televiziunea Română, cum ar fi Festivalul George Enescu, şi diverse evenimente sportive etc. în favoarea unor grupuri de interese şi entităţi private.

"Având în vedere gravitatea acestor fapte care afectează drepturile membrilor nostri de sindicat din cea mai mare instituţie de media din ţară, Societatea Română de Televiziune, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să soluţioneze cu celeritate aceste plângeri şi denunţuri penale pentru ca persoanele vinovate de aceste fapte să răspundă în faţa legii iar angajaţii Televiziunii Naţionale să poată să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de legalitate şi normalitate", se mai arată în comunicatul MediaSind.

Cristian Godinac, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, a declarat pentru MEDIAFAX că organizaţia are aproximativ 600 de membri în rândul angajaţilor din Televiziunea Publică, dar că sunt afiliaţi la Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, reprezentativă pe sectorul Cultură şi Mass-Media. Astfel, filiala din TVR a MediaSind este reprezentativă în Televiziunea Publică.

Taguri:
mediasind,
tvr,
parchet

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici