Medicii de familie refuză semnarea contractului-cadru cu CNAS şi vor depune plângere în instanţă - Mediafax

Medicii de familie refuză semnarea contractului-cadru cu CNAS şi vor depune plângere în instanţă

Medicii de familie au decis, sâmbătă, să nu semneze contractul-cadru cu CNAS, care i-ar duce la faliment şi să conteste în instanţă actele normative ce încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor, reclamând că sunt puşi să editeze carduri şi să facă muncă forţată fără să li se asigure cele necesare.

299 afişări
Imaginea articolului Medicii de familie refuză semnarea contractului-cadru cu CNAS şi vor depune plângere în instanţă

Medicii de familie refuză semnarea contractului-cadru cu CNAS şi vor depune plângere în instanţă (Imagine: Mediafax Foto)

Medicii de familie s-au reunit, sâmbătă, într-o conferinţăorganizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şiFederaţia Naţională a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF),unde au discutat despre problemele din sistemul de sănătate şimăsurile pe care le vor lua în faţa "ilegalităţilor" din legislaţiaîn domeniu.

"Contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteşte principiulconsolidării bazei pentru a întări întregul sistem, decapiteazăliberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilorşi încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistenţaprimară, promovând falsa dezbinare şi deprofesionalizarea", au spusreprezentanţii medicilor de familie.

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor dinAmbulatoriu, Cosmin Alexandrescu, a subliniat că dacă mediciisemnează contractul în aprilie 2011, acest lucru va duce laînchiderea cabinetelor. El a precizat că, alături de ceilalţireprezentanţi ai asociaţiilor şi federaţiilor medicale, va sfătuitoţi medicii să nu semneze acel contract.

Medicii au căzut de acord asupra faptului că vorcontinua să practice medicina fie în mod privat, fie în alte ţări,dacă guvernanţii îi obligă la semnarea contractului.

Participanţii la conferinţă au mai spus că vor acţiona înjustiţie toate actele normative ce "încalcă legislaţia în vigoareşi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor", anunţândşi sesizarea Uniunii Europene privind "gravele încălcări aledirectivelor europene".

Medicii au făcut referire la actele normative privindinformatizarea, care "aruncă povara finanţării Programului deInformatizare asupra medicilor, care, pe lângă falimentareaevidentă, vor fi din nou deprofesionalizaţi, fiind obligaţi săpresteze servicii (de editare a cardurilor) care nu au legătură cupregătirea profesională specifică, cu contractul lor şi care, maiales, dezavantajează grav pacienţii".

Aceştia s-au mai plâns şi de "impunerea muncii forţate prininstituirea obligativităţii permanenţei, fără asigurarea uneifinanţări decente şi a condiţiilor legale de funcţionare acentrelor de permanenţă".

Totodată, impunerea plafoanelor orientative de prescripţii lamedicamente atrage după sine alegerea pacienţilor ce consumă maipuţine resurse, astfel că medicii sunt obligaţi să devină"cerberi", au mai spus reprezentanţii asociaţiilor medicinei defamilie.

Ei au cerut intervenţia primului ministru pentru a rezolva"modul haotic în care Ministerul Sănătăţii înţelege să gestionezecriza sistemului de sănătate" şi au anunţat că vor cereorganismelor de control abilitate să verifice modul în care MS şiCasa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au gestionat baniicontribuabililor.

În plus, medicii vor solicita sprijinul pacienţilor prinstrângerea de semnături privind "nemulţumirea lor asupra lipsei detransparenţă a modului în care banii lor sunt gestionaţi".

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor,Vasile Barbu, a spus că pacienţii sunt solidari cu mediciişi că nu se vor întoarce împotriva acestora. El a adăugat cănepăsarea şi aroganţa de care dau dovadă Ministerul Sănătăţii şiCNAS merită depunerea unei plângeri penale, pentru că altfel s-arputea pierde vieţi.

O altă măsură luată de medicii de familie este depunereacererilor de obţinere a certificatelor de conformitate, facilitândastfel emigrarea masivă a acestora în străinătate.

"Împreună cu colegii de alte specialităţi ne vom opuneîncercărilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune întrespecialităţi. Noi toţi suntem medici şi înţelegem cel mai bine cănu putem fi separaţi şi, cu atât mai puţin, manipulaţi. (...) Nu neaşteptăm şi nu mai dorim ca MS sau CNAS să ne cheme la«consultări». Am pierdut în acest fel mult timp, inutil. Dorim săîi asigurăm pe guvernanţi de întreaga noastră disponibilitate decolaborare în cazul în care doresc realmente să discutăm serios şibazat pe argumente, dar şi de hotărârea de a merge până la capăt cuprotestele noastre în cazul în care nu vor înţelege cât de profundse înşeală denumind reformă un grup de documente ce vor distrugedefinitiv asistenţa medicală primară în România", au conchisreprezentanţii medicinei de familie.

Medicii de familie au ameninţat, luni, cu măsuri extreme, chiarşi cu plecarea din ţară, din cauza "haosului" din sistem produs caurmare a "ilegalităţilor în legislaţie", dar şi a reduceriicontinue şi inexplicabile a bugetelor cabinetelor începând din2009.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, RodicaTănăsescu, spunea că din 2009 veniturile cabinetelor medicilor defamilie au scăzut continuu şi inexplicabil. Astfel, dacă în 2009bugetul a fost cu 35 la sută mai mic, în 2010 a scăzut cu aproape10 la sută, iar în 2011 cu alţi aproape 10 la sută.

"În 2011 nu ne-au dat nici măcar cât am primit anul trecut. Înschimb, trebuie să avem grijă de asistenţii noştri, de întreţinereacabinetelor, de editarea cardurilor, de permananţă pe maşinile luiArafat. Este absolut ireal să putem lucra în aceste condiţii",preciza Tănăsescu.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei,medicul Simona Schnelbach, declara, în 27 ianuarie, cămedicii de familie sunt foarte nemulţumiţi şi nu doresc săsemneze contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări deSănătate, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1aprilie 2011.

Aceasta preciza că una din nemulţumirile majore ale mediciloreste determinată de articolul 141 al contractului, care prevede că,dacă medicii de familie nu vor semna acest contract "în termenutil", activitatea lor va fi preluată de către cabinetele deambulator, într-o modalitate care va fi precizată ulterior.

Ea adăuga că o altă nemulţumire a medicilor este legată defaptul că noul contract-cadru cu CNAS ar trebui să fie semnat pe operioadă de doi ani, în condiţiile în care nimeni nu ştie ce sumăva fi alocată de la buget pentru medicina de familie în anul2012.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici