Medicul militar prins când lua 2.000 de euro mită avea în birou plicuri cu "atenţii" de la pacienţi

Colonelul doctor Iancu Mocanu, reţinut după ce a fost prins în flagrant când primea 2.000 de euro mită pentru că a opera un bărbat, mai avea în birou 16.500 de lei primiţi ca "atenţii" de la rudele pacienţilor, medicul spunându-le anchetatorilor că în cazul în care pacientul deceda, returna banii.

365 afișări
Imaginea articolului Medicul militar prins când lua 2.000 de euro mită avea în birou plicuri cu "atenţii" de la pacienţi

Medicul militar prins când lua 2.000 de euro mită avea în birou plicuri cu "atenţii" de la pacienţi (Imagine: Shutterstock)

Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie l-au reţinut marţi pe colonel doctor Iancu Mocanu, pentru luare de mită şi cer Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti arestarea lui preventivă pentru 29 de zile.

Colonelul doctor Iancu Mocanu, şeful secţiei Chirurgie Cardiovasculară II de la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei "Vasile Cândea", a fost prins în flagrant luni de anchetatori când primea 2.000 de euro de la cumnata unui pacient, în urma unei intervenţii chirurgicale pe cord deschis.

Medicul le-a spus anchetatorilor că suma găsită în buzunarul din partea stângă a bluzei a primit-o "ca atenţie din partea unui aparţinător al pacientului". Acesta a precizat că din cei 2.000 de euro, jumătate oprea el şi ceilalţi 1.000 de euro urmau să fie împărţiţi cu alţi trei medici, care trebuiau să primească 500, 300 şi, respectiv, 200 de euro.

"Despre medicul civil, rezident anul VI, inculpatul Mocanu Iancu a afirmat că nu urma să primească ceva din suma de 1.000 de euro, întrucât era în stadiul de învăţare, de pregătire", au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a medicului.

După ce a fost prins în flagrant, anchetatorii l-au întrebat pe medicul Iancu Mocanu dacă mai are şi alte sume de bani în cabinetul său. Acesta a scos din dulapul din spatele biroului său o borsetă din piele neagră în care avea trei plicuri cu bani, spunând că i-a primit ca "atenţii din partea aparţinătorilor bolnavilor pe care i-a operat în cursul ultimelor 30 de zile".

"În plicul de culoare alb notat nr. 1 a fost identificată suma de 500 de lei,(...) despre care inculpatul a declarat, după consultarea agendei de programări Medtronic, că a primit-o în dimineaţa de 23.09.2013 de la soţia unui pacient operat săptămâna anterioară, care domiciliază în Drăgăşani. Inculpatul a declarat că în cursul săptămânii anterioare a mai primit de la aceeaşi persoană suma de aproximativ 4.000 de lei, pe care a împărţit-o echipei medicale împreună cu care a realizat intervenţia chirurgicală, precizând că nu reţine exact numele acestora, dar că acestea se regăsesc în foaia de observaţie a pacientului", se mai arată în referatul procurorilor.

În alte două plicuri anchetatorii au găsit 6.700 de lei şi, respectiv, 6.200 de lei. Medicul le-a spus procurorilor că prima sumă ar fi primit-o de la soţia unui pacient pe care l-a operat în urmă cu trei săptămâni, drept "mulţumire pentru actul medical al întregii echipe".

"Suma totală primită a fost de 7.000 lei, din care inculpatul a declarat că a mai luat, de-a lungul timpului, 300 de lei. Inculpatul a arătat că suma de 6.700 o păstra, având în vedere evoluţia stării de sănătate a pacientului, susţinând că în eventualitatea unui deces ar fi restituit-o soţiei acestuia", au mai notat procurorii în documentul citat.

În cazul celor 6.200 de lei găsiţi în al treilea plic, medicul Iancu Mocanu le-a spus anchetatorilor că i-a primit de la mai mulţi pacienţi pe care i-a operat în ultima lună, dar că nu poate preciza exact numele acestora şi cât anume a primit de la fiecare.

Procurorii au mai găsit un portmoneu negru cu 650 de lei, despre care medicul a afirmat că sunt bani din salariu, pentru cheltuieli curente.

De asemenea, anchetatorii au mai găsit într-un dulap din cabinetul medicului un plic cu 3.100 de lei.

"Inculpatul a declarat că această sumă a primit-o în urmă cu o săptămână de la fiica pacientei asupra căreia a încercat să facă o intervenţie chirurgicală pe cord, însă această intervenţie nu s-a putut realiza datorită patologiei asociată a pacientei (spondilită ankilopoetică), urmând ca pacienta să fie revascularizată intervenţional de către doamna dr...., şefa laboratorului de angiografie şi cateterism cardiac, din cadrul aceluiaşi centru medical. Inculpatul a precizat că intenţiona să returneze această sumă de bani fiicei pacientei, cu care nu s-a mai întâlnit de la data remiterii banilor, aceasta locuind în mun. Constanţa", au precizat procurorii în referatul prin care cer arestarea medicului Mocanu.

Potrivit anchetatorilor, medicul a fost denunţat de o persoană condamnată definitiv la 12 ani de închisoare pentru trafic de minori şi de cumnata pacientului pe care trebuia să-l opereze, de la care a cerut 2.000 de euro.

Procurorii prezintă, în referatul cu propunerea de arestare, o discuţie între martorul denunţător, interceptată în 23 septembrie, care a avut loc în Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei "Vasile Cândea":

"Mocanu Iancu: Da, doamnă!

Martor denunţător: H intră acum în operaţie, domnu’ doctor. Avem nişte emoţii… Rămâne după operaţie, cum am stabilit să…?

Mocanu Iancu: Ce? Da, ne vedem aici la prânz, da?

Martor denunţător: După? La prânz, da?

Mocanu Iancu: Da, da".

Medicul militar prins când lua 2.000 de euro mită, obligat să nu părăsească localitatea

Medicul militar Iancu Mocanu, prins în flagrant când primea 2.000 de euro mită pentru a opera un pacient, a primit interdicţie de a părăsi localitatea, potrivit unei decizii luate marţi de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, prin care s-a respins propunerea de arestare formulată de procurori.

Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea fiind deja atacată de procurori la Curtea Militară de Apel Bucureşti.

Iancu Mocanu, care are gradul de colonel şi este şeful secţiei Chirurgie Cardiovasculară II de la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei "Vasile Cândea", a fost reţinut de procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) după ce a fost prins în flagrant, luni, când primea 2.000 de euro de la cumnata unui pacient, în urma unei intervenţii chirurgicale pe cord deschis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici