Medicul Şerban Brădişteanu, trimis în judecată pentru favorizarea lui Adrian Năstase

Medicul Şerban Brădişteanu, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, a fost trimis în judecată, joi, pentru favorizarea lui Adrian Năstase. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie, se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

1654 afișări
Imaginea articolului Medicul Şerban Brădişteanu, trimis în judecată pentru favorizarea lui Adrian Năstase

Şerban Brădişteanu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Şerban Alexandru Brădişteanu, medic şef de secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, fiind acuzat de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie, se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

În rechizitoriul trimis instanţei procurorii arată că, în 20 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.

După decizia instanţei, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

"În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian", au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că medicul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.

"În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic", au mai arătat procurorii.

De asemenea, Brădişteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Toate aceste fapte ale medicului Şerban Brădişteanu au dus la prelungirea internării în spital şi amânarea momentului transferării lui Adrian Năstase la o unitate de detenţie. În această situaţie, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au fost nevoiţi să facă demersuri legale suplimentare pentru clarificarea îndeplinirii condiţiilor juridice de transfer.

În urma acestor demersuri, la data de 26 iunie, Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de executare, a stabilit că "situaţia persoanei condamnate Năstase Adrian de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei". Astfel, ca urmare a acestei decizii a instanţei, Adrian Năstase a fost transferat în aceeaşi zi de la Spitalul Floreasca la penitenciar.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici