MEN: 2.000 de elevi de clasa a II-a au participat la evaluarea la limba română

Aproximativ 2.000 de elevi de clasa a II-a din 86 de şcoli din toată ţara au participat joi la evaluarea competenţelor de scris-citit, urmând ca vineri să susţină un test de evaluare a competenţelor la matematică, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

899 afișări
Imaginea articolului MEN: 2.000 de elevi de clasa a II-a au participat la evaluarea la limba română

MEN: 2.000 de elevi de clasa a II-a au participat la evaluarea la limba română (Imagine: Elvira Gheorghita/ Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, pentru examinarea competenţelor de scris-citit şi de matematică, au fost selectaţi să participe aproximativ 2.000 de elevi din 86 de şcoli, din toate judeţele ţării, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban.

Elevii au primit un test pentru evaluarea competenţelor de scris-citit, iar vineri vor susţine un test de evaluare a competenţelor la matematică.

"Durata fiecărei testări este de 25 de minute. Testele sunt proiectate pe baza programelor şcolare în vigoare şi conţin sarcini de lucru şi stimuli vizuali adecvaţi vârstei elevilor. Evaluarea lucrărilor se realizează la nivelul comisiilor judeţene de evaluare. Elevii nu primesc note sau calificative. Răspunsurile lor sunt apreciate pe baza unor coduri care au ataşaţi descriptori de performanţă, după modelul testărilor internaţionale", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Informaţiile obţinute în urma evaluării naţionale a elevilor de clasa a II-a vor face posibilă aprecierea globală a nivelului de performanţă şi vor contribui la remedierea problemelor constatate.

De asemenea, cadrele didactice vor putea, la rândul lor, să îşi elaboreze un plan clar de predare, individualizat, acolo unde este cazul.

"Rezultatele evaluării răspunsurilor elevilor vor fi încărcate într-o platformă informatică destinată facilitării prelucrării datelor obţinute. Obiectivele pilotării sunt verificarea procedurilor de administrare, structura testelor şi a caietelor cadrului didactic, identificarea punctelor tari şi punctelor slabe ale procesului de evaluare, în vederea generalizării acestui tip de evaluare în anii următori", mai precizează MEN.

Printr-o evaluare urmează să treacă, tot în mai, elevi de clasa a IV-a şi a VI-a, iar în iunie, toţi cei de clasa a VIII-a, notele obţinute de aceştia din urmă contând la admiterea în liceu.

Potrivit MEN, evaluarea elevilor de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a este, anul acesta, în stadiul de pilot, urmând să fie devină naţională de anul viitor.

Elevii claselor a IV-a vor fi evaluaţi în 15 mai la limba română/limba maternă (înţelegerea textului scris) şi la matematică, notele nefiind trecute în catalog.

Şi în cazul acestora, testele vor avea un nivel de dificultate mediu. Despre testele pentru clasa a IV-a, în metodologie se precizează ca durata cumulată a secvenţelor de evaluare să nu depăşească un total de 120 de minute, iar formatul lor să fie asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor în vârstă de 10-12 ani.

Evaluarea elevilor de clasa a VI-a este programată în 22 mai. Conform metodologiei, testele pe care le vor da aceştia conţin două secţiuni corespunzătoare probelor transdisciplinare evaluate: limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe. Şi în cazul lor, dificultatea testelor va fi medie, iar durata cumulată a secvenţelor de evaluare nu va depăşi un total de 120 de minute.

În perioada 17-19 iunie, va avea loc înscrierea la evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a, potrivit Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea acestei testări în anul şcolar 2012-2013.

Candidaţii vor susţine probele scrise în 25 iunie la limba şi literatura română, în 26 iunie la limba şi literatura maternă şi în 27 iunie la matematică. Rezultatele vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 30 iunie - 2 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 iulie vor fi afişate rezultatele finale, notele urmând să conteze la admiterea în liceu.

Şi la evaluarea naţională din 2013, elevii de clasa a VIII-a vor fi supravegheaţi în sălile de examen cu camere video. De asemenea, sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi cele în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise, trebuie să aibă camere de supraveghere.

Elevii din clasa a VIII-a participanţi la loturile de pregătire pentru olimpiadele internaţionale vor susţine probele după un calendar special, în perioada 4-6 iunie.

În urmă cu trei luni, la simularea evaluării naţionale a elevilor de clasa a VIII-a, promovabilitatea a fost extrem de scăzută la matematică. În Capitală, de pildă, au promovat proba doar 35%, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar precizând că prioritară la simulare a fost prezenţa, şi nu nota.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici