Metode „barbare” de pescuit în fluvii „extrem de poluate”/ SCHEMA afacerii ilegale cu peşte din România

Anchetatorii constănţeni spun că membrii grupării ce se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului, sunt în majoritate români. Oamenii legii spun că peştele împuţit era pus la marinat.

4684 afișări
Imaginea articolului Metode „barbare” de pescuit în fluvii „extrem de poluate”/ SCHEMA afacerii ilegale cu peşte din România

Metode „barbare” de pescuit în fluvii „extrem de poluate”/ SCHEMA afacerii ilegale cu peşte din România

Potrivit procurorului Teodor Niţă, din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, suspecţii pescuiau folosind metode „barbare” în apele interioare din Italia sau Spania, ape poluate şi în care pescuitul era interzis.

„Pescuiesc prin metode barbare din fluvii extrem de poluate în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Fără autorizaţii de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasă, cu baterii, vorbim de cantităţi de peste 500 de tone. Un fluviu din Spania, Ebru, dar şi în fluviul Po în Italia. În general cam prin aceste zone se pescuia", a transmis Niţă, despre modul de operare al suspecţilor.

El a precizat că, pentru a-şi crea aparenţa de legalitate, suspecţii au contrafăcut documentele.

„Cumpărau 50 de kilograme de la o firmă, luau antetul şi îl falsificau. Intrau apoi în România cu dubiţe de 3,5 tone, că nu prea le controlează”, a explicat el.

Ce se întâmpla cu peştele după ce ajungea în România

Procurorul constănţean spune că peştele ajungea în România şi după patru zile, fiind transportat în condiţii improprii, ajungând să fie vândut drept peşte proaspăt, inclusiv în zona Deltei Dunării.

„Nu era transportat cu frigoterme autorizate. Erau simple. Mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după patru zile. <<Mă, dar cam miroase. Spală-l cu oţet. Sau taie-l rondele şi ţine-l la marinat ca să nu miroasă>>. îl ţineau în soluţie salină ori oţet. Peştele era stricat. Inclusiv în Deltă se livra, inclusiv mari retaileri. De unde se cumpără peşte proaspăt. (…) Îl distribuiau fie rondelele alea împuţite, fie peşte proaspăt, transportat cu trei bucăţi de gheaţă. După patru zile de mers din Spania, ală era peştele proaspăt!! Ce era în interior, Dumnezeu cu mila!”, a mai declarat el.

Teodor Niţă spune că afacerea a fost pusă la cale de cetăţeni români şi chiar şi cei care pescuiau în apele din Spania sau Italia, erau conaţionali ai noştri.

„Românii erau cei care organizaseră afacerea şi aduceau otrava în farfuria conaţionalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni, sau spanioli, ci tot români, din satele lipoveneşti. (…) Românii transportau, românii pescuiau şi românii comercializau. Sunt doar câţiva străini”, a explicat procurorul.

Deocamdată nu există nicio persoană urmărită penal, dar la finalizarea cercetărilor, peste 60 de persoane ar urma să fie puse sub acuzare.

„Codul de procedură penală îmi spune că îl pun sub urmărire doar după ce îl audiez. Trebuie să centralizăm tot ce au făcut colegii din celelalte ţări. Nu ştiu cam cine va juca în echipă. Probabil 60 - 70 de persoane, fizice şi juridice, vor fi puse sub acuzare. Acum am doar informaţiile de la Eurojust, dar nu am văzut documentele efectiv. (…) Infracţiunile pentru care ar putea fi puşi sub învinuire sunt grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, mai multe fapte de braconaj, suspicionăm şi evaziune fiscală”, a mai spus Niţă.

Potrivit IGPR, poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului.

În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei.

Un veritabil mecanism de procurare ilegală a peştelui

Gruparea, formată din sute de persoane - români, francezi, italieni şi maghiari, ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.

„Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, arată IGPR.

În urma cooperării internaţionale dintre Poliţia Română cu autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracţionale, iar toate informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.

De asemenea, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul Eurojust, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici