Ministerul Educaţiei aşteaptă ultimele observaţii şi propuneri pentru subiectele de bacalaureat

Ministerul Educaţiei aşteaptă ultimele propuneri sau observaţii cu privire la subiectele pentru examenul de bacalaureat din sesiunea 2008, care mai rămân în dezbatere publică până luni, a declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul ministerial Mihaela Suciu.

62 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei aşteaptă ultimele observaţii şi propuneri pentru subiectele de bacalaureat

Ministerul Educaţiei aşteaptă ultimele observaţii şi propuneri pentru subiectele de bacalaureat (Imagine: Mediafax Foto)

Subiectele pentru examenul de bacalaureat din sesiunea 2008 au fost supuse dezbaterii publice la 1 martie. Sesiunea de dezbateri ia sfârşit în 31 martie, iar din 12 aprilie vor fi postate pe site-ul www.subiecte2008.edu.ro formele definitive ale subiectelor.

Mai mulţi elevi şi profesori, dar şi organizaţii nonguvernamentale au criticat deja subiectele la matematică, pe care le consideră foarte grele.

"Înţelegem dorinţa unora dintre elevii care vor susţine proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat 2008 de a fi redus gradul de dificultate al unora dintre itemii din subiectele postate pe site. În acest sens, se vor opera modificări, în cel mai scurt timp, în baza observaţiilor punctuale primite, respectându-se cadrul legal de proiectare a subiectelor, conform programelor şcolare în vigoare şi Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat 2008'', a explicat Suciu.

Actuala generaţie de elevi care susţine examenul de bacalaureat, exceptând elevii claselor a XIII-a seral şi ruta progresivă, studiază după programe şcolare modificate începând cu anul şcolar 2004-2005. Ca atare, comparaţia cu subiectele din anul precedent este irelevantă, întrucât pentru sesiunile bacalaureatului din 2007 au fost în vigoare alte programe şcolare, bazate pe competenţe şi pe conţinuturi asociate, diferite faţă de programele şcolare în vigoare pentru examenul din acest an, a adăugat consilierul ministerial.

Totodată, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) precizează că Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar "va analiza atent şi profesionist doar acele semnale care se referă la programele de examen în vigoare, la concordanţa variantelor de subiecte cu aceste programe şi la eventualele erori din formularea unor itemi din cuprinsul subiectelor supuse dezbaterii publice".

MECT a transmis tuturor inspectoratelor şcolare judeţene şi celui al municipiului Bucureşti o notă prin care recomandă informarea conducerii unităţilor de învăţământ în legătură cu decizia de a nu permite difuzarea în şcoli sau utilizarea în cadrul orelor a unor materiale auxiliare neavizate de minister.

"În 12 aprilie vor fi postate, pe site-ul www.subiecte2008.edu.ro, subiectele definitive, iar inspectoratele vor primi DVD-uri cu aceste subiecte şi cu rezolvări, pentru a fi distribuite fiecărui liceu şi puse la dispoziţia elevilor. MECT nu a interzis editarea subiectelor pentru examenul de bacalaureat, dar atrage atenţia inspectoratelor să distribuie gratuit materialele avizate de minister'', a conchis Suciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici