Ministerul Sănătăţii va suporta cheltuielile cu cardul de sănătate, şi nu asiguraţii - proiect

Ministerul Sănătăţii va suporta, din propriul buget, cheltuielile pentru producerea cardului naţional de sănătate, asiguraţii nemaifiind obligaţi la plata acestuia, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

388 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii va suporta cheltuielile cu cardul de sănătate, şi nu asiguraţii - proiect

Ministerul Sănătăţii va suporta cheltuielile cu cardul de sănătate, şi nu asiguraţi (Imagine: Shutterstock)

Astfel, cheltuielile necesare pentru producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, respectiv a documentului propriu-zis prin care se atestă calitatea de asigurat, se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, cheltuielile necesare pentru producerea soluţiilor informatice pentru administrarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se suportă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Pentru plata şi distribuţia cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se încheie un contract de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu Compania Naţională "Imprimeria Naţională" SA, potrivit aceluiaşi proiect.

Potrivit aceluiaşi proiect, ministerul va putea acorda Imprimeriei Naţionale, în avans, 30 la sută din suma datorată anual pentru fabricarea cardurilor.

Modalitatea de plată a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate din bugetul Ministerului Sănătăţii către Compania Naţională "Imprimeria Naţională" SA, precum şi mecanismul de distribuţie a cardului administrat de CNAS, se stabileşte prin normele metodologice.

Distribuţia cardurilor către asiguraţi se realizează de casele de asigurări sociale de sănătate prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară.

Asiguratul va plăti cardul naţional numai dacă solicită un duplicat, mai prevede proiectul.

"În situaţia solicitării de eliberare a unui card duplicat de către asigurat, cu excepţia faptului în care aceasta se face din motive tehnice de funcţionare, cheltuielile aferente producerii si distribuţiei se suportă de către asigurat. Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate se eliberează şi se administrează prin utilizarea serviciilor de operare şi management al unei unităţi specializate în acest scop", se precizează în proiect.

Proiectul, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, se află în dezbatere publică până la 18 iunie.

CNAS eliberează şi administrează cardul naţional de asigurări sociale de sănătate şi are calitatea de operator de date cu caracter personal pentru datele menţionate.

Cardul naţional de sănătate reprezintă documentul care va conţine toate informaţiile privind calitatea de asigurat, date medicale precum grupa de sânge, predispoziţia la alergii sau avizul pentru donarea de organe, fiind cuprins şi în proiectul Legii sănătăţii.

Cardul trebuia realizat încă de acum cinci ani, însă autorităţile nu au reuşit acest lucru, în ultimul an licitaţia pentru realizarea lui fiind contestată de mai multe ori.

Instrumentul este unul electronic, distinct de cardul european de asigurări sociale de sănătate. Cardul se emite pentru dovedirea calităţii de asigurat şi poate fi utilizat numai pe teritoriul României. Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate este parte integrantă a sistemului informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate.

Potrivit unor modificări deja operate la Legea 95/2006, cheltuielile necesare pentru producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate urmau să fie suportate atât de CNAS, cât şi de către asigurat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici