Ministrul Sănătăţii: Cei de la Casă au hingherit pacientul, omul! Acasă cu ei!

Ministrul Sănătăţii a declarat marţi că nu vrea să mai finanţeze funcţionarii publici "ca să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia", ci vrea să finanţeze programe de sănătate, susţinând că cei de la Casa de Asigurări de Sănătate au făcut o nenorocire, au "hingherit" pacientul, de aceea îi trimite acasă

1666 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Cei de la Casă au hingherit pacientul, omul! Acasă cu ei!

Ministrul Sănătăţii: Cei de la Casă au hingherit pacientul, omul! Acasă cu ei! (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am făcut un anunţ pentru pacienţi. Tot ce se va face, se va face numai pentru ei, nu pentru sistemul birocratic Se schimbă filosofia. Nu vreau să mai finanţez funcţionari publici care să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia. Vreau să finanţez programele de sănătate", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

Ministrul a spus că pacienţii se duc la medici, nu la Direcţia de Sănătate Publică sau la Casa de Asigurări de Sănătate şi vrea ca aceştia să nu se lovească de birocraţia sistemului.

Nicolăescu i-a acuzat pe "cei de la Casă" că în ultimii ani şi-au bătut joc de oameni, şi-au perpetuat locul lor de muncă, au "hingherit" pacientului, de aceea îi trimite acasă.

"Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Au făcut o nenorocire, şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. De-aia îi trimit acasă. Ei nu au făcut altceva decât să-şi perpetueze locul lor de muncă, să ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasă cu ei !'', a spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile, măsură care va aduce economii la buget.

Nicolăescu a spus că direcţiile de sănătate publică judeţene consumă 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătăţii, iar casele de asigurări de sănătate judeţene "mănâncă", potrivit legii bugetului, 3% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

"Vom încerca să găsim resurse în interiorul sistemului reducând birocraţia, eliminând verigile birocratice care, din punctul meu de vedere, nu-şi mai găsesc locul, care sunt verigi birocratice făcând parte din sistemul comunist. Noi funcţionăm cu aceleaşi structuri deconcentrate din 1950. Totuşi, au trecut mulţi ani de atunci. Ca atare, în câteva zile veţi vedea o măsură radicală, desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică judeţene, care consumă circa 10 la sută din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătăţii. Banii îi vom duce către programele naţionale în special, acolo unde avem deficit de finanţare. Vom desfiinţa casele judeţene de asigurări de sănătate. Ele mănâncă, dacă ştiţi, pe legea bugetului trei la sută din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate", a adăugat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că desfiinţarea caselor judeţene de asigură de sănătate va permite economisirea a aproximativ unu la sută din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea programelor naţionale de sănătate.

"Cu alte cuvinte, încercăm din banul pe care îl avem gospodărit mai bine, mai eficient, cu mai multă chibzuinţă să creştem finanţarea, chiar dacă statul nu poate în acest an să facă mai mult", a mai spus Nicolăescu.

Nicolăescu a precizat că 2013 va fi anul marilor schimbări în Sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

În casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile de sănătate publică judeţene lucrează aproximativ 8.000 de persoane.

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi.

Întrebat dacă sistemul poate funcţiona fără cele două instituţii, Vasile Cepoi a spus că poate fi un alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate.

Consilierul guvernamental nu a putut preciza dacă va fi redusă birocraţia prin desfiinţarea instituţiilor respective, aşa cum a spus ministrul Sănătăţii, şi nici dacă reorganizarea celor două sisteme ar avea vreo legătură cu proiectul privind regionalizarea.

"Nu ştiu dacă este birocraţie în aceste case judeţene, mă depăşeşte, nu am făcut un astfel de studiu. Nu ştiu dacă poate fi privită ca o regionalizare, care ar fi variantele care ar putea fi implementate. Eu am avut un alt punct de vedere, nu ştiu să vă spun", a adăugat Vasile Cepoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici