Miting cu 50.000 de oameni în Capitală pe 16 martie, în ziua votului moţiunii

Cele cinci confederaţii sindicale organizează în Capitală, în 16 martie, un miting la care estimează că vor participa 50.000 de persoane, sindicaliştii invitând la protest toţi cetăţenii nemulţumiţi de locul de muncă întrucât Codul Muncii asumat de Guvern îi va afecta pe toţi angajaţii.

101 afișări
Imaginea articolului Miting cu 50.000 de oameni în Capitală pe 16 martie, în ziua votului moţiunii

Miting cu 50.000 de oameni în Capitală pe 16 martie, în ziua votului moţiunii (Imagine: Andriana Neagoe/Mediafax Foto)

Sindicalişti spun că dacă în urma mitingului din 16 martie nu vor fi rezolvate cererile lor vor face grevă generală pentru care strâng semnături până pe 14 martie.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Guvernul a găsit singura soluţie la îndemână pentru a pedepsi cetăţenii României prin Codul Muncii, piaţa muncii pe care guvernul o vede extrem de flexibilă fiind în continuare depopulată după intrarea în vigoare a acestei noi reglementări.

"Cele 200.000 de locuri de muncă anunţate de guvern le vor viza pe cele ocupate pe salariul minim care deja există şi nimeni nu le ocupă", a spus Costin.

În opinia lui Costin, Parlamentul s-a transformat într-o anexă a Executivului, parlamentarii neavând "nici măcar decenţa de a citi argumentele" privind Codul Muncii puse la dispoziţie de sindicalişti.

Liderul BNS a precizat că în 17 martie, după miting, liderii celor cinci confederaţii vor stabili următorul pas. El a făcut apel la toţi lucrătorii din România nemulţumiţi de angajatorul lor să vină în Piaţa Constituţiei miercuri.

"Dacă anul trecut v-a fost frică să ieşiţi în stradă, acum nu mai aveţi nimic de pierdut", a spus Costin.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a dat detalii organizatorice despre mitingul din 16 martie, precizând că intrarea în Bucureşti se va face prin şase puncte, între orele 09.00 - 12.00, iar mitingul se va desfăşura în intervalul 12.00 - 18.00.

Hosu a spus că protestatarii vor aduce ouă de mărimea XXL şi că pregătesc o surpriză în legătură cu pietrele despre care vorbeau în urmă cu câteva săptămâni.

"Chemăm toţi cetăţenii nemulţumiţi în stradă pentru a nu deveni sclavi ai angajatorului fie că acesta este statul sau persoană privată. Actualul Cod al Muncii transformă lucrătorii în structuri dependente în totalitate de angajatori. Sperăm ca lumea să vină miercuri în stradă, să încerce să sensibilizeze parlamentarii care vor vota moţiunea", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a dat câteva exemple privind perioada de probă sau durata contractelor determinate care au fost propuse de sindicate şi acceptate de patronate, dar neacceptate de Guvern.

Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a subliniat faptul că modificările aduse la Codul Muncii vizează direct salariatul care va rămâne la discreţia angajatorului. "Vom avea numai zilieri, nu vom mai discuta despre profesii, ci despre muncitori. Statul român nu respectă Constituţia", a spus Baciu.

Liderul CSDR a făcut referire la miile de accidente de muncă produse anual, multe dintre ele mortale, spunând că în următorii 10 ani forţa de muncă va fi decimată, deoarece este exploatată şi nu se asigură condiţiile necesare.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, le-a atras atenţia tuturor cetăţenilor că trebuie să înţeleagă pericolul viitor.

"Dacă nu înţeleg pericolul pentru viitorul lor, românii ori nu pricep mesajul nostru ori nu există o cultură a protestului", a spus Petcu.

Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cezură care va fi dezbătută şi votată în 16 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici