Mitropolia Ardealului: Contestaţia lui Cristian Pomohaci la excluderea din biserică, ADMISIBILĂ

Contestaţia lui Cristian Pomohaci la excluderea din preoţie întruneşte condiţiile de admisibilitate, au decis, miercuri, reprezentanţii Mitropoliei Ardealului, iar ÎPS Laurenţiu a dispus înscrierea cererii de apel în registrul de judecată al Consistoriului Mitropolitan.

2118 afișări
Imaginea articolului Mitropolia Ardealului: Contestaţia lui Cristian Pomohaci la excluderea din biserică, ADMISIBILĂ

Mitropolia Ardealului: Contestaţia lui Cristian Pomohaci la excluderea din biserică, ADMISIBILĂ

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Ardealului, în conformitate cu prevederile Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, cererea de apel împreună cu dosarul de fond, care a stat la baza emiterii hotărârii de caterisire, au fost studiate de către inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului.

„După analizarea elementelor de formă şi de fond, s-a constatat că cererea întruneşte condiţiile de admisibilitate, iar, la propunerea scrisă a inspectorului eparhial, Mitropolitul Ardealului a dispus înscrierea cererii de apel în registrul de judecată al Consistoriului Mitropolitan. De la data înscrierii cererii de apel, în termen de maxim 30 de zile, va avea loc şedinţa de judecată a Consistoriului Mitropolitan”, arată reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Potrivit sursei citate, Consistoriul Mitropolitan, ca „instanţă disciplinară şi de judecată pentru recursurile clericilor de mir din eparhiile sufragane mitropoliei sancţionaţi cu destituirea din slujirea clericală, pentru apelurile împotriva hotărârilor de caterisire” [art. 55 (1) din Regulament], este formată exclusiv din preoţi: 1 preşedinte, 4 membri titulari, 2 supleanţi şi 1 grefier, aprobaţi de Sinodul Mitropolitan pentru un mandat de 4 ani.

Hotărârea luată de membrii Consistoriului va fi supusă aprobării Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, iar apoi, după aprobare, poate fi contestată cu recurs la Consistoriul Superior Bisericesc [art. 155 (2) din Regulament]”, potrivit sursei citate.

Fostul preot Cristian Dorin Pomohaci a fost caterisit în şedinţa Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei în data de 27 iulie 2017, fiind acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale. Acesta a uzat de dreptul de contestare a hotărârii de caterisire, depunând apel, în termen legal, la Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, în care Cristian Pomohaci este acuzat de infracţiuni de racolare de minori în scopuri sexuale.

Sesizarea a fost făcută după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio în care Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci, îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, "ceva special", amintindu-i cum s-au întâlnit.
Cristian Pomohaci a slujit la Parohia Moşuni din judeţul Mureş, care aparţine de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici