Molnar: Dacă gripa nouă va continua să se extindă, ar putea să se îmbolnăvească 3 milioane de români

Vârful cazurilor de gripă este estimat să se înregistreze, conform prognozelor, în perioada februarie-aprilie, după experienţa anilor anteriori privind gripa sezonieră, a declarat Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii, care preconizează masive îmbolnăviri în cazul extinderii AH1N1.

61 afişări
Imaginea articolului Molnar: Dacă gripa nouă va continua să se extindă, ar putea să se îmbolnăvească 3 milioane de români

Molnar: Dacă gripa nouă va continua să se extindă, ar putea să se îmbolnăvească 3 milioane de români (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii pe probleme deepidemiologie, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că, dacăgripa nouă AH1N1 va continua să se extindă, atunci este posibil capână la sfârşitul sezonului epidemic, între 15 şi25 la sută din populaţia României , adică 3-4 milioane de persoane,să se îmbolnăvească.

Consilierul a adăugat că un vârf epidemic înseamnă un maximum denumăr de cazuri şi inclusiv solicitări pentru îngrijirimedicale.

În prezent gripa AH1N1 a avut în România o sigură sursă "dinimport", cauzată de mobilitatea turistică. Probabil că odată cureluarea cursurilor numărul de îmbolnăviri să crească, ştiut fiindcă, orice gripă se transmite uşor în comunitate, adică şcoli,universităţi, sau la serviciu, a explicat, Geza Molnar.

Prognoze privind vârful de îmbolnăviri înconcordanţă cu Centrul European pentru Controlul BolilorTransmisibile se anunţă în noiembrie-decembrie, odată cu instalareafrigului, a umezelii, începe să crească numărul cazurilorde îmbolnăvire prin gripă.

Centrul Naţional de Boli Transimisibile organizează investigări,prin opt centre santinelă.

Investigarea epidemiologică sezonieră începe în septembrie,astfel că toţi şcolarii cu simptome de boală vor fi contrololaţişi, totodată, va începe monitorizarea răspândirii boliiintercomunitare, fiind vorba despre viroze şi gripe, a explicatconsilierul ministerial.

La rândul său, directorul Centrului pentru Prevenirea şiControlul Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a declarat,duminică, agenţiei MEDIAFAX, că aşa cum a evoluat până acum gripaAH1N1 ea este mai uşoară decât gripa sezonieră în care au fostînregistrate sute de decese prin complicaţiile date de boală.

"Singurele măsuri recomandate de OMS şi deautorităţile sanitare europene, dar şi de Ministerul român alSănătăţii vizează respectarea normelor de igienă, precum şiizolarea bolnavilor la domiciliu", a mai spus directorul CPCBT.

Medicii ştiu că fiind vorba despre o boală uşoară, părinţii vorfi tentaţi să trimită copiii la grădiniţă şi la şcoală, de aceeaautorităţile europene poartă discuţii intense despre măsurile cepot fi luate odată cu începerea şcolilor.

"Pentru că boala prezintă o formă uşoară, orice bolnav va fitentat să o trateze cu mai puţină atenţie, adică va merge laserviciu, iar copiii la şcoală. Noi recomanăm izolarea la domiciliua celor bolnavi de gripă. Nu putem şti dacă boalava afecta sute sau mii de persoane, dar la începutul anului şcolarvom face, ca de obicei triajul epidemiologic şi vom recomanda caelevii bolnavi să stea acasă. Dar dacă se vor juca în faţa bloculuisau vor merge la competiţii sportive sau spectacole este cam lafel", a adăugat medicul Adriana Pistol.

Potrivit specialiştilor, gripei, indiferent de ce tip este, îiplace iarna, în general gripa sesizonieră atingând un vârf înlunile ianuarie-februarie.

Institutul Cantacuzino a primit de la institutul de profil dinMarea Britanie două variante ale virusului gripal AH1N1, instituţiaurmând să producă, până la sfârşitul anului, cinci milioane dedoze, pentru care Guvernul a alocat suma de 21 de milioane delei.

"Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino aprimit de la institutul de profil din Marea Britanie două varianteale virusului gripal implicat în actuala pandemieși, în momentul de față, se găsește în etapa studiilor preclinice,urmand ca, în perioada următoare, să desfășoare activitățilespecifice studiilor clinice și, bineînțeles, controlul de calitateal acestui vaccin. Există în acest sens proceduri standard.Autorizarea punerii pe piață se va face conform proceduriloraprobate de EMEA", a declarat Alexandru Rafila, consilierulministrului Sănătăţii.

Rafila a adăugat că, până la sfârșitul anului,Institutul Cantacuzino va produce o cantitate decinci milioane de doze, pentru care Guvernul a alocat mai mult de21 de milioane de lei.

Campania de vaccinare a populației se vadesfășura concomitent cu finalizarea producției de vaccin și înconformitate cu recomandările OMS și ale Centrului European deControl al Bolilor Transmisibile, acoperind 20 la sută dinpopulație.

Alexandru Rafila a arătat că vor fi ierarhizate persoanele careurmeaza să fie vaccinate, în funcție de riscul de a contractaboala, de a face complicaţii și de a transmite boala mai departe(de exemplu, persoanele din serviciile medicale și din alteservicii publice vor fi primele vizate, conform protocoalelor".

În România, au fost confirmate oficial, până în prezent,222 de cazuri de îmbolnăvire cu AH1N1.

OMS aprecia, în urmă cu o lună, că toate ţările vor avea nevoiede vaccin împotriba gripei AH1N1, cu prioritate pentru personaluldin domeniul Sănătăţii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici