„Moromeţii 2”. Metamorfoza lui Ilie Moromete: De la personajul lui Victor Rebengiuc la cel jucat de Horaţiu Mălăele

Pelicula "Moromeţii 2" continuă la 30 de ani de la filmul care a făcut istorie pentru cinematografia românească povestea scrisă de Marin Preda şi impune prin prestaţia lui Horaţiu Mălăele, un nou Ilie Moromete, care atrage din start comparaţia cu personajul interpretat de Victor Rebengiuc.

10645 afișări
Imaginea articolului „Moromeţii 2”. Metamorfoza lui Ilie Moromete: De la personajul lui Victor Rebengiuc la cel jucat de Horaţiu Mălăele

"Moromeţii 2". Metamorfoza lui Ilie Moromete de la personajul lui Victor Rebengiuc la cel jucat de Horaţiu Mălăele

...........atunci când află că fostul primar al satului nu mai are ştampila pentru că i-a fost luată de comunişti: "Primar fără ştampilă e ca şi când n-ai fost", zice Moromete. În cheie comică se duce rar, dar publicul pare să aştepte exact acest lucru, pentru că poţi să auzi aplauze în sală atunci când personajul îi răspunde soţiei care îi spune că l-au ajuns blestemele şi umblă beat pe întuneric: "Am fost să mă spovedesc". Şi, de-a lungul filmului (mai ales în prima parte), sunt presărate mai multe secvenţe de acest tip, de la "De-acum mergem după tine", adresată celei de-a doua soţii când aceasta le spune că trecutul pe la biserică i-ar fi ajutat, până la "Păi tu nu ştii, Fico?! Mie nu-mi place băutura ca pisicii untura". De fapt, urmărindu-l pe Mălăele în acest rol, devine foarte puternică senzaţia că personajul capătă accente aduse din filmele pe care actorul le-a regizat. Undeva, în fundal, par să se facă simţite şi tragedia apăsătoare de "Nunta mută" şi drama cu dus-întors din "Funeralii fericite".

Multe rezolvă Ilie Moromete în varianta interpretată de Mălăele. De la evitarea preţului impus de stat pentru cereale până la trecerea celei mai mari părţi a pământului pe numele copiilor, Moromete în varianta corectată de Stere Gulea îşi joacă statuia. Puloverul pare acelaşi de acum 30 de ani, pălăria joacă acelaşi film, dar personajul lui Moromete are de data aceasta mai multe răspunsuri. Şi se scarpină ca un om de la ţară. Rezolvă până şi legendara dramă a tăierii salcâmului din prima peliculă - "Nucu´ ăsta, cât a fost salcâmu´, nu creştea neam şi acu´, uite la el!", îi spune noul Moromete lui Nicolae.

Oricât de diferite, cele două variante interpretative rămân la fel de importante, iar comparaţia dintre un Moromete care alternează interiorizarea cu izbucniri agresive şi directe, aşa cum l-a arătat Rebengiuc, şi cel al lui Mălăele, pregătit să răspundă în orice moment cu o replică acidă şi chiar să îşi asume că ceea ce face nu e chiar potrivit mereu cu ceea ce au nevoie ceilalţi se dovedeşte la fel de ofertantă ca o analiză a celor care l-au jucat pe James Bond în diferite producţii.

Forma pe care o îmbracă Moromete în varianta jucată de Horaţiu Mălăele este numai o parte din ceea ce oferă "Moromeţii 2", noua peliculă semnată de Stere Gulea funcţionând din plin la nivelul unei distribuţii în care recunoşti în fiecare scenă actori din toate generaţiile, în roluri care se pot număra între prestaţiile lor cele mai bune.

"Moromeţii 2" continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, şi îl are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoşteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l munceşti, trecuse un război.

După o serie de proiecţii de gală organizate, începând cu luna octombrie, în toată ţara, filmul intră în circuitul obişnuit al cinematografelor româneşti vineri.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici