Mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă, la cote ridicate în România faţă de UE

Mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă rămân la valori ridicate, ceea ce poate fi explicat prin "insulele de subdezvoltare socială" existente mai ales în mediul rural, unde 13 la sută dintre locuinţe sunt racordate la reţeaua de apă, faţă de 54 la sută în Uniunea Europeană.

92 afișări
Imaginea articolului Mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă, la cote ridicate în România faţă de UE

Mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă, la cote ridicate în România faţă de UE (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit Strategiei Naţionale de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012, document realizat de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu experţi ai Băncii Mondiale şi care a fost pus în dezbatere publică, profilul mortalităţii în România păstrează încă multe caracteristici ale unei ţări mai puţin dezvoltate în comparaţie cu statele membre UE.

În document se arată că mortalitatea cauzată de boli infecţioase şi cea infantilă rămân la valori ridicate, ceea ce poate fi explicat prin "subdezvoltarea socială" existentă mai ales în zonele rurale. Aici, numai 13 la sută (cel mai redus indice din UE) dintre locuinţe sunt racordate la o reţea centrală de alimentare cu apă şi 10 la sută la un sistem de canalizare (media UE este de 54 la sută), potrivit raportului "România - dosare politice pentru Guvernul României", realizat în 2009 de Banca Mondială şi citat în documentul MS.

Mortalitatea pe cauze de deces pe perioada 1990-2008 păstrează aceeaşi evoluţie multianuală, primul loc fiind ocupat de decese prin boli ale aparatului circulator, urmate de tumori, aparatul respirator, cel digestiv şi de decese prin accidente.

Bolile aparatului circulator şi a celui respirator prezintă cele mai mari rate de mortalitate în România, deşi au scăzut în mod accentuat faţă de anul 1990, se mai arată în documentul Ministerului Sănătăţii.

Mortalitatea prin tumori este în creştere, dar încă sub nivelul ratelor înscrise în celelalte ţări europene. Pe de altă parte, rata mortalităţii prin bolile aparatului digestiv a crescut faţă de anul 1990, iar cea privind leziunile traumatice este în scădere sensibilă.

Mortalitatea infantilă, deşi în scădere semnificativă (26,9 la o mie de născuţi vii în anul 1990, 18,6 în 2000, 18,4 în 2001, 17,3 în 2002, 6,7 în 2003, 16,8 în 2004, 15 în 2005, 13,9 în 2006, 12 în 2007 şi 11 în 2008), rămâne cea mai ridicată din Europa. Media mortalităţii infantile în UE este de 4,59 la o mie de născuţi vii.

În cadrul mortalităţii infantile, cea neonatală precoce (între zero şi şase zile) şi cea neonatală (prima lună) sunt în scădere uşoară. Şi mortalitatea infantilă după prima lună (mortalitatea infantilă postneonatală) este în scădere, dar rămâne încă foarte ridicată, la 45,9 la sută, aproape jumătate din decesele sub un an care se înregistrează după prima lună de viaţă, ceea ce înseamnă mari deficienţe în educaţia sanitară a mamelor respective şi, bineînţeles, şi a supravegherii insuficiente din partea personalului sanitar, potrivit documentului citat.

Un alt indicator mai slab înregistrat în România comparativ cu celelalte state UE este cel privind speranţa de viaţă.

Astfel, România, alături de alte ţări est-europene, prezintă un indicator relativ scăzut al speranţei de viaţă la naştere (de 73,27 ani în 2007), ceea ce indică o stare de sănătate nesatisfăcătoare, ca urmare în primul rând a unei situaţii social-economice grele, se mai arată în Strategia Naţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici