Munca la un abator din Germania arată altfel în vorbe decât în realitate. Ce li se promite românilor. „Acolo apare păcăleala”

  • Abatoarele lui Clemens Tonnies continuă recrutarea în România
  • Românii pot pleca la muncă în Germania pentru salarii de 4-5 ori mai mari decât în ţară
  • Erich Mocanu avertizează că anunţurile sunt făcute de firme ilegale şi că promisiunile nu sunt reale
10366 afișări

 

Afacerile continuă pentru Clemens Tonnies, afaceristul în abatoarele căruia s-au îmbolnăvit atât de mulţi oameni, încât două cantoane din Germania au fost puse în carantină. Ca să înlocuiască românii bolnavi, nemţii caută alţii şi au postat un anunţ pe un site de specialitate. Li se promit românilor salarii de patru-cinci ori mai mari decât acasă, până la 2.600 de euro şi condiţii decente de viaţă şi de muncă. Promisiunile făcute însă nu sunt respectate, spune Erich Mocanu, cel care îi ajută pe românii care muncesc în Germania şi Austria, dacă au probleme.

Am sunat la o firmă din Iaşi, care angajează români pentru abatoarele din Germania şi care susţine că reprezintă firma lui Clemens Tonnies, ca să aflăm în ce condiţii se pleacă. Până la ora difuzării ştirii, compania Tonnies nu a răspuns solicitării de a confirma dacă are vreo legătură cu firma din Iaşi care recrutează în numele său. 
 
Convorbire telefonică:
 
- Are legătură cu cele care sunt în...
- Are...este de la Tonnies, da. Tonnies e cea mai mare companie de abatoare din Germania. Tonnies are aproape 11 abatoare în Germania, din care s-au închis 
- Am văzut că sunt zile în care mai putem lua bani în plus dacă muncim peste program.
- De fapt, ei dacă au nevoie vă ţin şi 12 ore.
 
***
 
- Se dă 150 de euro la autocar.
- Şi asta trebuie să îl achit eu înainte să plec, nu? 
- În ziua în care plecaţi, la şofer.
- Eu vă fac rezervarea.  
- Şi acte? Mai trebuie ceva?
- Numai buletinul, atât. 
 
Câteva ore mai târziu - Convorbire telefonică:
 
- Pentru muncă în Germania. Mai este valabil?
- Da, dar, o să vă sun de mâine dimineaţă că să vedem cu coronavirusu, că au mai fost cazuri. O să vorbim mâine, vorbim mâine că e inutil acum. Nu ştim dacă o să mai fie sau nu.
- Sunteţi firma directă sau intermediară?
- Sunt direct, de la Tonnies. 
- Direct de la firma din Germania?
- Da, da. 
 
„Acolo este păcăleala care apare, pentru că aceste firme, dacă sunt din România, nu sunt firme legale. Există numere de telefoane. După 2, 3 zile sau chiar o săptămână, când s-a terminat cu recrutarea, dispare numărul de telefon. Când ajung ei la faţa locului, acolo văd că au de platit două, trei sute de euro pe pat, salariul nu mai este cel promis în România, este salariul minim pe economie”, spune Erich Mocanu, membru al organizaţiei AEBS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici