Munţii din Nepal au pierdut o treime din gheaţă. Semnalul de alarmă a fost tras de ONU

Munţii înzăpeziţi din Nepal au pierdut aproape o treime din gheaţă în peste 30 de ani din cauza încălzirii globale, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după o vizită în zona din apropierea Muntelui Everest, cel mai înalt vârf din lume.

134 afișări
Imaginea articolului Munţii din Nepal au pierdut o treime din gheaţă. Semnalul de alarmă a fost tras de ONU

Munţii din Nepal au pierdut o treime din gheaţă. Semnalul de alarmă a fost tras de ONU

Climatologii spun că temperatura Pământului a crescut în medie cu 0,74 grade Celsius în ultimii 100 de ani, dar încălzirea în zona Himalaya din Asia de Sud a fost mai mare decât mediile globale, potrivit Reuters.

Gheţarii din Nepal, situaţi între doi mari poluatori - India şi China - s-au topit cu 65% mai repede în ultimul deceniu decât în deceniul precedent, a declarat şeful ONU într-un mesaj video după ce a vizitat regiunea Solukhumbu.

„Mă aflu astăzi aici pentru a striga de pe acoperişul lumii: opriţi nebunia!”, a spus el, cerând să se pună capăt „erei combustibililor fosili”, cu avertismentul că topirea gheţarilor va însemna lacuri şi râuri umflate care vor mătura comunităţi întregi, iar mările vor creşte în ritmuri record.

Gheţarii din Himalaya Hindu-Kush ar putea pierde până la 75% din volumul lor până la sfârşitul secolului din cauza încălzirii globale, au declarat oamenii de ştiinţă într-un raport publicat în luna iunie a acestui an, provocând inundaţii periculoase şi penurii de apă pentru 240 de milioane de persoane care trăiesc în regiunea muntoasă.

De asemenea, Guterres a îndemnat ţările să limiteze creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius pentru a evita „cel mai rău haos climatic”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
munte,
nepal,
gheaţă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici