Nereguli sesizate de Curtea de Conturi la MAE: Italiana, spaniola - limbi rare, recompensate cu sporuri

Curtea de Conturi nu a emis certificatul de conformitate pentru contul de execuţie a bugetului MAE, instituţie în care a constatat, printre altele, acordarea abuzivă a indemnizaţiei de cifru de stat, dar şi că vorbitorii de italiană sau spaniolă au primit "spor de limbă rară", de 10% .

583 afișări
Imaginea articolului Nereguli sesizate de Curtea de Conturi la MAE: Italiana, spaniola - limbi rare, recompensate cu sporuri

Nereguli sesizate de Curtea de Conturi la MAE: Italiana, spaniola - limbi rare, recompensate cu sporuri (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Curtea de Conturi nu a emis certificatul de conformitate pentru contul de execuţie a bugetului MAE pe anul 2010, precizând că vor fi dispuse măsuri pe care ministerul trebuie să le ducă la îndeplinire în vederea înlăturării abaterilor constatate, pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestora.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru anul 2009, potrivit raportului Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi a constatat, pentru anul 2010, că exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare "balanţa de verificare consolidată la nivelul MAE, încheiată în luna ianuarie 2010, conţine conturi ale căror solduri iniţiale nu corespund cu soldurile finale din balanţa încheiată la 31.12.2009".

De asemenea, raportul citat notează că "suma totală de 16.995 mii lei, raportată prin Contul de execuţie, reprezentând cheltuieli de deplasare (diurnă, cazare şi transport), nu corespunde cu totalul de 13.022 mii lei al situaţiilor analitice, înregistrate în Centrala MAE şi Serviciul exterior, inclusiv institutele culturale din străinătate, existând diferenţe semnificative între acestea".

Totodată, Curtea de Conturi a reclamat "raportarea eronată a sumelor cheltuite pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile", valoarea estimativă a abaterilor constatate însumând 1.606 mii lei.

De asemenea, Curtea de Conturi a notat că "situaţiile financiare trimestriale şi anuale întocmite de MAE reflectă informaţii financiar-contabile din exerciţii bugetare diferite". "Astfel, situaţiile financiare auditate prezintă date din exerciţiul bugetar 2010 pentru activitatea centralei MAE, în timp ce informaţiile privind activitatea reprezentanţelor diplomatice din străinătate sunt aferente perioadei 2007 - 2010. Astfel, la 31.12.2010 au fost înregistrate în contabilitate operaţiunile aferente unui număr de 79 reprezentanţe diplomatice, cuprinzând informaţiile anului 2010, 71 reprezentanţe diplomatice, cuprinzând informaţiile anului 2009 în valoare de 160.876 mii lei, 17 reprezentanţe diplomatice cuprinzând informaţiile anului 2008 în valoare de 18.349 mii lei, 16 reprezentanţe diplomatice cuprinzând informaţiile anului 2007 în valoare de 1.880 mii lei", notează raportul Curţii de Conturi.

În ceea ce priveşte modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetului general consolidat, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, precum şi identificarea cauzelor care au determinat nerealizarea acestora, Curtea de Conturi a constatat că, la MAE, "din valoarea soldurilor la 31.12.2010 reprezentând credite bugetare neconsumate şi taxe consulare (şi care trebuiau virate la bugetul de stat), o parte au fost virate cu întârziere, iar altă parte nu au fost virate la bugetul statului".

"Disponibilul declarat de MAE, aflat în solduri la 31.12.2010 la reprezentanţele diplomatice, institutele culturale române şi la Centrală, prezintă diferenţe faţă de cele rezultate în urma verificărilor echipei de audit, diferenţe care au fost clarificate cu reprezentanţii MAE în timpul auditului", notează raportul.

Totodată, Curtea de Conturi a constatat, în ceea ce priveşte MAE, "acordarea de sporuri şi alte drepturi salariale, în sumă de 166 mii lei, în loc de indemnizaţia unică lunară, unui număr de cinci persoane numite în funcţii de demnitate publică".

"MAE a acordat sporuri şi alte drepturi salariale, în loc de indemnizaţia unică lunară, unui număr de 5 persoane numite în funcţii de demnitate publică prin încălcarea legii privind drepturile salariale ale persoanelor numite în funcţii de demnitate publică. Valoarea estimativă a prejudiciului însumează 166 mii lei. Consecinţele economico-financiare au constat atât în majorarea nelegală a cheltuielilor de personal, cât şi în prejudicierea bugetului de stat", precizează raportul. Documentul notează şi poziţia MAE faţă de acest aspect, adăugând însă că punctul de vedere al Ministerului nu a fost considerat valid.

Curtea de Conturi a mai constatat "acordarea nelegală a unui spor de 10%, la salariul tarifar de încadrare, pentru cunoaşterea şi folosirea unei limbi străine rare, unui număr de 318 persoane".

"Sporul de limbi rare a fost acordat, în fapt, pentru cunoaşterea şi utilizarea unor limbi de circulaţie internaţională, pentru cunoaşterea şi utilizarea cărora legiuitorul nu a considerat necesar a acorda un drept salarial suplimentar, aceasta fiind o condiţie stabilită pentru încadrarea în MAE şi intrarea în Corpul diplomatic şi consular al României. Niciunul din cei 318 angajaţi nu întrunesc condiţiile legale pentru a beneficia de sporul de limbă rară, întrucât nu au prevăzută această obligaţie în fişa postului, nu s-a justificat încadrarea limbilor cunoscute de salariaţi în categoria «limbi rare» şi nu au adus dovezi că au utilizat, în exercitarea sarcinilor de serviciu, o altă limbă decât cea de circulaţie internaţională. Valoarea estimativă a prejudiciului însumează 1.347 mii lei reprezentând drepturi băneşti necuvenite", precizează raportul.

Potrivit documentului, conducerea MAE a precizat că, în lipsa de prevederi legale exprese asupra clasificării limbilor internaţionale sau rare, i s-a permis să stabilească condiţiile, inclusiv clasificaţia acestora. "De asemenea, reprezentanţii MAE, au precizat că, în mediu diplomatic, sunt considerate a fi limbi de circulaţie internaţională doar franceza şi engleza, rezultând astfel că celelalte limbi (cum ar fi spaniola, italiana, germana, rusa, greaca, etc.) sunt considerate ca fiind limbi rare", se arată în raport.

Curtea de Conturi a mai constatat că au fost acordate două drepturi salariale (spor de 15% pentru confidenţialitate şi indemnizaţia de 15% pentru cifru de stat), în condiţiile în care nu toate aceste persoane au acces şi lucrează cu cifru de stat. "Indemnizaţia de 15% pentru cifru de stat a fost acordată nelegal personalului MAE de la data obţinerii autorizaţiei de acces la informaţii clasificate, întrucât legiuitorul a reglementat dreptul de acordare numai pentru cifrul de stat personalului care lucrează cu acesta", se arată în raport.

Curtea de Conturi notează că "extinderea condiţiei de acordare de către MAE la tot personalul care deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate fără a lucra cu cifrul de stat este abuzivă şi nelegală prin acordarea unui drept nejustificat de exercitarea efectivă a activităţii specifice depusă de personalul care a beneficiat de sporul menţionat". "Valoarea estimativă a operaţiunilor care constituie prejudicii este de 2.817 mii lei", a precizat Curtea de Conturi.

Raportul Curţii de Conturi constată de asemenea că "achiziţionarea de mobilier şi aparatură birotică cu nerespectarea unor măsuri financiar-fiscale prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009", valoarea estimativă a abaterii, care constituie prejudicii, fiind de 877 mii lei.

De asemenea, Curtea de Conturi a constatat "efectuarea de cheltuieli neeconomicoase reprezentând achiziţionarea unor licenţe şi prestări de servicii". În acest caz, MAE a încălcat principiile gestionării fondurilor publice, prin achiziţii de licenţe şi servicii care funcţionează necorespunzător faţă de cerinţele entităţii. Valoarea estimativă însumează 4.000 mii lei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici