Curtea de Conturi: CFR SA a cheltuit ilegal 13,4 milioane euro dintr-un credit internaţional

Curtea de Conturi a constatat că CFR SA a cheltuit ilegal în 2010 suma de 13,4 milioane euro dintr-un credit internaţional şi va sesiza instituţiile de cercetare penală, întrucât există indicii că fapta "a fost săvârşită cu încălcarea legii penale".

788 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: CFR SA a cheltuit ilegal 13,4 milioane euro dintr-un credit internaţional

Curtea de Conturi: CFR SA a cheltuit ilegal 13,4 milioane euro dintr-un credit internaţional (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Creditul a fost acordat companiei de Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională pentru modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

Din totalul sumei cheltuite ilegal, 10,65 milioane euro au fost utilizaţi pentru achiziţia a 16 vehicule de întreţinere a căii ferate, care însă nu făceau obiectul acordului de împrumut, iar 2,81 milioane euro reprezintă plăţi necuvenite către constructori.

"Cu ocazia verificării s-a constatat existenţa unei fapte pentru care există indicii că a fost săvârşită cu încălcarea legii penale, respectiv schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor provenite din finanţările rambursabile, prin utilizarea nelegală din împrumut a sumei totale 10,65 milioane euro. Cazul urmează a fi sesizat organelor de urmărire şi cercetare penală, urmându-se procedurile proprii Curţii de Conturi privind aceste fapte", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Plăţile către contructori au fost realizate prin introducerea incorectă în devizele ofertă ale constructorilor, la articole generale, a unor cheltuieli destinate consultantului şi experţilor CFR.

Astfel, Curtea de Conturi concluzionează că utilizarea defectuoasă a 13,47 milioane euro a fost cauzată de managementul defectuos al companiei, dar şi de lipsa de personal a unităţii de implementare a proiectului.

Conducerea CFR SA a avut obiecţii cu privire la constatările identificate cu ocazia controlului, însă echipa de control nu a fost de acord cu observaţiile formulate.

Recomandările instituţiei de control vizează stabilirea sumei reprezentând cheltuieli de consultanţă plătite în mod nejustificat, recuperarea acesteia, precum şi asigurarea personalului la un nivel corespunzător a unităţii de implementare a proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici