Nicolăescu: Am cerut destituirea dr. Benedek şi vom face acest lucru cu toţi care nu-şi fac datoria

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă că a cerut destituirea profesorului Benedek Istvan de la Târgu Mureş şi va face acest lucru cu toţi cei care nu-şi fac datoria, însă a subliniat că rezolvarea problemei constă în refacerea programului de oncologie, care a fost prost elaborat.

2351 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Am cerut destituirea dr. Benedek şi vom face acest lucru cu toţi care nu-şi fac datoria

Eugen Nicolăescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat despre problema citostaticelor, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că s-a constatat că sunt foarte mulţi responsabili care nu-şi fac datoria.

"Am constatat că sunt foarte mulţi care nu-şi fac datoria. Dovadă este şi ce s-a întâmplat la Târgu Mureş, acolo unde, din nefericire, nimeni nu a comunicat ce se întâmplă la Târgu Mureş, ci a comunicat doar că Ministerul Sănătăţii a primit banii şi nu face nimic cu ei", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a subliniat că dacă responsabilii programelor din unităţile sanitare nu comunică nevoile spitalului, Ministerul Sănătăţii nu are de unde să ştie despre aceste necesităţi.

"Dacă nu aflăm şi cauzele, păi atunci degeaba ne faceţi pe noi vinovaţi. Noi nu putem să ştim ce vrea un responsabil de program dacă el nu cere. Dacă ei sunt iresponsabili, atunci noi, mulţumind celor care ne-au sesizat, luăm decizii", a precizat Nicolăescu.

Ministrului Sănătăţii a mai spus că în cazul de la Târgu Mureş a fost luată decizia de schimbare a profesorului doctor Benedek Istvan din funcţia de coordonator pe Programul de transplant medular, dar a subliniat că rezolvarea problemei constă în refacerea programului de oncologie.

"Prima decizie luată a fost schimbarea din funcţie a responsabilului de la Târgu Mureş şi vom face acest lucru cu toţi, dar asta nu înseamnă rezolvarea problemei. Rezolvarea problemei este că avem un secretar de stat, Pană (Adrian Pană, secretar de stat în MS, n.r.), care a preluat problema şi care a început să discute cu specialiştii din Comisia de Oncologie. Programul a fost prost elaborat, condus de ani de zile. Acolo se reface programul. Asta facem acum, refacem programul, metodologia, normele, regulile, astfel încât să aducem programul pe linia de plutire", a precizat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, după estimările pe care medicii le-au dat, "o asemenea corecţie majoră a programului" se poate realiza în câteva luni de zile.

Ministrul a mai arătat că achiziţiile publice nu se fac de azi pe mâine.

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, Benedek Istvan, a declarat joi că, deşi Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, în prezent şapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, dar şi altele folosite la transplant "lipsesc cu desăvârşire" de la unitatea medicală, iar problema va fi semnalată de specialiştii clinicii la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc la Londra în aprilie, pentru a se interveni "la Bruxelles, dacă se poate".

În urma acestor declaraţii, Ministerul Sănătăţii a cerut conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş destituirea profesorului doctor Benedek Istvan din funcţia de coordonator pe Programul de transplant medular, "din cauza dezinformării pe care acesta a creat-o" în privinţa citostaticelor, precum şi numirea unei persoane "cu mai multă responsabilitate" care să gestioneze acest program.

MS arăta că a cerut Companiei Naţionale Unifarm SA o informare cu privire la lipsa medicamentelor oncologice de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş.

"CN Unifarm SA ne-a comunicat că din luna august 2012 până în prezent a transmis către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, oferte pentru produse oncologice, dar în urma acestor oferte, spitalul din Târgu-Mureş nu a trimis comenzi ferme, excepţie fiind produsul Emthexate", a precizat Ministerul Sănătăţii.

Dintre medicamentele pe care Spitalul din Târgu Mures susţine că nu le are, Unifarm poate oferi Bleominica, medicament care, în ultimele luni, a fost disponibil în stoc. Celelalte medicamente necesită autorizaţii speciale, nefiind înregistrate în România, acţiune pe care Unifarm deja a demarat-o, a mai arătat MS.

"Menţionăm că, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş ne-a comunicat faptul că au existat produse (Sandinmun Neoral, Oncotrone, Lanvis) care au expirat în farmacia spitalului, din cauza faptului că nu s-au depus referate de necesitate pentru consumarea acestor medicamente din partea coordonatorilor de program, printre care se află şi d-nul prof. dr. Benedek Istvan. Prin urmare, din cauza dezinformării pe care a creat-o prof. dr Benedek Istvan în presă, afirmând că nu există anumite medicamente esenţiale pacienţilor bolnavi de leucemie, în condiţiile în care acesta, în calitate de coordonator al Programului de transplant medular, nu a lansat comenzi în prealabil companiei CN Unifarm SA, Ministerul Sănătăţii a cerut conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş destituirea acestuia din funcţia de Coordonator pe Programul de Transplant Medular", au precizat reprezentanţii MS.

Comisia de Oncologie s-a întâlnit vineri în regim de urgenţă şi a revizuit lista cu medicamentele oncologice care se achiziţionează pentru stocuri speciale la Unifarm, din care să se poată aproviziona ulterior spitalele. Acţiunea poate fi realizată, potrivit MS, ca urmare a suplimentării de către Guvern a fondului de rulment al Unifarm cu 800.000 de euro.

Ministerul Sănătăţii anunţa recent că priorităţile în oncologie vizează regândirea programului naţional, cu accent pe partea de educaţie, prevenţia primară şi depistarea precoce a bolii, dar şi realizarea unui registru naţional având ca scop creşterea echităţii în accesul la servicii de diagnostic şi tratament.

Potrivit MS, 2013 va fi un an de reorganizare a Programului naţional de oncologie şi de reînnoire a parteneriatelor cu asociaţiile bolnavilor cronici.

Potrivit datelor statistice, în România sunt diagnosticate anual peste 70.000 de cazuri noi de cancer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici