Benedek: Se poartă dialogul surzilor. Am cerut de o mie de ori citostaticele pentru leucemie

Medicul Benedek Istvan susţine, referitor la cererea Ministerului Sănătăţii de destituire a sa din funcţia de coordonator pe Programul de transplant medular, că a sesizat lipsa citostaticelor pentru leucemie, pe care le-a cerut de o mie de ori, în interesul bolnavilor, însă are senzaţia că se poartă "dialogul surzilor".

455 afișări
Imaginea articolului Benedek: Se poartă dialogul surzilor. Am cerut de o mie de ori citostaticele pentru leucemie

Benedek: Se poartă dialogul surzilor. Am cerut de o mie de ori citostaticele pentru leucemie (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Benedek Istvan, a declarat, vineri, că a cerut "de o mie de ori" citostaticele pentru leucemie, însă responsabilul medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş i-a spus că nu le poate procura.

Benedek susţine că a sesizat presei lipsa acestor medicamente în interesul bolnavilor şi că poate dovedi tot ce a afirmat.

"Cu riscul acesta am făcut declaraţiile respective, în interesul bolnavilor. Am documente. Şi la ora actuală se pot constata unele lucruri, au fost televiziunile astăzi şi au filmat. Eu am cerut de o mie de ori citostaticele respective, dar responsabilul medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a spus că acelea nu există în ţară şi nu poate să le procure. Am făcut adrese, inclusiv la domnul Raed Arafat am intervenit", a spus Benedek.

Acesta a afirmat că medicamentele despre care a spus că lipsesc sunt altele decât cele la care se face referire în cererea Ministerului Sănătăţii privind destituirea sa - Sandinmun Neoral, Oncotrone, Lanvis - şi că are impresia că se poartă "o discuţie a surzilor".

"Primul medicament nu e citostatic, e imunosupresiv, se dă după transplant, ca să nu fie rejectată măduva introdusă. Al doilea şi al treilea sunt citostatice, dar eu nu m-am referit la ele", a spus Benedek.

Acesta a adăugat că mulţumeşte ministrului Sănătăţii pentru cererea de destituire a sa.

"E bine, foarte bine, am cu o sarcină mai puţin. Am făcut până acum 300 de transplanturi şi am salvat o grămadă de oameni. M-au destituit. Probabil că asta merit. Mulţumesc foarte mult", a conchis Benedek.

La rândul său, şeful SCJU Târgu Mureş, Ovidiu Butuc, a declarat corespondentului MEDIAFAX că îşi va exprima luni poziţia faţă de solicitarea MS.

"Luni vă pot furniza toate detaliile. El (Benedek - n.r.) ar fi trebuit să solicite aceste medicamente - am verificat, nu le-a solicitat. Sunt relativ nou în această funcţie şi cred că era foarte important să stăm de vorbă. Nu m-a contactat înainte să iasă în presă, poate am fi găsit o posibilitate de rezolvare", a spus Butuc, care a adăugat că, potrivit Legii 95/2006, dacă bolnavii îşi cumpără medicamentele se poate face referat ca să li se restituie contravaloarea.

Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş destituirea prof. dr. Benedek Istvan din funcţia de coordonator pe Programul de transplant medular, "din cauza dezinformării pe care acesta a creat-o" în privinţa citostaticelor. Potrivit unui comunicat remis vineri MEDIAFAX, MS a cerut Companiei Naţionale Unifarm SA o informare cu privire la lipsa medicamentelor oncologice de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş.

"CN Unifarm SA ne-a comunicat că din luna august 2012 până în prezent a transmis către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş oferte pentru produse oncologice, dar în urma acestor oferte spitalul din Târgu-Mureş nu a trimis comenzi ferme, excepţie fiind produsul Emthexate", preciza ministerul.

"Menţionăm că, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş ne-a comunicat faptul că au existat produse (Sandinmun Neoral, Oncotrone, Lanvis) care au expirat în farmacia spitalului, din cauza faptului că nu s-au depus referate de necesitate pentru consumarea acestor medicamente din partea coordonatorilor de program, printre care se află şi d-nul prof. dr. Benedek Istvan. Prin urmare, din cauza dezinformării pe care a creat-o prof. dr Benedek Istvan în presă, afirmând că nu există anumite medicamente esenţiale pacienţilor bolnavi de leucemie, în condiţiile în care acesta, în calitate de coordonator al Programului de transplant medular, nu a lansat comenzi în prealabil companiei CN Unifarm SA, Ministerul Sănătăţii a cerut conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş destituirea acestuia din funcţia de Coordonator pe Programul de Transplant Medular", explicau reprezentanţii ministerului.

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, Benedek Istvan, a declarat, joi, că, deşi Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, în prezent şapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, dar şi altele folosite la transplant "lipsesc cu desăvârşire" de la unitatea medicală, iar problema va fi semnalată de specialiştii clinicii la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc la Londra în aprilie, pentru a se interveni "la Bruxelles, dacă se poate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici