Nicu Patron aplica în România legile mafiei ruse şi avea grad de "hoţ în lege"

Liderul interlop Ion Guşan, zis Nicu Patron, acuzat de procurori că a înfiinţat două fabrici ilegale de ţigări, îşi controla subaltenii, români şi moldoveni, după legile mafiei ruse, el însuşi având gradul de "hoţ în lege", dobândit în anul 2001, în fostul spaţiu sovietic, potrivit procurorilor DIICOT.

2522 afișări
Imaginea articolului Nicu Patron aplica în România legile mafiei ruse şi avea grad de "hoţ în lege"

Nicu Patron aplica în România legile mafiei ruse şi avea grad de "hoţ în lege"

În motivarea deciziei prin care Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Ion Guşan, zis Nicu Patron, şi a altor 11 persoane, se arată că liderul interlop cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană, deţine un grad superior dobândit cu 12 ani în urmă, în spaţiul ex sovietic, de la liderii mafiei ruse.

"Inculpatul Guşan Ion (liderul grupării) are din anul 2001 statutul de «hoţ în lege» - criminal cu grad superior, originar din spaţiul CSI (Comunitatea Statelor Independente), responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei şi «judecarea» celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracţionale, precum şi pentru colectarea, evidenţa şi distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activităţile infracţionale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu", se arată în motivarea judecătorilor.

În documentul citat se mai arată că, în 2011, Nicu Patron a înfiinţat două fabrici clandestine de ţigări, în judeţele Braşov şi Prahova. Prin intermediul "locotenenţilor" săi - majoritatea persoane cu dublă cetăţenie, moldoveană şi română -, acesta făcea rost de materie primă, după care producea ţigări pe care le ambala în pachete ce purtau sigla unei firme producătoare de ţigări din Republica Moldova.

Pentru a păstra secretul activităţilor ilegale, muncitorii erau aduşi direct din Republica Moldova. Aceştia stăteau pe teritoriul României până când materia primă se termina, urmând sa revină în ţară doar atunci când membrii grupării reuşeau să aducă un nou transport de tutun.

Potrivit anchetatorilor, tutunul necesar aprovizionării liniei clandestine era procurat din Bulgaria, Cehia sau Grecia şi introdus ilegal în România prin metoda "marfă în marfă", în cantităţi medii de circa şapte sau nouă tone, ascunse în diferite transporturi de mărfuri ambalate asemănător.

În ce priveşte afacerile cu ţigări pe care Nicu Patron le-a dezvoltat în Prahova, în gruparea acestuia a fost racolat şi Daniel Trandafirescu, fiul şefului adjunctului IPJ Prahova, care avea rolul de a furniza informaţii cu privire la eventualele investigaţii ale poliţiştilor prahoveni, susţin anchetatorii.

Interlopul Ion Guşan, zis Nicu Patron, fiul adjunctului şefului IPJ Prahova, Daniel Trandafirescu, şi ceilalţi 10 suspecţi reţinuţi în dosarul de contrabandă cu ţigări, au fost arestaţi, în 22 septembrie, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut, în 20 septembrie, 31 de percheziţii în Bucureşti, Ploieşti şi în judeţul Ilfov, la locuinţele membrilor unei grupări suspectate de trafic de ţigări şi spălare de bani. Sâmbătă, procurorii au reţinut 12 dintre cele 26 de persoane audiate şi le-au prezentat în faţa CAB cu propunere de arestare preventivă, pe care instanţa a aprobat-o.

Cei 12 suspecţi pentru care instanţa a depus arestarea preventivă sunt Ion Guşan, Valeriu Gori, Vasile Trohin, Vladimir Luca, Daniel Trandafirescu, Ion Pădurean, Radu Furtună, Artur Baltag, Victor Bivol, Vasile Ibranyi, Cristian Gheorghe Burcea şi Marcel Dumitru.

Potrivit unor surse judiciare, Ion Guşan ar fi liderul grupării de contrafacere şi contrabandă cu ţigări. Acesta a fost suspectat şi că l-ar fi angajat pe Vitalie Proca să îl ucidă pe bancherul rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Daniel Trandafirescu este fiul adjunctului şefului Poliţiei Prahova şi al judecătoarei Zinca Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova, fost director al Penitenciarului Târgşor. Daniel Trandafirescu este avocat stagiar în Baroul Bucureşti din 2011.

Membrii grupării sunt suspectaţi de contrafacere şi contrabandă cu ţigări, acestea fiind vândute în toată ţara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici