Nicuşor Constantinescu cere înlocuirea arestului la domiciliu cu control judiciar. Instanţa amână pronunţarea

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a cerut, miercuri, la Tribunalul Constanţa, înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar sau dacă situaţia rămâne neschimbată să i se permită să meargă la Consiliul Judeţean, instanţa amânând pronunţarea pentru joi.

65 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu cere înlocuirea arestului la domiciliu cu control judiciar. Instanţa amână pronunţarea

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Tribunalul Constanţa a judecat, miercuri, solicitarea DNA de prelungire a arestului la domiciliu în cazul lui Nicușor Constantinescu, în noul dosar instrumentat de DNA privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de Consiliul Judeţean cu diverse firme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că a cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar sau, în cazul în care arestul la domiciliu, va fi menţinut să i se permită totuşi clientului său să meargă la Consiliul Judeţean pentru a-şi îndeplini atribuţiile de preşedinte.

"S-a discutat solicitarea formulată de DNA - Serviciul Teritorial Constanţa pentru prelungirea măsurii arestului la domiciliu în ceea ce-l priveşte pe domnul Constantinescu şi în acelaşi timp cererile pe care noi le-am formulat de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar şi în subsidiar am solicitat ca în situaţia în care se va menţine măsura arestului la domiciliu să se dea posibilitatea domnului Constantinescu ca de luni până vineri să se poată deplasa la Consiliul Judeţean Constanţa în vederea îndeplinirii atribuţiilor de preşedinte al Consiliului Judeţean", a afirmat avocatul Marius Mocanu.

El a precizat că a prezentat instanţei probe noi, susţinând că nu se mai impune măsura arestului la domiciliu pentru Nicuşor Constantinescu.

"Am invocat că au apărut temeiuri noi, că au apărut probe noi care vin să răstoarne într-o oarecare măsură chiar în această fază acuzaţiile formulate de către DNA şi că din această perspectivă nu se mai impune niciun fel de măsură în ceea ce priveşte pe domnul Constantinescu în principal, iar în subsidiar că se impune relaxarea măsurilor cu caracter preventiv faţă de domnul Constantinescu în raport de stadiul cercetărilor şi de probele care au fost administrate, dovada cea mai vie fiind faptul că unele dintre infracţiunile de care a fost acuzat domnul Constantinescu şi este acuzat în continuare sunt similare cu cele pentru care a fost acuzat domnul Mazăre, iar soluţia de la Înalta Curte de Casaţie cred că este cunoscută de toată lumea, în sensul că s-a respins propunerea de arestare inclusiv pentru aceste infracţiuni, motiv pentru care din perspectiva noastră sunt elemente noi care trebuie avute în vedere de judecătorul de drepturi şi libertăţi", a explicat Marius Mocanu.

Tribunalul a amânat pentru 19 martie pronunţarea în acest dosar în care Nicuşor Constantinescu este cercetat în arest la domiciliu.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu - trei infracţiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor - două infracţiuni, conflict de interese - zece infracţiuni, din care cinci în formă continuată, şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu este arestat la domiciliu şi în dosarul Centrului Militar Zonal.

Nicuşor Constantinescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, Constantinescu este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţiile de anul trecut, 15 cartuşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici