Nicuşor Constantinescu reclamă DNA la ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. "Am fost supus unor presiuni psihice cărora un inculpat sănătos le-ar fi putut face faţă cu greu”

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a remis, marţi, prin avocaţii săi, ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, o scrisoare deschisă în care reclamă „abuzurile repetate ale DNA” şi tratamentul „nedemn şi brutal” la care a fost supus.

1888 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu reclamă DNA la ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. "Am fost supus unor presiuni psihice cărora un inculpat sănătos le-ar fi putut face faţă cu greu”

Nicuşor Constantinescu reclamă DNA la ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. "Am fost supus unor presiuni psihice cărora un inculpat sănătos le-ar fi putut face faţă cu greu”

În document, Nicuşor Constantinescu vorbeşte despre abuzurile repetate la care este supus din partea DNA şi ale unor instanţe, deşi se află într-o stare de sănătate precară şi nu beneficiază de asistenţa medicală de specialitate, fiind în prezent arestat preventiv, tratamentul „nedemn şi brutal care i-a afectat grav sănătatea, fiindu-i chiar pusă viaţa în pericol, pe parcursul anchetei”, după cum se menţionează în scrisoarea deschisă.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa acuză metodele anchetatorilor, care încălcă „brutal dreptul la apărare”, punând inculpaţii în situaţii „umilitoare şi degradante” şi uzând de metode de anchetă şi cercetare care le pun celor învinuiţi sănătatea şi chiar viaţa în pericol, într-o luptă împotriva corupţiei care este sprijinită chiar de ambasadorul SUA.

„Şi nu cred că sunt eu un caz singular în care lupta pe care chiar domnia voastră o sprijină împotriva corupţiei din România, îmbracă forme inchiziţionale şi este supusă scopului unic de a obţine condamnarea în orice condiţii, încălcând brutal dreptul la apărare, punând inculpaţii în situaţii umilitoare şi degradante şi uzând de metode de anchetă şi cercetare care le pun sănătatea şi chiar viaţa în pericol”, se arată în document.

El susţine că pe perioada derulării procedurilor judiciare i-au fost respinse „în mod constant” toate solicitările menite a-i contura apărarea, „respinse în mod abuziv şi constant, fără nicio bază legală”, fiind-i încălcat dreptul la un proces echitabil.

„Totul a culminat cu derularea ultimelor evenimente, în sensul acordării unor termene de judecată în mod precipitat, cu o celeritate nemaiîntâlnită, audierea mea în condiţiile în care chiar medicii prezenţi au susţinut existenta unui risc de accident vascular cerebral sau infarct miocardic, dispunând pe răspunderea lor internarea mea în spital. Această măsură cu caracter medical a determinat totuşi DNA (…), să facă presiuni în vederea externării mele şi chiar a dispus începerea urmăririi penale împotriva medicilor pentru infracţiunea de favorizarea infractorului!”, susţine Nicuşor Constantinescu în scrisoarea sa către ambasadorul Hans Klemm.

El îi acuză pe procurorul DNA care a instrumentat cazul şi pe judecătorii Curţii de Apel Constanţa, unde se judecă dosarul în care a fost arestat preventiv de comportament „discreţionar şi inuman” şi spune că, bolnav fiind, a fost supus unei presiuni psihice cărora şi un inculpat sănătos le-ar face faţă cu greu.

„Aceste carenţe au făcut posibil comportamentul discreţionar şi inuman al procurorului Andrei Bodean şi al judecătorilor Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca, audierea mea ore în şir, în condiţiile în care tensiunea mea era foarte mare (…) şi expunerea mea în şedinţă publică, conectat la aparatură medicală. În aceste condiţii am fost supus unei modalităţi agresive de audiere, fiind supus unor presiuni psihice cărora un inculpat sănătos le-ar fi putut face faţă cu greu”.

În încheiere, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa îşi exprimă încrederea că scrisoarea deschisă se va bucura de atenţia ambasadorului Hans Klemm şi că acesta va „întreprinde cele considerate oportune din perspectiva demnităţii” pe care o exercită.

„Excelenţă, înţeleg că poziţia domniei voastre de oficial SUA nu vă permite a interveni concret în cazul pe care vi l-am supus atenţiei, dar cu siguranţă rolul pe care vi l-aţi asumat public, în numele statului pe care îl reprezentaţi, acela de « gardian al înfăptuirii justiţiei» în România, vă permite să analizaţi în ansamblu abuzurile pe care le generează un cadrul legal precar şi un corp profesional ai cărui membri comit nu de puţine ori abuzuri în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici