Nicuşor Dan: Codul Administrativ este schimbat pentru bunul plac al primarului

Deputatul Nicuşor Dan a declarat, marţi, la Parlament, că schimbarea Codului Administrativ ar duce administraţia locală la bunul plac al primarilor. Potrivit lui Dan, una dintre principalele modificări se referă la transferul de patrimoniu, care s-ar putea decide cu majoritatea simplă.

192 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Dan: Codul Administrativ este schimbat pentru bunul plac al primarului

Nicuşor Dan: Codul Administrativ este schimbat pentru bunul plac al primarului

„Codul administrativ, care a fost dezbătut săptămâna tecută în Senat, a intrat azi (marţi, n.r.) în dezbatere accelerată în Camera Deputaţilor. Pe scurt, este o lege care duce administraţia locală la bunul plac al primarului. În primul rând avem o mare problemă de legalitate în administraţia publică locală, unde sunt mii de acte administrative anulate de instanţele judecătoreşti. De asemenea, prefectul nu mai este înalt funcţionar public, ci devine politic, şi există o funcţie în aparatul prefectului, cea de secretar, care va fi subordonată prefectului şi îşi va pierde autonomia de până acum”, a declarat Nicuşor Dan, marţi, la Parlament.

Potrivit deputatului, prin modificarea Codului Administrativ, proiectele de hotărâre vor putea intra pe ordinea de zi a şedinţelor de consilii locale fără avizul secretarului.

„Cel din cardul administaţiei publice locale, care trebuie să dea avizele, secretarul, îşi pierde independenaţa şi va fi controloat de primar, iar ceea ce făcea el înainte, adică asigura legalitatea unui proiect înainte să intre în consiliul local, a dispăurt”, mai declară Nicuşor Dan.

Un alt aspect scos în evidenţă de deputatul independent se referă la deciziile locale privind transferul de patrmoniu, care se vor lua, odată cu schimbarea codului, cu o majoritate simplă.

„Un alt aspect important este schimbarea majorităţii cu care se iau decizii de patromoniu. Şi aici avem, evident, exemplul celor 22 de companii municipale din Bucureşti. De acum, o majoritate simplă poate să decidă să transfere o activitate împreună cu patrimoniul către nişte companii”, a mai precizat Dan.

Totodată, deputatul a precizat faptul că prin schimbarea codului, primarul nu va mai semna orice activitate, astfel că răspunderea faţă de eventualele ilegalităţi va fi a directorilor din cadrul aparatelor administrative, care vor fi nevoiţi să semneze luarea de decizii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici