Norul toxic din Ucraina a ajuns la o distanţă de 160 de Km de România

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, marţi, că a solicitat Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava să monitorizeze calitatea aerului în judeţ după accidentul de luni seara produs în Ucraina, unde un tren ce transporta fosfor galben, o substanţă inflamabilă şi otrăvitoare, a deraiat.

1 afișare
Imaginea articolului Norul toxic din Ucraina a ajuns la o distanţă de 160 de Km de România

Norul toxic din Ucraina a ajuns la o distanţă de 160 de Km de România

Onofrei a declarat corespondentului MEDIAFAX că, potrivit informaţiilor pe care le-a primit de la APM Suceava, norul format în urma incendiului produs după accident se află la o distanţă de 160 de kilometri de graniţă.

"Nu ştim care va fi direcţia vântului şi am solicitat APM Suceava să efectueze măsurători în mai multe zone din judeţ, cu autolaboratorul pe care îl au în dotare. Vom monitoriza non-stop calitatea aerului, iar dacă va fi cazul vom propune măsuri de avertizare a populaţiei. Nu avem însă acum motive de îngrijorare”, a spus Onofrei.

Prefectul de Suceava a precizat că a luat legătura cu Consulatul general al Ucrainei la Suceava, care nu avea însă informaţii despre acest eveniment. „Ei au spus că atunci când vor avea informaţii ne vor ţine la curent”, a mai spus Onofrei.

Potrivit BBC News online, numeroase localităţi ucrainene riscă să fie afectate de norul toxic care a rezultat după deraierea, luni seară, în vestul Ucrainei, a unui tren care transporta fosfor galben, o substanţă inflamabilă şi otrăvitoare. Norul format în urma incendiului rezultat din accident se întinde pe 90 de kilometri pătraţi, deasupra a 14 sate situate în apropierea oraşului Lvov, aflat la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Polonia. Conform BBC, sute de localnici au fost evacuaţi, iar 20 de persoane rănite în accidentul feroviar au fost spitalizate.

Trenul transporta fosfor galben şi se îndrepta spre Polonia, venind din Kazahstan.

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kuzmuk a comparat accidentul cu explozia care a avut loc în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl. "A avut loc un dezastru. După catastrofa de la Cernobîl, avem de-a face cu un incident care poate reprezenta un pericol real pentru populaţie", a spus Kuzmuk.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici