Noua Dreaptă va protesta sâmbătă, la Arad, înainte de manifestările organizate de 15 Martie

Organizaţia Noua Dreaptă a obţinut autorizaţie pentru a protesta, sâmbătă, în centrul Aradului, înainte de manifestările organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în Parcul Reconcilierii, unde protestatarii nu au voie să ajungă, conform autorizaţiei.

318 afișări
Imaginea articolului Noua Dreaptă va protesta sâmbătă, la Arad, înainte de manifestările organizate de 15 Martie

Noua Dreaptă (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Preşedintele Noua Dreaptă Arad, Angel Popescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a solicitat şi a obţinut de la autorităţile locale o autorizaţie pentru un marş de protest în centrul oraşului, care va avea loc în timpul unor activităţi artistice ale comunităţii maghiare şi înainte de comemorările organizate în Parcul Reconcilierii de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Popescu a spus că marşul este autorizat să se desfăşoare între orele 12.00 şi 16.00, urmând să participe aproximativ 200 de membri şi simpatizanţi ai Noii Drepte.

"La fel ca la acţiunile noastre din alţi ani, mesajul este unul împotriva iredentismului maghiar. Protestăm şi faţă de existenţa în Arad a aşa-numitei Statuia Libertăţii din Parcul Reconcilierii, care, de fapt, este Statuia Ungaria Milenară", a declarat Angel Popescu.

Marşul va avea loc pe traseul Piaţa Podgoria-Primărie-Piaţa Avram Iancu, iar conform autorizaţiei participanţii nu pot manifesta şi în Parcul Reconcilierii, aflat la câteva sute de metri de Piaţa Avram Iancu.

"Vom merge acolo ca simpli cetăţeni, cum am mai făcut-o. Nu vrem să provocăm, nu vrem violenţe, nu suntem o organizaţie extremistă, cum adesea greşit suntem catalogaţi", a declarat preşedintele Noua Dreaptă Arad.

Organizaţia a mai participat şi în anii trecuţi la manifestări similare, în zilele de 15 martie şi 6 octombrie, când maghiarii au acţiuni comemorative în Parcul Reconcilierii, fără a se înregistra incidente.

Sâmbătă, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare din Arad vor avea loc mai multe manifestări artistice şi comemorative, care vor începe la ora 13.00, cu o paradă a porturilor populare şi cu un spectacol artistic. La ora 16.00, vor avea loc comemorări cu depuneri de coroane la baza Statuii Libertăţii, monumentul maghiar din parc, dar şi la Arcul de Triumf, monumentul românesc. Un al doilea spectacol artistic va fi susţinut de la ora 18.00 de o trupă de dansuri din Ungaria.

Potrivit UDMR Arad, la manifestările de 15 Martie vor participa lideri locali ai comunităţii maghiare şi reprezentanţi ai Consulatului General al Ungariei de la Cluj-Napoca. Liderii centrali ai UDMR au fost invitaţi, însă aceştia nu au confirmat, fiind obişnuită prezenţa la Arad în 6 octombrie, când sunt comemoraţi 13 generali ucişi în timpul Revoluţiei de la 1848-1849, în memoria cărora a fost amplasată în Parcul Reconcilierii Statuia Libertăţii.

Liderii UDMR Arad spun că nu îşi doresc prezenţa reprezentanţilor Jobbik sau a altor extremişti la manifestări şi că vor ca sărbătoarea maghiarilor "să fie lipsită de incidente şi provocări".

Începând cu 2005, când a fost finalizat, Parcul Reconcilierii Româno-Ungare a devenit locul în care comunitatea maghiară din judeţ îşi organizează sărbătorile sau îşi comemorează eroii. De-a lungul anilor, la multe dintre manifestări au participat şi extremişti de la Jobbik.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici