Nouă profesori, sancţionaţi cu desfacerea contractelor de muncă după bacalaureatul de la Făget

Nouă profesori au fost sancţionaţi de ISJ Timiş cu desfacerea disciplinară a contractelor de muncă, după ce au permis elevilor să copieze la examenul de bacalaureat susţinut la centrul de la Liceul "Traian Vuia" din Făget, iar 143 de elevi au fost eliminaţi din examen în urma anchetei ISJ.

838 afișări
Imaginea articolului Nouă profesori, sancţionaţi cu desfacerea contractelor de muncă după bacalaureatul de la Făget

Nouă profesori, sancţionaţi cu desfacerea contractelor de muncă după bacalaureatul de la Făget (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, 42 de cadre didactice care au făcut parte din Centrul de Examen nr. 16 de la Liceul Teoretic "Traian Vuia" Făget au fost cercetate disciplinar de către o comisie de disciplină a instituţiei, iar 143 din elevii care au susţinut examentul au fost eliminaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sancţiunile au fost supuse la vot în cadrul comisiei, iar sancţiunile aplicate au fost transmise fiecărui cadru didactic vizat.

Astfel, nouă cadre didactice - doi profesori de la Şcoala Gimnazială Curtea, doi de la Şcoala Gimnazială Dumbrava, doi de la Şcoala Gimnazială Fârdea şi trei de la Şcoala Gimnazială Sudriaş - au fost sancţionate cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

"Precizăm că un număr de nouă cadre didactice au primit sancţiunea de desfacere a contractului de muncă, dintre acestea şase fiind titulare şi trei cadre didactice suplinitoare. Totodată, şase persoane sancţionate disciplinar au norma de bază în mai mult de o unitate de învăţământ, sancţiunea, aplicându-se, deopotrivă, în toate unităţile de învăţământ unde sunt încadrate", arată reprezentanţii ISJ Timiş, în raportul dat publicităţii sâmbătă.

Patru cadre didactice au fost sancţionate cu observaţie scrisă, iar alte trei, cu diminuarea salariului de bază cu zece la sută pentru o perioadă de trei luni, în timp ce alţi nouă profesori vor avea diminuat salariul de bază cu 15 la sută pentru o perioadă de şase luni. Un alt profesor a fost sancţionat cu diminuarea salariului de bază pe o perioadă de trei luni cu cinci la sută.

De asemenea, 16 cadre didactice care au fost supuse cercetării disciplinare nu au fost sancţionate, deoarece fapta pentru care au fost cercetate nu constituie abatere disciplinară.

Totodată, reprezentanţii ISJ Timiş au anunţat, luni, că un număr total de 143 de elevi care au dat bacalaureatul la Liceul "Traian Vuia" din Făget au fost eliminaţi din examen, în urma vizionării imaginilor video din sălile de examen.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Timiş anunţau, în 8 iulie, că verifică modul în care s-a desfăşurat bacalaureatul la Liceul "Traian Vuia" din oraşul Făget.

Şeful ISJ Timiş, Aura Danielescu, declara că procurorii Parchetului Tribunalului Timiş au cerut ISJ înregistrările video din sălile de examen de la Liceul "Traian Vuia" din oraşul Făget.

Surse din rândul anchetatorilor de la Parchetul Tribunalului Timiş declarau că a fost depusă o plângere în care se arăta că examenul de bacalaureat de la Făget a fost fraudat şi că absolvenţii s-au consultat între ei în timpul probelor.

Ulterior, în 9 iulie, procurorii Parchetului pe lângă Tribunalul Timiş au început urmărirea penală "in rem", adică fără făptuitor, pentru fapte de corupţie în cazul suspiciunilor de fraudare a bacalaureatului la Liceul "Traian Vuia" din Făget. Totodată, procurorii au ridicat imaginile video din sălile de examen din timpul bacalaureatului, pentru a fi vizionate.

În 13 iulie, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, Aura Danielescu, anunţa că un număr de 94 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Traian Vuia" din Făget (Timiş) au fost eliminaţi din examen din cauza suspiciunilor de fraudă, în urma anchetei ISJ, şi alţi aproximativ 20 de elevi care au susţinut bacalaureatul la acest liceu riscau să fie eliminaţi.

Danielescu preciza că, după încheierea anchetei ISJ, reprezentanţii instituţiei vor organiza comisii de disciplină, pentru a lua măsuri împotriva profesorilor implicaţi în scandal.

"Vina este, deopotrivă, a elevilor şi a profesorilor. Aceştia au dat dovadă de neglijenţă în serviciu. Vom constitui comisii de disciplină, în care vor fi cercetaţi disciplinar profesorii supraveghetori. În funcţie de rezultatele cercetării, vom lua măsurile, care pot ajunge chiar şi la desfacerea contractului de muncă", a spus Aura Danielescu.

Tot atunci, aproximativ 20 de părinţi ai unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la Liceul "Traian Vuia" din Făget şi care au fost eliminaţi din examen pe motive de fraudă au cerut explicaţii inspectorilor şcolari, ameninţând că vor da în judecată ISJ, dar ulterior nu au mai deschis acţiuni în istanţă.

La Liceul "Traian Vuia" din oraşul Făget au susţinut bacalaureatul 176 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 96 au fost declaraţi iniţial promovaţi, dar numărul acestora a scăzut în urma eliminărilor din examen, la 33.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici